VirtuaDub ustawienia do VHS


(szczepan997) #1

Witam,

zgrywam VHS przez tuner tv virtualdubem, rozdzielczość ustawiłem 720x576 format YUY2 bez kompresji film ma rozszerzenie .AVI, 3 godzinny film zajmuje mi ponad 210gb, wiec chce jeszcze raz zacząć to zgrywac tylko żeby zajmowało to o wiele mniej miejsca, z tego co wiem to trzeba ustawić kompresje jakimś bezstratnym kodekiem, np. huffyuv, wiec ustawiłem tak i rozmiar jest troszeczkę mniejszy ale dźwięk co chwila jest jakby zniekształcony. slyszalem też o kodeku MSU LOSSLESS VIDEO CODEC czy jakoś tak i on podobno lepiej jeszcze to kompresuje tylko bardziej obciąża procesor ale myślę ze mój da na pewno rade, teraz był wykorzystywany w 15%. Jakie ustawienia polecacie, jak to wszystko poustawiać żeby nie było starty na jakości?


(Dimatheus) #2

Hej,

Jeśli będziesz to eksportował do DVD, to czy nie lepiej od razu zgrać to przy pomocy kodeka MPEG-2 o rozdzielczości PAL (720×576)?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(szczepan997) #3

narazie nie będę na pewno na DVD nagrywał bo mam z 30 kaset do zgrania po 3 godziny i narazie będę na dysku to trzymał i ewentualnie z dysku oglądał.


(Dimatheus) #4

Hej,

Tak czy inaczej myślę, że MPEG-2 będzie w tym wypadku najlepszym rozwiązaniem; tym bardziej że przecież VHS'y oferowały standardowo rozdzielczość pionową na poziomie 240/250 linii. A w takim przypadku godzina materiału w najlepszej jakości nie powinna zajmować więcej niż 3,5 - 4 GB.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(szczepan997) #5

ok, ale teraz mam inny problem zgrałem to i jak odtwarzam to dźwięk jest strasznie zniekształcony nie da się czasami zrozumieć jak ktoś coś mówi, w ogóle inny dźwięk niż w oryginale co trzeba zmienić?


(Dimatheus) #6

Hej,

A jakie ustawienia do niego zastosowałeś? Może ustawione są bardzo niskie parametry dźwięku i stąd zniekształcenia.

szczepan997 , na forum używamy polskich znaków diakrytycznych (ą, ć, ę, ń i tak dalej). Proszę - korzystając z przycisku zmien.gif

Pozdrawiam,

Dimatheus


(szczepan997) #7

znaczy tak w zakładce audio w raw capture format mam PCM 48Khz stereo 16bit, w panelu sterownia w ustawieniach mikrofonu mam to samo. w Compression mam bez kompresji PCM, w Windows mixer mam głośność mikrofonu na 39 ustawione, audio Input: głośność główna, audio source: audio line.

EDIT:

zmniejszyłem głośność mikrofonu do 8, dźwięk już słyszę prawie dobrze ale jak ktoś coś mówi to są chyba jakby za wysokie tony wszyscy mają taki dziwny głos, a jak odpalam na telewizorze to sa normalne, co trzeba jeszcze zmienić?


(Dimatheus) #8

Hej,

W programie jako źródło nagrywania masz zaznaczone złącze liniowe czy mikrofon - powinno być to pierwsze. Natomiast ustawienia kodowania audio - PCM 48kHz i 16-bit - są jak najbardziej OK.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(szczepan997) #9

w zakładce AUDIO na dole mam podłączone urządzenia rejestrujące no i tam mam 0 no capture device i mikrofon (realtek High Definition) i to wybieram.


(Dimatheus) #10

Hej,

:arrow: Jakiego dokładnie tunera TV używasz?

Zniekształcony dźwięk może wynikać właśnie z tego, że audio nagrywane jest przez mikrofon - powinno być natomiast przez złącze liniowe.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(szczepan997) #11

tuner mam avermedia M15C na układach Philips SAA7131E.


(Dimatheus) #12

Hej,

:arrow: Z jakiego systemu operacyjnego korzystasz?

:arrow: Czy w aplecie dźwięków - odtwarzanie i nagrywanie - masz do wyboru inną kartę dźwiękową niż Realtek?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(szczepan997) #13

Windows 7 64 bity,

mam Mikrofon, wejście liniowe i miks stereo, podłączyłem ten kabel z dźwiękiem z magnetowidu do niebieskiego wejścia w płycie głównej z napisem LINE IN i taka antenka obok. O takie coś: http://rays-place.net/Extras/PCTechGuid ... nnect3.gif

I teraz pokazuje ze podłączone jest pod wejście liniowe w virtualdubie biorę podgląd dźwięku zgrywanego to poziom dźwięku wydaje się być ok ale jak odtwarzam na słuchawkach to słyszę tylko w 1 słuchawce a wtedy było słychać w dwóch i słychać takie lekkie prykanie teraz.


(Dimatheus) #14

Hej,

Czyli dobrze. Teraz w ustawieniach dźwięku, w zakładce Nagrywanie powinieneś złącze liniowe zaznaczyć jako domyślne urządzenie do nagrywania.

:arrow: Czy przypadkiem magnetowid nie ma monofonicznego dźwięku?

:arrow: Jakim kablem łączysz magnetowid i kartę dźwiękową?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(szczepan997) #15

magnetowid jest STEREO, po stronie magnetowidu mam 2 cinche czarny i czerwony wpinam czarny bo mam jedno wyjscie, a po drugiej stronie jack do komputera.


(Dimatheus) #16

Hej,

Nie do końca rozumiem. Magnetowid stereo, ale podłączasz tylko jedno złącze, do tego kablem z jackiem stereo?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(szczepan997) #17

Znaczy tak mi się wydaje że stereo to jest Panasonic NV-SD420 EU, ma jedno wyjście AUDIO. I mam kabel po jednej stronie jack 3.5mm a po drugiej 2 cinche czarny i czerwony.


(Dimatheus) #18

Hej,

Niestety ten Panasonic jest monofoniczny. Zresztą widać to po układzie gniazd z tyłu urządzenia - po jednym złączu audio/video dla materiału wchodzącego i wychodzącego. By uniknąć problemów, wypadałoby obie chinche podłączyć do wyjścia audio przez taką korektę. Wtedy ten sam dźwięk będzie zgrywał się do obu kanałów i wyeliminowane zostanie budzenie.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(szczepan997) #19

kupiłem tą przejściówkę teraz rzeczywiście słychać na 2 słuchawki, ale cały czas słychać te prykanie i to dosyć mocno.

-- Dodane 11.11.2013 (Pn) 18:05 --

teraz podłączyłem dźwięk do kamery którą były nagrywane te filmy prykania nie ma, ale jest inny problem po kilkunastu sekundach dźwięk słychać tak jakby go ktoś kilka razy przyspieszył, idzie równo dobrze z obrazem.


(Dimatheus) #20

Hej,

A możesz wyciąć kilkusekundowy kawałek ścieżki audio, na której jest to pyrkanie, skonwertować do mp3 i zawiesić gdzieś na serwerze do odsłuchania?

Próbka tego też by się przydała. A taśma przypadkiem nie jest mocno pognieciona?

Pozdrawiam,

Dimatheus