Uszkodzony plik w systemie

Witam.Gdy wczoraj właczałem komputer to wyświetlił mi sie komunikat że plik w systemie jest uszkodzony.Dokładnie chodzi mi o plik system32 hal.dll.Zdecydowałem sie na ponowną instalacje lub reinstalacje systewmu windows.Mam na płycie CD kopię oryginalnego systemu windows wraz z sp3.W biosie wszystko ustawiałem tak aby czytało cd.Niestety komputer nadal nie czyta płyty.Na płycie jest obraz systemu windows.Co mam zrobic aby to działało?

Może lepiej skoro masz plytke użyć pewnego polecenia. Start uruchom wpisz cmd potem komende:

sfc /scannow

i niech sprawdzi pliki.

Jak to ma zrobić, jak płyta mu się nie bootuje, a system nie działa?

Sorry myślałem iż tylko błąd sie wyświetla a sam system sie uruchamia. Sprawdz jeszcze F8 przy starcie systemu następnie ostatnia znana dobra konfiguracja. Co do bootowania nie masz opcji wyboru bootowania jakimś klawiszem przy uruchamianiu a nie tylko w biosie?

Jeżeli ten windows to obraz iso to mimo to powinno czytać płytke?Zgram jeszcze raz na inną płytke tylko nie wiem czy cd czy dvd?

Jesli sam iso jest wrzucony to zle. Musisz dać nagraj obraz na płycie wtedy będą pliki nagrane bezposrednio na plytke i powinno być oki. O ile ten obraz jest prawidłowy.

Jest jest.Jak naciskam f9 to wyswietla tak:please install xpress recovery2 from gigabyte cd title.Pleas any key to continue.

Jeśli nie zalezy ci na plikach itp to usuń wszystkie partycje , zrób nowe i instaluj system

Porobiłem formaty obu dysków C i D.windowsa już zainstalowałem.Teraz czas na stery.Niestety nie mam żadnych płyt od mojego pc bo gdzieś zgubiłem.Co robić?Nie działa mi nawet internet w pc.Co moze byc tego przyczyna?

Co do sterów to podaj najpierw nazwe plyty głownej najlepiej z programu cpu-z zakładka mainboard :slight_smile: Oraz nazwe karty graficznej.

please install xpress recovery2 from gigabyte cd title.Pleas any key to continue.Z tego wynika że płyta to gigabyte.Napisales jak to sprawdzic,ale ja nie znam sie za bardzo na tym wiec wchodzilem wszedzie i nigdzie nic nie pisze.

No to napisalem zebys sciagnal program cpu-z .

Ewentualnie w start uruchom wpisz dxdiag i zobacz czy tam nie pisze modelu.

Po instalacji nawet nie mam takiego czegos jak uruchom :).

na stery starczy jedna płyta o ile nie masz pendrive. uruchom musi być pod klawiszami flaga windows + R. Tam  czasem w dxdiag pisze model płyty konkretny.

Nie wyszukuje tego dxdiag.Zobaczyłem również że mam chyba starą wersje windowsa bo jak chcem wylaczyc komputer to zamiast takich trzech symboli,to mam przewijanie z listy.Zdecyduje sie wgrać wina 7.Pytanie odnosnie tych sterownikow.Bedziesz wiedzial jakie stery trzeba wgrać?

Nie mam pojecia jaki masz sprzet :wink: jesli nie jest jakis mega stary to ze sterami nie powinno byc problemów a nawet wiekszosc juz powinna być w systemie.

Nie wgram jednak tego windowsa 7 bo nigdzie nie moge znalezc obrazu .iso.To jak z tymi sterami w tym xp?Bo płyty już zakupiłem.Wiec jak mam sprawdzic sprzet jak program wymaga polaczenia z netem a ja takowego nie mam,pewnie przez to że nie mam sterow od karty sieciowej.

zto moze podaj identyfikatory wpisów z menedzera urządzeń ktore mają znaki zapytania, wtedy znajdzie sie po tym stery, dajesz wlasciwosci na wpis, potem zakładka szczególy i z listy wybierasz identyfikator sprzetu

Zdziwilo mnie ze po instalacji systemu administrator nazywa sie mrbeckham666.Znaki zapytania to:Inne urządzenia typu mostek pci,kontroler magistrali zarządzania systemem,kontroler wideo (zgodny z VGA),urzadzenie audio na high definition audio,urzadzenie audio na high definition audio.

Kamil pisał o identyfikatorach urządzeń. Wyglądają np. jak na zdjęciu poniżej:

Może byłbyś w stanie otworzyć obudowę i podać model płyty głównej?