Punkty przywracania pewnie były gdyż kiedyś je wykonywałem, lecz co do reszty to nie rozumiem…
Trzeba by po prostu z tych punktów spróbować przekopiować pliki odpowiedzialne za rejestr (SAM
, SECURITY
, SOFTWARE
, SYSTEM
, DEFAULT
) i wgrać je do lokalizacji gdzie ich system obecnie nie potrafi wykryć (\Windows\system32\config
).
i można to próbować zrobić z poziomu HirensBoot (mini XP) lub poleceniami z konsoli odzyskiwania XP.
Jednak po dłuższych przemyśleniach wydaje mi się że nie było kopii przywracania. Co w takim przypadku zrobić?
Jeśli rzeczywiście Windows nie widzi plików rejestru i też ich nigdzie na partycji systemowej nie ma, to się może okazać, że będzie wymagał ponownej instalacji (czyjeś prawie na pewno nie będą pasowały).
Jak by były w katalogu Config, to przekopiuj je sobie w bezpieczne miejsce i np. spróbuj usunąć z oryginalnej lokalizacji, uruchomić ponownie XP i potem znów je przekopiować do oryginalnej lokalizacji i zobaczyć czy XP wstanie:
Sam raz wgrałem kopię zrobioną kilka miesięcy temu na sprawny XP i przestał się włączać w normalnym trybie - działał tylko rozruch w trybie awaryjnym, wtedy jeszcze nie wiedziałem, że mogłem próbować z punktów przywracania spróbować podmienić rejestr na świeższy/aktualniejszy.
Dzięki za pomoc. Jutro wszystko się okaże, gdyż dzisiaj już nie mam dostępu do PC.
Przywracanie uszkodzonego rejestru
Jeśli podczas uruchamiania Windows zobaczysz podobne komunikaty do wyliczonych poniżej oznacza to poważne uszkodzenie rejestru:
Nie można uruchomić systemu Windows XP, ponieważ brakuje następującego pliku lub jest on uszkodzony: C:\WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM
Nie można uruchomić systemu Windows XP, ponieważ brakuje następującego pliku lub jest on uszkodzony: C:\WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SOFTWARE
Stop: c0000218 {Awaria pliku Rejestru} Nie jest możliwe załadowanie przez Rejestr gałęzi (pliku): \Katalog_główny_systemu\System32\Config\SOFTWARE lub jego dziennika bądź drugiej kopii
ETAP 1 = przywrócenie kopii instalacyjnej
W ETAPIE 1 przywrócimy szkielet rejestru utworzony zaraz po instalacji systemu. Utworzymy w katalogu WINDOWS folder o nazwie tmp do którego skopiujemy obecne uszkodzone pliki rejestru, stare skasujemy i odzyskamy nowe z folderu repair.
Startujesz do Konsoli Odzyskiwania
W linii komend wpisujesz następujące polecenia (po każdym ENTER):
md tmp
copy c:\windows\system32\config\system c:\windows\tmp\system.bak
copy c:\windows\system32\config\software c:\windows\tmp\software.bak
copy c:\windows\system32\config\sam c:\windows\tmp\sam.bak
copy c:\windows\system32\config\security c:\windows\tmp\security.bak
copy c:\windows\system32\config\default c:\windows\tmp\default.bak
delete c:\windows\system32\config\system
delete c:\windows\system32\config\software
delete c:\windows\system32\config\sam
delete c:\windows\system32\config\security
delete c:\windows\system32\config\default
copy c:\windows\repair\system c:\windows\system32\config\system
copy c:\windows\repair\software c:\windows\system32\config\software
copy c:\windows\repair\sam c:\windows\system32\config\sam
copy c:\windows\repair\security c:\windows\system32\config\security
copy c:\windows\repair\default c:\windows\system32\config\default
UWAGA: Ten krok przywraca rejestr z dziewiczej kopii zapasowej do stanu zaraz po instalacji czyli większość zmian zostanie utracona a programy nie będą się chciały uruchomić! By mieć świeższą datę rejestru należy po ukończeniu ETAPU 1 przejść do ETAPU 2:
ETAP 2 = podmiana kopią Przywracania systemu
Ten punkt dotyczy już tylko Windows XP które posiada Przywracanie systemu. Uruchomiliśmy więc system i teraz czas przywrócić jego wiedzę o zainstalowanych programach poprzez wydobycie nowszej kopii rejestru z folderu funkcji Przywracania systemu. Jeśli funkcja ta jest wyłączona nie można wykonać poniższych kroków!
Należy odkryć niewidoczny folder funkcji Przywracania systemu C:\System Volume Information
Narzędzia >>> Opcje folderów >>> Widok
Zaptaszkuj Pokaż ukryte pliki i foldery i odptaszkuj Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane).
Jeśli twój system plików to NTFS nie będziesz mógł otworzyć tego folderu dostając błąd odmowy dostępu:
Należy więc nadać sobie prawo do niego.
Otwierasz folder C:\System Volume Information. W środku zobaczysz kilka folderów o nazwach _restore {numerki}. Każdy z tych folderów będzie zawierał punkty przywracania w postaci jednego lub większej ilości podfolderów typu RPX np. RP1. Należy wybrać folder _restore{numerki} o dacie, która NIE jest najświeższa z tego prostego faktu iż zawiera on przekopiowaną zawartość ETAPU 1. Ponadto przy wyborze daty należy wziąć pod uwagę iż szkody rejestru mogą być zasejwowane w jednym z nowszych punktów przywracania.
Po ustaleniu, który folder jest tym właściwym otwieramy go:
C:\System Volume Information_restore{numerki}\RPX\Snapshot
I z jego środka kopiujemy do C:\WINDOWS\Tmp następujące pliki rejestru:
_REGISTRY_USER_.DEFAULT
_REGISTRY_MACHINE_SECURITY
_REGISTRY_MACHINE_SOFTWARE
_REGISTRY_MACHINE_SYSTEM
_REGISTRY_MACHINE_SAM
Zmieniamy ich nazwy na kolejno: DEFAULT, SECURITY, SOFTWARE, SYSTEM, SAM.
Ponownie startujemy do Konsoli Odzyskiwania i wpisujemy dobrze już znane komendy:
del c:\windows\system32\config\sam
del c:\windows\system32\config\security
del c:\windows\system32\config\software
del c:\windows\system32\config\default
del c:\windows\system32\config\system
copy c:\windows\tmp\software c:\windows\system32\config\software
copy c:\windows\tmp\system c:\windows\system32\config\system
copy c:\windows\tmp\sam c:\windows\system32\config\sam
copy c:\windows\tmp\security c:\windows\system32\config\security
copy c:\windows\tmp\default c:\windows\system32\config\default
Resetujemy komputer już normalnie i uruchamiamy Przywracanie systemu cofając komputer do wcześniejszej daty.
Wykonujemy backup rejestru
Wklepywanie tylu ścieżek dostępu w linii komend konsoli jest uciążliwe. Ułatw sobie więc życie i stwórz 2 pliki wykonywalne, które wykonają wszystkie komendy hurtem:
backup.bat: Będzie zawierał komendy pierwszej części czyli tworzenie kopii rejestru
recover.bat: Będzie zawierał komendy części drugiej czyli przywracania rejestru
Otwórz Notatnik, wklej w nim powyższe komendy, pliki o podanych wyżej nazwach zasejwuj na dysku. Jak zastartujesz do konsoli wystarczy tylko uruchomić te pliki. Jako pierwszy uruchamiasz ten tworzący backup ofcourse… Ten drugi z uruchomieniem poczeka aż nastąpi sajgon. Pliki uruchamiamy komendą:
batch backup.bat
batch recover.bat
To nie jest uszkodzony pojedynczy plik,tylko pliki rejestru.System nie może odczytać ustawień.
No to chyba jest jasne od samego początku.
Dobra, za ok. 1h wezmę się do roboty. Jakbym coś nie wiedział jak zrobić to tu napiszę
Warto wiedzieć na przyszłość, że w systemie Windows XP takie uszkodzenie systemu jest najczęściej skutkiem niewłaściwego wyłączenia komputera, np. tzw. “twardego” przyciskiem Power, lub nagłego wyłączenia elektryczności w mieszkaniu.
Dobrze by było znać firmę i model płyty głównej Twojego komputera.
Jak zmienić bios żeby czytał USB ?
A co tam masz dla pozycji pierwszej rozruchowej (obecnie dyskietka)?
Czy widać jakieś wpisy USB HDD / USB FDD / USB CD-ROM lub nazwę pendrive jak podłączony odpowiednio wcześnie.
Mam takie jak USB-FDD, USB-ZIP, USB-CDROM, USB-HDD…
Zacznij od USB-HDD, i zobacz czy z niego ruszy.
Potem trzeba inne jak dziwnie przygotowany bootowalny pendrive.
Na filmie, dokładnie w 1:42 mężczyzna pokazuje foldery RP0 i RP1 natomiast ja mam inne. Który wybrać ?
RP140 - najnowszy, więc go sprawdź (chyba, że od końca marca nie działa, to pewnie trzeba RP139 z początku marca).
A potem to jak radzi @Radek68 z kopi zaraz po zainstalowaniu, “najwyżej” będzie trzeba trochę programów przeinstalować.
Kolejny problem… Na filmie w 2:24 w folderze Temp powinny znajdować się te pliki lecz u mnie ich nie ma.
PS. Te pliki na zdjęciu wyżej to moje pliki.
To spróbuj iść dalej i wkleić tam te z punktu przywracania - wklejaj jako kopia (nie opcją przenieś).
Tyle że na filmie mężczyzna kopiuje pliki z RP1 do tego folderu Temp. U mnie w folderze Temp nie ma żadnych plików więc nie wiem dokąd je przenieść.