Usunęli mi film z kanału YouTube. Dlaczego?

Witam!
Kiedyś nagrałem filmik z poradnikiem jak pobrać sobie film (do użytku prywatnego) z serwisu YouTube, by móc go odtworzyć w trybie Offline. Robiłem to przy użyciu programu 4K Video Downloader w wersji darmowej.

O co chodzi? Krzyczą o jakieś zasady dot. społeczności. Czyżby pokazałem coś niedozwolonego?

Z gory dzięki :slight_smile:

Kliknij w szczegóły to się dowiesz/

Wydaje mi się, że pobieranie filmów z YT jest niedozwolone. Może dlatego. :man_shrugging:

Nie jest. Do użytku publicznego można, a na YT jest wiele takich poradników.

Nie można. Użytek publiczny to mit, zwłaszcza jak pobierasz treści chronione prawem autorskim a nie koty babci jadzi. Cały mit z pobieraniem w celu użytku publicznego lub własnego wypłynął na popularności piractwa gdzie starano się tłumaczyć, że to nie łamanie prawa. Jest to porostu mit. A na YT masz treści chronione prawem i koty. Dlatego przyjmuje się, ze ogólnie z YT nie wolno pobierać.

Czyli wszyscy użytkownicy YT na desktopie łamią prawo, bo każda treść, którą „oglądasz” na YT najpierw ląduje na dysku w cache przeglądarki :wink:

1 polubienie

Ok, masz rację:

Do korzystania z Usługi mają jednak zastosowanie następujące ograniczenia. Użytkownik nie może:

1. uzyskiwać dostępu do jakiejkolwiek części Usługi lub jakiejkolwiek Treści ani jej powielać, pobierać, rozpowszechniać, transmitować, wyświetlać, sprzedawać, licencjonować, zmieniać, modyfikować lub w inny sposób wykorzystywać, chyba że robi to: (a) w sposób dozwolony w Usłudze; (b) za uprzednią pisemną zgodą YouTube i, w stosownych przypadkach, posiadaczy odpowiednich praw; lub (c) zgodnie z obowiązującym prawem;

Ale wracając do meritum sprawy @blumberplumber co widnieje u Ciebie w szczegółach ?

Nie można. Użytek publiczny to mit, zwłaszcza jak pobierasz treści chronione prawem autorskim a nie koty babci jadzi. Cały mit z pobieraniem w celu użytku publicznego lub własnego wypłynął na popularności piractwa gdzie starano się tłumaczyć, że to nie łamanie prawa. Jest to porostu mit. A na YT masz treści chronione prawem i koty. Dlatego przyjmuje się, ze ogólnie z YT nie wolno pobierać

@sidkwa Czyli co, pobrać na telefon, by oszczędzić pakiet danych nie wolno?

@lordjahu Mi się wydaje, że filmik był OK. Gdzie ty widzisz szczegóły na SS?

Niektóre serwisy na to pozwalają. Na przykład Netflix ale pobierasz taki film za pomocą ich wewnętrznych narzędzi a nie przez aplikacje z obcych firm. Nie siedzę w regulaminie YT. Pamiętam że kiedyś nie było wolno i podejrzewam, że nic się tutaj nie zmieniło. Jeżeli się zmieniło to do pobierania treści offline na pewno YT ma swoje narzędzia tak jak Netflix i zakazane jest użycie zewnętrznych tego typu aplikacji.
W ogóle argument o użytku publicznym czy „na użytek własny” jest niesamowicie śmieszny. To jak pobranie Windowa 10 i twierdzenie, że pobieram go „na własny użytek” dlatego jestem taki legalny. :rofl:

Najedź na ograniczenia i wciśnij szczegóły

@lordjahu Najechałem i nie ma szczegółów. Jest tylko link do opcji złożenia odwołania:

To złóż odwołanie i dowiedz się za co film został zablokowany

@lordjahu Już to zrobilem…

To czekaj spokojnie.

@lordjahu Ok, spoko,
Tylko jak pobieranie z YT przy użyciu zewnętrznych narzędzi jest nielegalne, to niech twórca 4K Video Downloader’a wywali tą funkcję z programu.

@lordjahu
Bardzo szybko to przejżeli. Jednak rozczarowali mnie. Dostałem takiego Maila:

Cześć Dawid Ćwikła,
sprawdziliśmy Twoje odwołanie dotyczące tych treści:
Film: Jak pobrać film z serwisu YouTube przy użyciu 4K Video Downloader How to Download videos from YT?
Dokładnie sprawdziliśmy Twoje treści i potwierdzamy, że naruszają zasady dotyczące treści szkodliwych i niebezpiecznych. Zdajemy sobie sprawę, że to zapewne rozczarowująca wiadomość, ale naszym zadaniem jest dopilnowanie, by serwis YouTube był bezpiecznym miejscem dla wszystkich użytkowników.

Jaki wpływ ma to na Twój kanał

• Nie przywrócimy Twoich treści w YouTube.
  • Jeżeli Twoje odwołanie dotyczyło upomnienia, w przyszłości nie będzie Ci już przysługiwać żadne upomnienie.
  • Jeśli odwołanie dotyczyło ostrzeżenia, ostrzeżenie pozostanie na Twoim kanale.
    Więcej informacji o upomnieniach i ostrzeżeniach znajdziesz w Centrum pomocy YouTube.
    Pozdrawiamy
    Zespół YouTube

czyli dupa :slight_smile:

Tak tak, bo nie podali konkretów. Co konkretnie przyczyniło się do usunięcia tego filmu? Niebezpieczeństwo? No dobra, tylko jakie?

Diabel kusi i mówi, bym to zreuploadował, bo mam na dysku :smiley:

Da się ściągać legalnie, tylko trzeba mieć Premium.

A odpisz im by podali Ci konkrety co uraziło