Ależ to przecież poprawne działanie systemu. Włączanie i wyłączanie karty wymaga uprawnień administracyjnych, więc i system pyta o hasło. Tak ma być.
Chyba że chcesz non stop pracować na koncie z uprawnieniami administratora, to wtedy tylko wyświetli pytanie czy chcesz to zrobić. Też to można ominąć, pytanie po co?
Na takie sytuacje można napisać skrytp.
runas /user:administrator "netsh int set interface name="nazwa interfejsu" admin=enabled"
Skrypt dowolnie nazywasz, robisz skrót na pulpicie i to wszystko.
Przepraszam za przerwę.
- ad Radek68:
Przyznaję szczerze, że dziwię się Twojemu zdziwieniu.
Jak rozumiem ideologię, dodatkowe konta z ograniczonymi uprawnieniami ustanawia się między innymi dla zwiększenia bezpieczeństwa pracy komputera; OK! Ale (bo zawsze jest jakieś “ale”), takie postawienie sprawy to jakiś kołobłęd: jak Gość-Józek ma korzystać z internetu? mam mu podać hasło Administratora? - to po kiego czorta w ogóle jakieś dodatkowe konta?
Taki gość teoretycznie NIE ma prawa instalować programów, modyfikować systemu itp. Natomiast chyba może sobie pohasać po internecie?
Jak na Twoim obrazku: mam LAN/Sieć2/Marvell… i chciałbym aby Józek mógł tego używać bez znajomości mojego hasła. - ad roobal: co robi ten skrypt? jakie rozszerzenie? co go uruchamia?
Howgh!
- *.cmd albo *.bat
- uruchamasz go w wierszu poleceń prawie jak np. ping / ipconfig lub dwuklikiem na nim tam gdzie zapiszesz czy też jak zrobisz skrót (LNK) np. pulpicie to w niego dwukilk.
- plik ma uruchamiać z poziomu wiersza poleceń interfejs np. wskazywaną
Multimedia
przez Radka.
Wyjeżdżałem, stąd opóźnienie.
Dziękuję za wyjaśnienia. Wieczorem powalczę i później zlożę raport.
Skrypt uruchamia polecenie jako użytkownik administrator (może być inny administracyjny, ale niektóre apki uruchomią się tylko jako admin) - polcenie runas. Przełącznik savecred mówi poleceniu runas, że hasło ma być zapisane w menedżerze poświadczeń.
Co to daje? Robisz Józkowi konto ograniczone, ale potrzebuje wykonać jedno polecenie lub uruchomić program z uprawnieniami admina. Ty nie chcesz robić Józkowi konta admina, a tym bardziej podawać hasła. Piszesz sobie takich skryptów ile potrzebujesz, pierwszy raz uruchamiasz Ty, podajesz hasło, system je zapamiętuje, a następnie z tego skryptu korzysta sobie Józek, który o niczym nie musi wiedzieć.
Bardzo przepraszam za przerwę - musiałem wyjechać w delegację. Niestety: "Pan każe - sługa musi"
Zrobiłem plik .bat z podaną treścia i… niestety, ciekawostka.
Kliknięcie pliku uruchamia okienko .cmd, niestety NIC w nim nie mogę wpisać!
CMD uruchamiane osobno działa bez problemu, natomiast w tym przypadku klawiatura nie działa, żaden klawisz.
stawiam na dziwotę składni batch - czasem trzeba inaczej zapisać jak jest uruchamiane z pliku.
krystian3w - dziękuję.
Składnia “batch” - z czym się to je?
Z innej mańki: szperając tu i ówdzie znalazłem, że można to ten problem załatwić przy pomocy harmonogramu zadań.
Także, chyba w uzupełnieniu do wcześniejszej porady: https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/windows_7-security/user-standardowy-i-uruchomienie-programu-jako/91fe8f04-2ad8-4449-9a3c-eabe5a735a89
Boję się jednak grzebać za mocno, aby czegoś nie sknocić.
że pisząc w cmd np. jest jeden ukośnik a w pliku batch jak go uruchamiasz muszą być dwa - przykład z ukośnikiem zły ale nie wiem czy znajdę gdzie on występuje że polecenia wpisywanego nie rozpoznaje a z pliku tak lub na odwrót.
albo to pseudokod i wymaga większego dopracowania z pomocą polecenia runas:
runas składnia (kliknij aby rozwinąć)
C:\>runas /help
SPOSÓB UŻYCIA PROGRAMU RUNAS:
RUNAS [ [/noprofile | /profile] [/env] [/savecred | /netonly] ]
/user:<Nazwa użytkownika> program
RUNAS [ [/noprofile | /profile] [/env] [/savecred] ]
/smartcard [/user:<Nazwa użytkownika>] program
RUNAS /trustlevel:<Poziom zaufania> program
/noprofile określa, że profil użytkownika nie powinien być ładowany.
To spowoduje szybsze ładowanie aplikacji, ale
niektóre aplikacje mogą działać niepoprawnie.
/profile określa, że profil użytkownika powinien być ładowany.
To jest domyślne.
/env aby użyć środowiska bieżącego zamiast użytkownika.
/netonly jeżeli określone poświadczenia odnoszą się tylko do
dostępu zdalnego.
/savecred użycie poświadczeń zapisanych przez użytkownika.
Ta opcja jest niedostępna w systemach Windows 7 Home i Win
dows 7 Starter Edition
Windows XP Home Edition i zostanie zignorowana.
/smartcard użyj, jeśli poświadczenia mają być uzyskane
z karty inteligentnej.
/user Parametr <NazwaUżytkownika> powinien mieć postać
UŻYTKOWNIK@DOMENA lub DOMENA\UŻYTKOWNIK
/showtrustlevels wyświetla poziomy zaufania, które mogą być użyte
jako argumenty z opcją /trustlevel.
/trustlevel Parametr <Poziom> powinien być jednym z poziomów
wyliczanych przez opcję /showtrustlevels.
program wiersz polecenia pliku wykonywalnego.
Patrz: przykłady poniżej.
Przykłady:
> runas /noprofile /user:mymachine\administrator cmd
> runas /profile /env /user:mydomain\admin "mmc %windir%\system32\dsa.msc"
> runas /env /user:uzytkownik@domena.microsoft.com "notepad \"mój plik.txt\""
UWAGA: Wprowadź hasło użytkownika tylko po pojawieniu się monitu.
UWAGA: Opcja /profile jest niezgodna z opcją /netonly.
UWAGA: Opcja /savecred nie jest zgodna z opcją /smartcard.
No i mnie urządziłeś (jak mówią: “Sam tego chciałeś Grzegorzu Dyndało”).
Koniec na dzisiaj - muszę to przetrawić i poćwiczyć.
Dam znać o rezultatach
Po czym to wnioskujesz? Wpisujesz hasło, klepiesz enter i tyle. Przy wpisywaniu hasła nie pojawią Ci się żadne gwiazdki, jeśli o to Ci chodzi. Wpisujesz hasło, enter i po krzyku. To tak samo jak w Linuksie, przy wpisywaniu hasła nie pojawiają się żadne gwizdki itp.
Jakim cudem zostałeś administratorem?
Administratorem zostałem “bo se nabyłem nieszczęście, czyli PC + Win 10”. Jeżeli o mnie chodzi, wolałbym występować jako np. “Właściciel”, “Użytkownik główny” itp.
Nie ja ustanawiam nomenklaturę obowiązującą w systemie.
cyt.: “Wpisujesz hasło, enter i po krzyku” - nic podobnego, robiłem tak wiele razy i NIC. Skrypt nie działa!
. . . . . . . . .
Przyznam szczerze: poprzednie zdanie wykreśliłem!
Mam nadzieję, że mi wybaczysz i zrozumiesz: nie wszyscy są Ekspertami odnośnie komputera.
No ok, to zmienia postać rzeczy. Jednak nie wyjaśniłeś co oznacza, że nie możesz nic wpisać. To okienko po chwili znika czy prosi o hasło? Możesz zrobić zrzut ekranu? Zapisałeś skrypt jako plik bat (rozszrzenie bat)? Podałeś nazwę interfejsu?
A chodzi o to, że w tym skrypcie o którym pisał roobal w miejsce “nazwa interfejsu” musisz wpisać swoją nazwę w cudzysłowie, np. “Ethernet”.
Witam.
- Treść pliku Włącz LAN.bat:
runas /user:administrator "netsh int set interface name=“Ethernet” admin=enabled"
zresztą zgodnie z podanym wcześniej. - W oknie CMD, po uruchomieniu pliku pojawia się żądanie podania hasłą, które wpisuję. WIEM, że ono się nie pojawia w tym oknie, oraz że kursor się nie rusza/zmienia. Później Enter - i NIC.
Kombinowałem na różne sposoby, jako że w systemie przy instalacji zostałem nazwany - jako administrator - powiedzmy “Wesoły Kazio” ze swoim hasłem i zamiast słowa “administrator” wpisuję “Wesoły Kazio” - NIC.
W rozpaczy próbowałem zamiast karty sieciowej “Ethernet” wstawiać plik sterownika do karty z C:\Windows\system32\drivers - NIC.
Gdzieś tam znalazłem, że można się posłużyć harmonogramem zadań uruchamianym na żądanie. Planuję takie zadanie - wszystko jest OK do momentu próby zapisania tego zadania. Wówczas pojawia info o tym, że nie ma takiego użytkownika lub podane jest złe hasło. Kołobłęd.
Tak na marginesie, jako ciekawostka:
poszedłem z tym problemem do cokolwiek znanego mi informatyka a On mnie zapytał: "A po co wyłączać internet?"
Wymiękłem.
Obecnie szperam intensywnie po internecie, może w końcu na coś natrafię. Onegdaj w XP miałem podobnie “nierozwiązywalny” problem i chyba po trzech miesiącach natrafiłem na eleganckie, choć proste rozwiązanie.
Te kłopoty wynikają chyba z nastawienia: otóż uważam, że komputer(Windows) jest dla mnie a nie odwrotnie.
Jeżeli na coś ciekawgo natrafię, pozwolę sobie zamieścić ewentualne zapytania a na razie nie chciałbym niepotrzebnie angażować Panów do mojego problemu. W końcu są wakacje i każdemu należy się urlop.
Chyba… że kogoś olśni. Będę wdzięczny.
Ja tylko podrzucę linkiem do oprogramowania, które może pomóc (nie wiem czy działa na Windows 10, ale chyba powinno). Nie wiem też czy zadziała akurat na Twój problem - włączenie karty sieciowej - a nie mam teraz czasu na sprawdzenie tego.
Programu niestety nie ma w wersji po polsku.
http://www.robotronic.de/runasspcEn.html
Pokaz działania na Windows 7:
http://www.robotronic.de/RunasSpcQuickGuideExample.html
A teraz jeszcze tak sobie pomyślałem…
To, że skrypt u Ciebie nie działa może mieć kilka przyczyn. Może wpisujesz błędne hasło? A może nie masz aktywnego kona “Administrator”? To bardzo możliwe. I nie ma ono ostawionego hasła.
A jeśli wpisujesz swoją nazwę użytkownika (z uprawnieniami administratora), to czy ona jest jednoczłonowa, czy może wieloczłonowa?
- Linki będę mógł przetestować dopiero jutro.
- Co drugiej części:
- hasło na pewno wpisuję dobrze
- konto administrator jest aktywne, wyłazi mi co chwilę przy instalowaniu programów na koncie “Józka”, po wpisaniu hasła mogę instalować, po zatym przy sprawdzaniu właściwości programów konto admina-moje ma największe uprawnienia
- nazwa admina jest jednoczłonowa
Pokaż wynika polecenia.
netsh int show int
Hurraaaa… zakrztusiłem się.
DZIAŁA!!!
Utworzyłem dwa pliki .bat:
- Włącz LAN: runas /user:administrator /savecread “netsh int set interface name=“Ethernet” admin=enabled”
- Wyłącz LAN: runas /user:administrator /savecread “netsh int set interface name=“Ethernet” admin=enabled”
Gdzieś przeczytałem, że jest bezpieczniej przekonwertować je do .exe, co zrobiłem.
Sprawa zakończona.
W czym tkwił problem, że wcześniej, pomimo korzystania z Waszych porad stałem w martwym punkcie?
Jeżeli któryś z Panów zdecyduje się na sprzedawanie artykułu dogłębnie i w ludzkim języku wyjaśniającego chore meandry kont w “Łindołsach” - to zrobi majątek. Jeżeli uczyni to pro publico bono, to zyska niebotyczną sławę.
Wydawało się mnie, prostaczkowi, że skoro instaluję sobie system, to JESTEM administratorem o jakiejś tam, nadanej sobie ksywce.
Tymczasem okazuje się, że musiałem założyć nowe konto o nazwie, jakżeby inaczej: “administrator”. Taki tam “przebłysk geniuszu”.
A na poważnie, zdaje się, że wcześniej nie do końca dobrze zrozumiałem poradę podaną przez"roobal":
- Skrypt uruchamia polecenie jako użytkownik administrator (może być inny administracyjny, ale niektóre apki uruchomią się tylko jako admin) - o tym administratorze.
Bardzo dziękuję za zaangażowanie i pomoc. Tak na marginesie, nawet nowy, mocny administrator nie ma dostępu do wszystkich folderów - ale o tym kiedy indziej.
Jeszcze raz dziękuję!