Użycie procesora 99% na gamingowym laptopie

Witam, niedawno kupiłem nowy laptop gamingowy, nie był tani i specyfikacje też ma dosyć dobre. Chciałem pograć na nim w bardziej wymagające gry, ale gdy dla testu odpaliłem mało wymagającą gre League of Legends, zużycie procesora pokazuje mi 99% i mam po 15 fps. Wiem że nie powinno to tak wyglądać i nie wiem co robić. Pomocy :frowning:

Laptop:
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/laptop-msi-bravo-15-c7vf-249xpl-15-6-ips-144hz-r7-7735hs-16gb-ram-1tb-ssd-geforce-rtx4060-karta-znizkowa-g2a?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwj9-zBhDyARIsAERjds2FsKCKx6S8DYHGO4bnrFCGSE9GsfYw2OAI1zih_RLBvj02Zltm0EwaAjPsEALw_wcB

Witaj @ati2000

Aby wyeliminować infekcję to umieść logi według instrukcji

Pozdrawiam serdecznie
Juliusz

Addition.txt (20,2 KB)
FRST.txt (52,4 KB)

Przeglądając logi natrafiłem na Wadliwe urządzenia w Menedżerze
To może mieć wpływ na działanie systemu

Jeśli tak jest faktycznie to uzupełnij sterowniki

Prawdopodobnie laptop był kupiony bez systemu, wobec czego po instalacji Windows 10 na nim powinno się uzupełnić wszystkie sterowniki widniejące na stronie wsparcia laptopa, począwszy od chipsetu i następnie pozostałych.
Możliwe, że są oczekujące aktualizacje sterowników w Windows Update (opcjonalne).
Może również system ma jakiś problem z bieżącymi aktualizacjami stąd ciągłe wysokie zajęcie procesora.
Poza tym należy sprawdzić w menedżerze zadań jakie usługi zużywają tyle mocy procesora.
Czy system w ogóle prawidłowo przełącza grafiki, jakie są ustawienia UEFI i tym podobne.
Podstawowe stery od producenta
https://pl.msi.com/Laptop/Bravo-15-C7VX/support?sub_product=Bravo-15-C7VE#driver
Są dostępne jak widać na stronie wsparcia producenta laptopa jedynie pod Windows 11…
Poza tym jaki jest stan aktywacji systemu?

1 polubienie

Zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej ze strony nvidii
bo to wygląda jakby odpalało ci się na zintegrowanej z procesorem (stąd takie zużycie cpu)

upewnij się też, że w opcjach windowsa masz włączoną wysoką wydajność (czyli żeby używało karty nvidii) tu masz wideo gdzie to przełączyć: