Uszkodzony plik systemu - Windows XP

Punkty przywracania pewnie były gdyż kiedyś je wykonywałem, lecz co do reszty to nie rozumiem…

Trzeba by po prostu z tych punktów spróbować przekopiować pliki odpowiedzialne za rejestr (SAM, SECURITY, SOFTWARE, SYSTEM, DEFAULT) i wgrać je do lokalizacji gdzie ich system obecnie nie potrafi wykryć (\Windows\system32\config).

i można to próbować zrobić z poziomu HirensBoot (mini XP) lub poleceniami z konsoli odzyskiwania XP.

Jednak po dłuższych przemyśleniach wydaje mi się że nie było kopii przywracania. Co w takim przypadku zrobić?

Jeśli rzeczywiście Windows nie widzi plików rejestru i też ich nigdzie na partycji systemowej nie ma, to się może okazać, że będzie wymagał ponownej instalacji (czyjeś prawie na pewno nie będą pasowały).

Jak by były w katalogu Config, to przekopiuj je sobie w bezpieczne miejsce i np. spróbuj usunąć z oryginalnej lokalizacji, uruchomić ponownie XP i potem znów je przekopiować do oryginalnej lokalizacji i zobaczyć czy XP wstanie:

Sam raz wgrałem kopię zrobioną kilka miesięcy temu na sprawny XP i przestał się włączać w normalnym trybie - działał tylko rozruch w trybie awaryjnym, wtedy jeszcze nie wiedziałem, że mogłem próbować z punktów przywracania spróbować podmienić rejestr na świeższy/aktualniejszy.

Dzięki za pomoc. Jutro wszystko się okaże, gdyż dzisiaj już nie mam dostępu do PC.

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/307545/how-to-recover-from-a-corrupted-registry-that-prevents-windows-xp-from

Przywracanie uszkodzonego rejestru

Jeśli podczas uruchamiania Windows zobaczysz podobne komunikaty do wyliczonych poniżej oznacza to poważne uszkodzenie rejestru:

Nie można uruchomić systemu Windows XP, ponieważ brakuje następującego pliku lub jest on uszkodzony: C:\WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM

Nie można uruchomić systemu Windows XP, ponieważ brakuje następującego pliku lub jest on uszkodzony: C:\WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SOFTWARE

Stop: c0000218 {Awaria pliku Rejestru} Nie jest możliwe załadowanie przez Rejestr gałęzi (pliku): \Katalog_główny_systemu\System32\Config\SOFTWARE lub jego dziennika bądź drugiej kopii

ETAP 1 = przywrócenie kopii instalacyjnej

W ETAPIE 1 przywrócimy szkielet rejestru utworzony zaraz po instalacji systemu. Utworzymy w katalogu WINDOWS folder o nazwie tmp do którego skopiujemy obecne uszkodzone pliki rejestru, stare skasujemy i odzyskamy nowe z folderu repair.

Startujesz do Konsoli Odzyskiwania

W linii komend wpisujesz następujące polecenia (po każdym ENTER):

md tmp

copy c:\windows\system32\config\system c:\windows\tmp\system.bak

copy c:\windows\system32\config\software c:\windows\tmp\software.bak

copy c:\windows\system32\config\sam c:\windows\tmp\sam.bak

copy c:\windows\system32\config\security c:\windows\tmp\security.bak

copy c:\windows\system32\config\default c:\windows\tmp\default.bak

delete c:\windows\system32\config\system

delete c:\windows\system32\config\software

delete c:\windows\system32\config\sam

delete c:\windows\system32\config\security

delete c:\windows\system32\config\default

copy c:\windows\repair\system c:\windows\system32\config\system

copy c:\windows\repair\software c:\windows\system32\config\software

copy c:\windows\repair\sam c:\windows\system32\config\sam

copy c:\windows\repair\security c:\windows\system32\config\security

copy c:\windows\repair\default c:\windows\system32\config\default

UWAGA: Ten krok przywraca rejestr z dziewiczej kopii zapasowej do stanu zaraz po instalacji czyli większość zmian zostanie utracona a programy nie będą się chciały uruchomić! By mieć świeższą datę rejestru należy po ukończeniu ETAPU 1 przejść do ETAPU 2:

ETAP 2 = podmiana kopią Przywracania systemu

Ten punkt dotyczy już tylko Windows XP które posiada Przywracanie systemu. Uruchomiliśmy więc system i teraz czas przywrócić jego wiedzę o zainstalowanych programach poprzez wydobycie nowszej kopii rejestru z folderu funkcji Przywracania systemu. Jeśli funkcja ta jest wyłączona nie można wykonać poniższych kroków!

Należy odkryć niewidoczny folder funkcji Przywracania systemu C:\System Volume Information
Narzędzia >>> Opcje folderów >>> Widok

Zaptaszkuj Pokaż ukryte pliki i foldery i odptaszkuj Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane).

Jeśli twój system plików to NTFS nie będziesz mógł otworzyć tego folderu dostając błąd odmowy dostępu:
Należy więc nadać sobie prawo do niego.

Otwierasz folder C:\System Volume Information. W środku zobaczysz kilka folderów o nazwach _restore {numerki}. Każdy z tych folderów będzie zawierał punkty przywracania w postaci jednego lub większej ilości podfolderów typu RPX np. RP1. Należy wybrać folder _restore{numerki} o dacie, która NIE jest najświeższa z tego prostego faktu iż zawiera on przekopiowaną zawartość ETAPU 1. Ponadto przy wyborze daty należy wziąć pod uwagę iż szkody rejestru mogą być zasejwowane w jednym z nowszych punktów przywracania.

Po ustaleniu, który folder jest tym właściwym otwieramy go:

C:\System Volume Information_restore{numerki}\RPX\Snapshot

I z jego środka kopiujemy do C:\WINDOWS\Tmp następujące pliki rejestru:

_REGISTRY_USER_.DEFAULT

_REGISTRY_MACHINE_SECURITY

_REGISTRY_MACHINE_SOFTWARE

_REGISTRY_MACHINE_SYSTEM

_REGISTRY_MACHINE_SAM

Zmieniamy ich nazwy na kolejno: DEFAULT, SECURITY, SOFTWARE, SYSTEM, SAM.

Ponownie startujemy do Konsoli Odzyskiwania i wpisujemy dobrze już znane komendy:
del c:\windows\system32\config\sam

del c:\windows\system32\config\security

del c:\windows\system32\config\software

del c:\windows\system32\config\default

del c:\windows\system32\config\system

copy c:\windows\tmp\software c:\windows\system32\config\software

copy c:\windows\tmp\system c:\windows\system32\config\system

copy c:\windows\tmp\sam c:\windows\system32\config\sam

copy c:\windows\tmp\security c:\windows\system32\config\security

copy c:\windows\tmp\default c:\windows\system32\config\default

Resetujemy komputer już normalnie i uruchamiamy Przywracanie systemu cofając komputer do wcześniejszej daty.
Wykonujemy backup rejestru

Wklepywanie tylu ścieżek dostępu w linii komend konsoli jest uciążliwe. Ułatw sobie więc życie i stwórz 2 pliki wykonywalne, które wykonają wszystkie komendy hurtem:

backup.bat: Będzie zawierał komendy pierwszej części czyli tworzenie kopii rejestru

recover.bat: Będzie zawierał komendy części drugiej czyli przywracania rejestru

Otwórz Notatnik, wklej w nim powyższe komendy, pliki o podanych wyżej nazwach zasejwuj na dysku. Jak zastartujesz do konsoli wystarczy tylko uruchomić te pliki. Jako pierwszy uruchamiasz ten tworzący backup ofcourse… Ten drugi z uruchomieniem poczeka aż nastąpi sajgon. Pliki uruchamiamy komendą:

batch backup.bat

batch recover.bat
1 polubienie

To nie jest uszkodzony pojedynczy plik,tylko pliki rejestru.System nie może odczytać ustawień.

1 polubienie

No to chyba jest jasne od samego początku.

Dobra, za ok. 1h wezmę się do roboty. Jakbym coś nie wiedział jak zrobić to tu napiszę :smiley:

1 polubienie

Jak zmienić bios żeby czytał USB ?

Warto wiedzieć na przyszłość, że w systemie Windows XP takie uszkodzenie systemu jest najczęściej skutkiem niewłaściwego wyłączenia komputera, np. tzw. “twardego” przyciskiem Power, lub nagłego wyłączenia elektryczności w mieszkaniu.
Dobrze by było znać firmę i model płyty głównej Twojego komputera.

1 polubienie

Jak zmienić bios żeby czytał USB ?

A co tam masz dla pozycji pierwszej rozruchowej (obecnie dyskietka)?

Czy widać jakieś wpisy USB HDD / USB FDD / USB CD-ROM lub nazwę pendrive jak podłączony odpowiednio wcześnie.

Mam takie jak USB-FDD, USB-ZIP, USB-CDROM, USB-HDD…

Zacznij od USB-HDD, i zobacz czy z niego ruszy.

Potem trzeba inne jak dziwnie przygotowany bootowalny pendrive.

Ruszył, takie coś mam.

@Edit

Dobra, będę postępował zgodnie z filmem podanym na samym początku.

Na filmie, dokładnie w 1:42 mężczyzna pokazuje foldery RP0 i RP1 natomiast ja mam inne. Który wybrać ?

RP140 - najnowszy, więc go sprawdź (chyba, że od końca marca nie działa, to pewnie trzeba RP139 z początku marca).

A potem to jak radzi @Radek68 z kopi zaraz po zainstalowaniu, “najwyżej” będzie trzeba trochę programów przeinstalować.

Kolejny problem… Na filmie w 2:24 w folderze Temp powinny znajdować się te pliki lecz u mnie ich nie ma.

PS. Te pliki na zdjęciu wyżej to moje pliki.

To spróbuj iść dalej i wkleić tam te z punktu przywracania - wklejaj jako kopia (nie opcją przenieś).

Tyle że na filmie mężczyzna kopiuje pliki z RP1 do tego folderu Temp. U mnie w folderze Temp nie ma żadnych plików więc nie wiem dokąd je przenieść.