Widocznie zależy od rodziców. Ja też mam podobny problem, a niektórzy koledzy mimo gorszego zachowania dostają to o co proszą. Ale jakoś się trzymam. Chyba nie ma sprawdzonego sposobu na to. Popróbuj, może ci się uda. Życzę ci tego!!
Może zacznijmy od tego, ile masz lat i do której klasy chodzisz.
Na przykład jak właśnie skończyłeś Liceum i chcesz iść na studia to po prostu powiedz rodzicom że na studiach będziesz potrzebował komputera, a ciebie nie stać na kupno takowego.
A jeżeli komputer nie będzie ci nigdziej indziej potrzebny niż w domu to poproś o PC’ta.
Zastanów się, uczysz się dla siebie, czy dla rodziców, czy dla pieniędzy ??
Płacić za oceny, to już do tego doszło ??
Oj przewraca się w łepetynkach, przewraca :!: :!: :!:
Pokaż rodzicom że ci zależy na tym zakupie, sam uzbieraj troche pieniędzy, poproś rodziców o dołożenie się do zakupu. Uważam że jeżeli w ten sposób postarasz się załatwić sprawę, to poglądy rodziców radykalnie ulegną zmianie.
A nie wszystko należy mi się
Należy się to szacunek dla rodziców i nic poza tym
Po przeczytaniu postu pomyślałem dokładnie o tym samym co napisał fiesta ale już się nie będę powtarzał.
Pierwszy Pc’et kupiłem za pieniądze z komunii. Na wymianę po 4/5 latach uzbierałem sam mając 13 lat - łączny koszt około. 1k złotych. Nie dostaje ani od rodziny piniędzy a od rodziców kieszonkowe jest słabe. Nie starcza na nic. Ale popatrz jakoś uzbierałem. Tylko trzeba chcieć. Potem będziesz rozpieszczony że wszystko Ci kupują i w życiu sobie nie poradzisz ^^
powedz rodzica ze twoj obecny komp nie wystarcza do zadań szkolnych np. ze jest za slaby zeby obsluzyc jakis program…pozatym dozbieraj jeszcze troch i powinni sie zgodzic
;d mam ten sam problem wiesz. tylko, że ja w ostatnim roku sobie olałem troche rpzedmiotów tak to bym dostał kompa za kilka kafli ale cóż moja wina. Zalezey do czego służy Ci komputer. Możesz sporządzić umowe z rdzicami na pismie, że za określone wyniki na koniec półrocza dostaniesz komputer wprost proporcjonalny do oceny np. z matematyki fizyki biologii czy innego przedmiotu ^^ Jak dasz propozycje umowy pisemnej napewno będzie Ci to gwarantowało pewność ale też zyskasz w oczach. Jeżeli komputer służy CI do grafiki, modelowania czy obliczania zaawansowanych równań powiedz że bez szybkiego proca, pamięci , grafy się nie obejdzie lecz jeżeli komputer jest Ci potrzebny do GG, muzyki, gier i internetu tutaj musisz pomyśleć W ostatecznosci “porzycz” sprzęt ze szkoły :lol: żart
Hmmm jedno pierwsze podstawowe pytanie a może Twoi rodzice nie są na “dziś dzień” na tyle zamożni żeby kupić Ci laptopa … Wziąłeś to pod uwagę ?? Może mają jakieś inne wydatki …