Facet na wstępie mówił, że wątpi, aby to była wina samej karty gdyż dużo ich sprzedał i jak do tej pory żadnej reklamacji. Powiedział też, że na razie karty reklamował nie będzie, ponieważ z tego, co wie takie błędy może również powodować konflikt bądź uszkodzona któraś z kości ramu. Oddał kartę i miałem wyjąć jedną kość. Wyjąłem, przeleciałem 3 razy programem 3DMark06 i na razie żadnego błędu nie widać. Włączyłem też grę, w której dość często znikały tekstury bądź pojawiały się artefakty. Grałem 30 minut i też nic. Czy uszkodzona pamięć ram bądź konflikt jednej kości między drugą może powodować takie błędy i komunikaty?
Sterownik nv4_disp dla display urządzenia \Device\Video0 jest zablokowany
przez pętlę nieskończoną. To wskazuje zwykle na problem z samym urządzeniem
lub z jego sterownikiem niepoprawnie programującym urządzenie. Sprawdź, czy
u dostawcy sprzętu są dostępne aktualizacje sterowników
Czy raczej to tylko odwleczenie reklamacji być może uszkodzonej karty?
Dodam, że ram ma niecały miesiąc i jest to dokładnie ten;
Lub podbij tym napięcia o 0.1-0.2V może płyta zaniża napięcia, sporo płyt nie chce odpalić lub niepoprawnie pracuje na 2 kościach, nie raz trzeba wyjąć jeden moduł podnieść napięcie, dopiero włożyć drugą kość żeby w ogóle komp ruszył.
Napięcia zarówno w Biosie jak i w Evereście są na poziomie 1.8V.
Tak właśnie zasugerował mi sprzedawca, aby te pamięci zamieniać i sprawdzać na różne sposoby, bo być może są uszkodzone bądź jest jakiś konflikt. Na razie przeleciałem 15 razy 3DMark06 i tylko dwa razy były jakby pod koniec drugiego testu jakieś drobne artefakty, które trwały może 10 sekund. Gra, w której we wtorek dosłownie, co 20 sekund występowały artefakty dzisiaj ani jednego. Być może to będzie wina ramu, że nie tylko konfliktowe albo lekko uszkodzone. Na razie jest za wcześnie, aby to rozsądzić. Sprawdzam teraz drugą kość.
Memtest włączę na noc, bo to długo trwa. Na razie dziękuję za sugestie
jak wsadziłeś ramy w sloty? bo w gigabytach różnie to bywa, w twoim winny być np 1 i 3 lub 2 i 4, bywało tak, że jak była mobo z 3-chanel dla DDR-3, to jak władowało się nie w te sloty, to w ogóle nie startował…
Wczoraj zrobiłem mnóstwo testów i grałem dobre dwie godziny na jednej kości ramu. Zero błędów. Dzisiaj włożyłem drugą kość, czyli miałem 2x2 GB. Włączyłem grę i po niespełna 5 minutach tekstury się rozjaśniły, zrobiły się bardzo jaskrawe. Załączyłem 3DMark06 i za pierwszym razem w drugim teście artefakty + napis z 3DMark06 DISPLAY CHANGED.
Znowu wypiąłem jeden ram. Zapuściłem test i zero błędów. Czy to może wskazywać na konflikt pomiędzy pamięcią ram?
raczej tak. Niektóre płyty tak maja że używając maxymalnej ilości ramu jaką uciągnie płyta ramy muszą być o mniejszej częstotliwości… Poczytaj trochę na temat swojej płyty czy nie masz takiego ograniczenia albo zobacz w biosie czy nie możesz przestawić taktowania pamięci na inną wolniejszą częstotliwość i zobacz w tedy czy tak będzie się działo.
Bezapelacyjnie to wina ramu. Od kiedy wyłożyłem jedną kość problem się zmniejszył. Później sprawdziłem drugi ram. Od tamtej chwili w ogóle nie ma problemu. Zdaje się, że jedna kość jest uszkodzona. Idę do sklepu i będzie reklamacja. Dzięki wszystkim za pomoc.