Usuniecie pliku zdalnego z serwera FTP


(Darom82) #1

Mam pewien problem z usunieciem z mojego serwera ftp pliku zdalnego o nawie 14\'.txt. Nie moge go usunac, nie moge mu zmienic chmoda i nie moge mu nawet zmienic nazwy pliku. A chcialbym sie pozbyc tego pliku a zabardzo niewiem jak. Probowalem przez polecenie uruchom w okienku dosa wejsc na ftp ale po zalogowaniu sie nie moge tez usunac tego pliku :frowning: Czy ktos moze ma jaki pomysl i moze mi pomoc usunac ten plik z mojego serwera ?


(Dimatheus) #2

Hej,

:arrow: Pr贸bujesz usun膮膰 go z poziomu folderu 14. Bo sam plik ma nazw臋 '.txt, natomiast 14 to nazwa folderu. Je艣li w folderze tym nie ma nic wi臋cej, mo偶e usun膮膰 w艂a艣nie folder??

:arrow: Przy pomocy jakiego klienta 艂膮czysz si臋 z serwerem FTP??

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Darom82) #3

Dimatheus tylko ze wlasnie na moim serwerze niema folderu o nazwie 14 i newiem jak go usunac :frowning: Wiec jak sugerujesz mi usuniecie tego ?

Dimatheus przy pomocy klienta TotalCommander 艂acze sie z serwerem FTP. Mozesz mi jakos pomoc ?


(Dimatheus) #4

Hej,

Ciekawe. By膰 mo偶e co艣 si臋 pokopa艂o w nazwie pliku, gdy by艂 wrzucany na serwer. Mo偶e by艂y w nazwie pliku jakie艣 znaczki, kt贸re zosta艂y zast膮pione. A pr贸bowa艂e艣 zmieni膰 plikowi nazw臋 i dopiero po tym usun膮膰??

Czy mo偶esz zrobi膰 screen' a z Total Commander'a z widocznym tym plikiem??

Pozdrawiam,

Dimatheus


(floyd) #5

Mo偶e si臋 tak zdarzy膰, 偶e pliku nie mo偶na usun膮膰 ani zmieni膰 jego nazwy. Ja te偶 mam taki plik. Dzieje si臋 tak gdy jest jaki艣 b艂膮d podczas zapisywania pliku na serwerze w programie kt贸rzy tworzy ten plik (tak by艂o u mnie), a nie podczas wrzucania pliku na serwer. Po prostu nie u偶ywam tego pliku.


(Darom82) #6

Nie sadze by sie cos pokopalo w nazwie pliku, bo dobrze jego nazwe wpisalem. Plik ten, ktorego nie moge usunac sam pojawil sie na serwerze moim. Probowalem zmienic mu nazwe ale nie moge poniewaz wyskakuje mi informacja: Zmiana nazwy nie powiodla sie

O to dla Ciebie moj Screen - Na czerwono podswietlony plik, to jest ten ktorego nie moge usunac ze serwera FTP.


(Dimatheus) #7

Hej,

A pr贸bowa艂e艣 艣ci膮gn膮膰 plik na dysk?? Czy w og贸le jest to mo偶liwe?? Je艣li tak, to jak膮 zawarto艣膰 ma plik?? Screen pokazuje, 偶e zajmuje on 0 kB, wi臋c powinien by膰 pusty. A mo偶e to jaki艣 plik, kt贸ry zosta艂 wrzucony przez oprogramowanie serwerowe - w ko艅cu znajduje si臋 w folderze odpowiedzialnym za komentarze. A plik ten powoduje jakie艣 problemy czy po prostu przeszkadza Ci jego obecno艣膰??

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Darom82) #8

Tak, probowalem ten plik pobrac na dysk ale niestety sie nie da. Takze probowalem edytowac ten plik na serwerze i tez jest to nie mozliwe. Wydaje mi sie, ze jest pusty.

Troche przeszkadza mi obecnosc tego pliku poniewaz boje sie ze kiedys przez przypadek moge sobie usunac plik 14.txt uznajac, ze po co mi dwa takie same pliki

14.txt i 14\'.txt Dlatego wole na wszelski wypadek sie go pozbyc, pytanie tylko jak :?:


(adpawl) #9

je偶eli nie mo偶esz usun膮膰 pliku przez klienta ftp, to mo偶esz:

-pr贸bowa膰 usun膮膰 skryptem php za pomoc膮 unlink()

-pr贸bowa膰 za pomoc膮 menad偶era plik贸w w PA hostingu - je偶eli takowy jest dost臋pny

-przez shella - je偶eli masz do niego dost臋p

-skontaktowa膰 si臋 z adminem i poprosi膰 by dziada wykasowa艂


(Darom82) #10

A masz mo偶e taki skrypt, ktory napewno zadziala i pomoze mi ?


(adpawl) #11

Nie napisa艂em, 偶e na pewno zadzia艂a. Mo偶e zadzia艂a膰, ale nie musi.

Tu masz opis funkcji unlink() wraz z przyk艂adami uzycia http://php.net/manual/en/function.unlink.php


(batmomobil) #12

Ten scrypt dzia艂a wystarczy pozamienia膰 nazw臋 folderu i zmiennehttp://forum.dobreprogramy.pl/problem-scryptem-t433460.htmlscrypt usuwa zdj臋cia z folderu.Przy okazji czy kto艣 wie jak go zmieni膰 aby nielistowa艂 wszystkich zdj臋膰 tylko jedno zalogowanego u偶ytkownika.


(Darom82) #13

To moze podasz mi ten skrypt ktory dziala tak zebym sobie mogl usunac ten moj plik ze serwera ? bo tamte z manuala nie dzialaja :frowning:


(Dimatheus) #14

Hej,

A czy pliki w tym folderze wrzuca艂e艣 sam, czy zosta艂y wygenerowane przez zainstalowane b膮d藕 wrzucone na serwer oprogramowanie?? Je艣li to drugie, to usuni臋cie jakiegokolwiek pliku z tego folderu mo偶e okaza膰 si臋 niemo偶liwe. Pr贸bowa艂e艣 wyrzuci膰 kt贸rykolwiek inny - oczywi艣cie najpierw zapisuj膮c jego kopi臋 na dysk lokalny.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Darom82) #15

Dimatheus pliki do tego folderu wrzuca艂em sam, ale niektore tez same sie towrza po dodaniu komentarza. (te pliki txt., to sa pliki komentarzy)

Wszystkie inne pliki z tego folderu moge wyrzucic, moge zmienic im chmody i nawet zmienic moge im nazwy.

Natomiast tylko temu jedynemu plikowi 14\'.txt. nie moge zrobic nic, a nic :frowning: Moze jest jakies rozwiazanie na pozbycie sie tego pliku ?


(Dimatheus) #16

Hej,

Domy艣li艂em si臋 - w ko艅cu pliki s膮 po艂o偶one w folderze Comments. :slight_smile: I st膮d te偶 pytanie o to, czy pliki by艂y wrzucane samemu czy przez oprogramowanie po stronie serwera.

Czyli wszystkie znaki wskazuj膮, 偶e to problem po stronie serwera i ze zwyk艂ymi uprawnieniami nie da si臋 nic zrobi膰. Konieczny wi臋c b臋dzie kontakt z adminem w celu r臋cznego usuni臋cia pliku z serwera.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Darom82) #17

No to szkoda, ze sam nie moge tego zrobic :frowning: Admin natomiast niema na tyle czasu by ingerowac w konta uzytkownikow i spelniach ich kazde zachcianki.

Trudno, bede sie musial do tego "dziada" przyzwyczaic. "Dziada" mam na mysli ten plik. A myslalem, ze jakos to sie da zronic bez problemu :frowning:


(ra-v) #18

Spr贸buj u偶y膰 innego programu - FreeCommander, muCommander, WinSCP, Filezilla - z r贸偶nymi ustawieniami kodowania.

Ostatecznie poleceniem ftp.


(Dimatheus) #19

Hej,

Spr贸buj jeszcze jednego - utworzenia b膮d藕 przes艂ania na serwer pliku o dok艂adnie takiej samej nazwie. Jaki komunikat otrzymasz?? A mo偶e uda si臋 go zast膮pi膰 nowym plikiem, kt贸ry b臋dzie ju偶 mo偶na normalnie skasowa膰??

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Darom82) #20

Utworzylem identyczny plik txt z taka sama nazwa i przeslalem go na serwer. Nie bylo zadnego problemu zeby istnialy dwa takie same pliki o takiej samej nazwie. Mimo to ten plik co ja utworzylem usunalem, ale tamtego nadal nie da sie zlikwidowac w zaden sposob :frowning: