Upgrade Win 7 BOX x64 z Vista OEM x86

Witam.

Zaciekawiła mnie opcja zakupu Windows 7 Home Premium PL BOX Upgrade.

Obecnie mam zainstalowaną Vistę HP PL OEM x86.

Czy jakbym kupił ten upgrade mógłbym zainstalować i korzystać w pełni legalnie z Win 7 x64?

I jeśli dobrze rozumiem to np. po zalaniu laptopa mógłbym zainstalować Siódemkę na innym komputerze?

Ostatnie pytanie:

Czy mógłbym zainstalować na czysto 7. zamiast dokonywać upgrade’u?

PS. Wiem, że jest podobny temat, jednak ten dotyczy tej samej wersji Windows.

Chodzi mi tylko o legalne sposoby.

Po upgrade Vista nie bylaby mi już przydatna.

.

Źródło.

Nie chcę dokonywać upgrade’u. Chcę na czysto zainstalować system.

Znalazłem odpowiedzi na swoje pytania. Link do tematu. W dodatku na forum DP :x

.

Może i tak.

Po zakupie tegoż uaktualnienia po prostu zadzwonie do obsługi technicznej MS i się dowiem czego mi potrzeba.

Radziu jak Cię prosze nie mieszaj ludziom w głowach, pisząc w tematach o których nie masz zielonego pojęcia !!

Upgrade w przypadku opisanym przez autora jest jak najbardziej możliwy i legalny, tyle że nie możliwa jest instalacja nakładkowa. Potrzebne dane należy zarchiwizować, sformatować partrycje systemową i na niej wykonać na czysto instalacje systemu WIN 7 64 bit. zachować dowody legalności posiadanych systemów i wszystko bedzie OK. :slight_smile:

.

@fiesta

Takiej odpowiedzi oczekiwałem zakładając ten temat.

Wielkie dzięki :smiley:

@Radek USA.

Do twoich odpowiedzi podchodziłem bardzo sceptycznie.

Wiem jakim jesteś trolem na DP.

Edit:

@Radek USA.

Może to ty nie rozumiesz pojęcia upgrade a czysta instalacja?

.

Kwestia przejścia z 32 bitów na 64 może faktycznie stanowić problem legalności, ale reszta jest jak najbardziej ok.

I ludzie przestańcie wreszcie opowiadać że upgarade musi polegać na wgraniu jednego systemu na drugi !!

Upgrade do Sevena jest możliwy także z XP gdzie instalacja nakładkowa jest kompletnie nie możliwa. Dlatego podczas instalacji upgrade, producent daje nam mozliwość wyboru czystej instalacji, bez konieczności posiadania zainstalowanego starszego systemu.

.

A stad, że w upgrade Windows 7 Home Premium PL BOX są 2 nośniki instalacyjne. 32 bit jak i 64 bit.

Temat.

Postanowilem wymazac swoje posty wyzej, dzwoniac jeszcze raz do Microsoft. Jestem juz na 100% pewny, ze nie mozna zrobic upgrade z systemu Vista Home Premium 32-bit OEM, do systemu 64-bit, tak by przejsc legalnie aktywacje. Bo w pudelku w Windows 7 Upgrade: Home, Professional, Ultimate, nie ma drugiego dysku 64-bit, tylko jest jeden dysk 32-bit. Wiec trzeba kupic albo sam Windows 7 OEM 64-bit, albo Full kazda wersje ktora jest z dwoma dyskami. To ze ci mila Pani powiedziala cos? pocieszającego, to w USA bym sie nie zdziwil. Bo ja tyle razy kombinuje w roku, dzwoniac do Microsoftu, jak nie przechodze aktywacji, a stale cos zmieniam w komputerze, szczegolnie dyski SSD, lub po zlozeniu komputera do wysylki do Polski, cos mi nie przechodzi, ze jeszcze nie skoncze mowic o co mi chodzi, a oni juz mi serialki podaja. I tak teoretycznie z tej milosci-uprzejmosci, mozna jeden Windows na 1000 komputerach zalozyc, jak ktos chce na chama zrobic w konia Microsoft.

Nie przejdzie ci tak jak myslisz. Ja juz to sprawdzilem na sobie, wielokrotnie. Jak wyszla Vista, kupilem Full Vista Ultimate z dwoma dyskami w srodku, 32-bit i 64-bit. W pierwszy tydzien testowalem 32-bit, po tygodniu skusilem sie i zalozylem 64-bit orginal z pudelka, i nie przeszlem aktywacji z tym samym serialem. Zadzwonilem do Microsoft z wielka buzia, bo jak to dwa dyski i nie moge na przemian z tym samym numerem sobie zakladac?, i w mig dostalem numerki do aktywacji.

Tak to niby jak miałbym uaktualnić system jeśli miałbym Viste HP x64?

Jesteś po prostu śmieszny. Lekko mówiąc…

“znaffca” z ciebie jakich malo.

Mylisz się już w tym co piszesz. Jeszcze w tym temacie na początku pisałeś, że sprawdziłeś sam na sobie, że będzie działać tylko, że jest to nie legalne.

Nie chce mi się już z toba dyskutować. Te twoje dzwonienie i dowiadywanie jest super tylko szkoda że informacje tak przez ciebie zaczerpniete mijaja sie z prawda…

A ja na pudełku z upgrade widziałem opis, że ma w środku dwie wersje -32 i 64 bitową. I wymaga Windowsa XP lub Visty.

Radek USA. - to źle się dowiedziałeś, być może nie zrozumieli o co chodzi. Upgrade Visty 32 do systemu 64 bitowego nie można, ale nie ze względu na licencję, ale ze względów technicznych. Więc trzeba wybrać opcję “czysta instalacja” a nie “uaktualnienie”. Po prostu nie da się przenieść programów i ustawień z systemu 32 do 64 bitowego.

Z legalnością to nie ma problemów, przecież na certyfikacie nie pisze, ilu bitowa to wersja. Do systemu OEM dają jedną płytkę ze względu na oszczędności w produkcji. Cena obydwu wersji jest identyczna.

@Radek USA. - Tak się składa, że nabyłem Win7 Home Premium Upgrade i w opakowaniu są dwie płyty - 32 i 64 bity. Skoro nie widziałeś produktu to się o nim nie wypowiadaj. Nie będzie najmniejszego problemu z przejściem na Win7 64bit. Jedno utrudnienie - nie da się wykonać “nakładki”, trzeba robić backup danych i czystą instalację.

To co zrobił Pan Radek USA. , woła o pomstę do nieba. Dzięki niemu, temat stracił czytelność i sensowność wypowiedzi innych użytkowników. Działania takie nie będą tolerowane. Radek USA. , otrzymał urlop na zastanowienie się nad swoim postępowaniem na forum. Tak więc proponuję, nie zadawać pytań czy komentować posty tego użytkownika, gdyż z najbliższym czasie i tak nie odpowie :twisted: