VISTA czy VIENNA

Nie ma co gdybać. Napewno nie będzie “Vieny” w 2009. Vista też miała być p1 czy 2 lata wcześniej i co, i nic! :!:

Nie wiem co ma ten artykuł wspólnego z nazwą kodową, poza tym, że autor chce, aby o nowym systemie nie myśleć w kategoriach Vienna, a w kategoriach cyferek i następcy Wndows 6 (VISTA), czyli Windows 7…

A co do :slight_smile: Windows Seven :slight_smile: to myślę, że 2009 jest realne tym bardziej, że nad tym systemem pracują już z 10 lat (i nawet Vista powstała późn iej i szybciej)…)

Vienna juz zmienila nazwe na windows seven, a przypuszczam , ze i ta nazwe jeszcze zmienia.

Ja powiem tak, ze jak pojawil sie xp, to tez zapowiadali, ze za dwa lata ukaze sie longhorn(dzisiejsza vista), a w rzeczywistoci trafila do sprzedazy gdzies po 5 latach.

Takze mysle, ze kupuj viste- home premium wsytarcza, ultimate ma zbedne dodatki. Przypuszczam, ze windows seven ukaze sie za kolejne 5 lat.( 2 lata programowanie + 2 lata klotnie microsoftu z UE + rok testow)

Jeżeli następny system będzie jeszcze bardziej ramo-żerny to już wogóle nikt go niebedzie używał bo przy wiście dla wielu brakuje sprzętu godnego tego systemu choć moim zdaniem nie warto

dean mów za siebie. może ty go nie będziesz używał, bo ciągle ci za mało ramu. a to że nie warto również dla siebie zachowaj, ponieważ nie wszyscy chcą słuchać twoich rewelacji. mało się znasz na systemach a się udzielasz! !!

To są dopiero nasze spekulacje na temat nowego systemu operacyjnego M$… Microsoft nie potwierdził, ani też nie obalił ani nazwy kodowej systemu ani też jak będzie to wszystko wyglądać… Co do samego systemu… wiadomo jest że trwają prace nad nowymi technologiami, natomiast następca Visty ponoć ma zostać zbudowany od nowa… wątpię czy dojdzie do ujawnienia się tego systemu w 2009 roku… mogę raczej obstawiać, że za rok, M$ wydadzą oficjalne doniesienia, 2008 - pierwsze przebłyski technologii, 2009 - pierwsze wersje “alfa”… 2010-11 => wersje beta dla testerów, 2012-13 - wersje finalne…

Co do sprzętu… jest wiadomo, że większość sprzętu nie spełnia lub spełnia minimalne wymagania systemu Vista… ale mi się wydaje, że rozbudowując komputer nie ma sensu… bardzo szybko ukazują się coraz nowsze technologie… np. pamięć USB o pojemności 40GB czy coraz lepsze procesory czy też karty graficzne… więc rozbudowa słabszego komputera nie ma sensu… natomiast kupno nowego komputera jest zwykle opłacalna po dwóch latach od kupienia swojego poprzedniego komputera… komputer kupiony teraz, za dwa lata będzie nadal kompatybilny z Vistą… Natomiast rozbudowa komputera wg. wymagań dla systemu, o którym nie wiemy nic, prócz tego, że się dopiero “tworzy” to szczyt głupoty…

zanim wyjdzie finalna to sterów do grafy np. GeForce z serii 6xxx to niebędzie a będą 7xxx, 8xxx i 9xxx :] w roku 2013 grafa GF 6800 256mb będzie chodzić po około 100-200zł

Złączono Posta : 26.03.2007 (Pon) 13:19

raczej bym się raczej niezgodził

windows 1.01 to pierwszy

windows 2 to drugi

windows 3.11 to trzeci

windows 95 to czwarty

windows 98 to piąty

windows ME to szósty

windows 2000 to siódmy

windows xp to ósmy

windows vista to dziewiąty

windows (seven, vienna, blackbomb czy 2pac :P) to dziesiąty

ale i tak następca visty nie będzie nosić nazwy Windows 10 albo Windows Ten.

Moim skromnym zdaniem lepiej zaczekać na Viennę, bo Vista ma ogromne niedociągnięcia w działaniu np. dostęp do internetu. Jedynym plusem jest dopracowany interfejs. Osobiście do wyścia Vienny zostaję przy XP.

ja na twoim miejscu nieczekałbym na vienne bo poczekasz jak wyjdzie do visty service pack 1 i wszystko będzie dopracowane a jak czekasz na vienne to będziesz miał większe problemy niż z vistą…

Dean, móże z tym, że powiedziałem, że się nie znasz na systemach, to przesadziłem. Tylko denerwuje mnie jak ktoś pisze, że xp jest lepszy od visty bo to absurd! A jeśli chodzi o zrzeranie pamięci to faktycznie vista pochłania jej bardzo dużo, ale tak to jest jak technika idzie coraz szybciej do przodu. Jeśli chodzi o xp to instalowanie go na 64mb jest pomyłką!

Złączono Posta : 26.03.2007 (Pon) 20:06

Deni a moim skromnym zdaniem, lepiej nie czekać na vienne, bo tak możesz się w ogóle niedoczekać. jak wyjdzie vienna to wszyscy będą narzekać czemu ten system rzre aż 1,2gb ramu przy włączeniu a vista tylko 300:) jeśli chodzi o problemy z netem, to wyjaśnij to prosze dokładniej, bo ja jeszcze nigdy nie miałem problemu.

Mi chodziło o to że na słabszych kompach Vista do niczego sie nie nadaje

to akurat wszyscy wiemy dean;) było o tym wiele razy!

Najlepszy system to Windows 3.11 :mrgreen:

Vista jest do dupy i nie chce mi się zainstalować :twisted:

XP to samo… :frowning:

NIe rozumiem, czemu tak renomowane firmy jak Microsoft nie dostosowują swoich systemów operacjncych

do mojego sprzętu - 386 SX :twisted:

Mam nadzieję, że Vienna mi wreszcie pójdzie :wink:

osator, brałeś coś? idź do lekarza! !!

osator to już przesada…

Jeżeli chodzi o następcę Visty… jeszcze nic nie wiadomo, a już na ten teraz rozgorzała dyskusja… Kompletnie nic nie wiemy z oficjalnych źródeł MS…

Co do tego filmika: Primo: rok 1999… Sekundo: to miało być testowanie nowego interfejsu… zabawa z możliwościami w programowaniu… to nie była zapowiedź ani Visty ani Vienny…

Osiągnięcia technologii co rok są inne… lepsze… To prawda, karty graficzne w 2013 np moja GeForce 6600 GT będzie bardzo tania… kilka euro… albo kilkadziesiąt złotych, to jest normalne… dlatego twierdzę że rozbudowa totalnie nie ma sensu, ale to też zależy od parametrów komputera już posiadanego, można dokupić jakieś podzespoły ale rozbudowa pod względem systemu który oficjalnie jeszcze nie istniej - to głupota … Nie wiemy kiedy ukaże się Vienna, ani nie wiemy jakie technologie w tym okresie czasu będą istnieć… Najpierw trzeba dożyć tego czasu. :slight_smile: