Mam dziwną sprawę.
Windows 10 Home 64 bit 21H2 zainstalowane wszystkie aktualizacje.
Laptop Lenovo Legion 5 17IMH05 Intel Core i5 -10300H CPU@2.50GHz
Karta graficzna Intel UHD plus NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB RAM 8GB
Włączając grę World of Tanks i ustawiając ją, aby działała na dedykowanej grafice
ponieważ u mnie w lapku to Windows 10 decyduje o przełączaniu grafiki
klikając ikonkę karty nVidii dostaję informację, że jest uruchomiona aplikacja worldoftanks.exe (poza tym komunikat, że żaden monitor nie jest podłączony do tej kart graficznej) - ale to chyba tak jest w przypadku laptopów, gdzie jest podłączony ekran wyświetlacza zintegrowanego.
I niby jest wszystko dobrze, jednak w menedżerze zadań w tabelce aparat procesora GPU jest wyświetlana informacja „procesor graficzny 0 - 3D” co u mnie odpowiada karcie zintegrowanej Intela - informacja w wydajności pokazuje aktywne procentowo dwie karty Intela i nVidii z tym, że Intela większa wartość procentowo.
Jeśli ustawię przeglądarkę Google Chrome, aby wykorzystywała kartę dedykowaną, to klikając ikonkę karty nVidii mam również informację, że jest uruchomiona aplikacja Chrome.exe poza tym również komunikat, (że żaden monitor nie jest podłączony do tej kart graficznej).
Jednak w tabelce w menedżerze zadań „aparat procesora GPU” - jest wyświetlana poprawnie informacja „procesor graficzny 1 - GPU” - co odpowiada karcie nVidii.
Nie wiem już w końcu, dlaczego na grze pokazuje GPU 0 chociaż, niby jest uruchomiona na karcie dedykowanej.
Windows 10 sam zainstalował mi ostatnio najnowsze sterowniki nVidii, na starych nie miałem informacji na karcie, że nie jest podłączony żaden monitor do tej karty.
Nie pamiętam już, czy na starych sterownikach na grze było wyświetlane w menedżerze zadań 1 - 3D w tabeli procesor graficzny.
Możliwe, że gra uruchamia się na Intelu pomimo pokazywania, że jest aktywna w nVidii, czy jednak jest tylko w nowych sterownikach skopane info co do pokazywania aparatu w tabelce GPU?
Zastanawiam się, czy nie przywrócić starszych sterowników karty, ponieważ te zaciągnięte jak widzę najnowsze przez Windows 10 mogą nie być odpowiednie dla lapka…