Powiedzcie mi proszę w jaki sposób mogę w miarę szybko przegrać/przekopiować wszystkie zdjęcia z chmury Google: photos.google.com na dysk komputera ? Bo zalogowałem się do swojej poczty gmail i zgrywam po kilka zdjęć, ale długo bardzo mi je przenosi z chmury na dysk komputera. Czy można w jakiś szybszy sposób przegrać wszystkie zdjęcia, które tam mam na dysk mojego komputera ? Proszę Was o pomoc w tej sprawie.
Na owej stronie najedż kursorem na każdą fotkę. W lewym, górnym rogu wyświetli się przycisk zaznaczania. pozaznaczaj tak wszystkie zdjęcia które chcesz skopiować na komputer. Po tej operacji, u góry wyświetli się pasek opcji. Kliknij na ostatnią (pionowe 3 kropki)
Na wyświetlonym pasku wybierz Pobierz.
Google skompresuje zdjęcia i prześle na twój komputer. Potem tylko rozpakujesz.
To właśnie tak robię, ale skopiowanie tych zdjęć trwać będzie wieki całe. Od godziny 8 rano kopiuje mi około 60 zdjęc i kilka filmików 2 minutowych i już jest prawie godzina 12 i dalej mi nie przekopiował tego na dysk komputera. Przy tym ciągle mi przerywa połączenie z siecią i muszę klikać „wzów połączenie”. - Nie da się tego zrobić jakoś inaczej szybciej ??
To już raczej problem z twoim połączeniem. Może na czas pobierania połącz się z routerem kablowo?
Mozesz mieć słaby internet lub Google ograniczyło pprzepustowość.
W tym drugim przypadku musiał byś sie posłużyć jakimś downloaderem pobierającym wielowatkowo pliki. Poszukaj w sieci czy do twojej przeglądarki nie ma takiego.
Jaki masz dysk, prędkość internetu, po wifi czy ethernetm leci?
Google ogranicza transfer ale chyba po 1TB. Transfer chyba tez jest przypisany do konta wiec wielowątkowe pobieranie raczej nie pomoże, chociaż głowy nie dam
Widać przewagę NASow
Ograniczenie przepustowości to nie ograniczenie transferu. Do jednego pobrania masz okresloną przez serwer przepustowość. Co do przypisania konta google do szybkości przesyłu, to tego nie sprawdzałem. Na koncie YT tego problemu nie doświadczyłem.
@aesereht Mam dysk HDD, internet mam przez router czyli WiFi.
Mam około tysiąca zdjęć do przekopiowania z chmury na dysk komputera. Dlatego, że kończy mi się darmowe wolne miejsce w chmurze. A wszystkie zdjęcia, które robie telefonem zapisują mi się na telefonie i w chmurze Google. I teraz muszę zwolnić miejsce. Parę zdjęć czyli te 50 zdjęć już mi pół dnia przenosi z chmury na dysk i dalej nie przeniosło. Muszę zwolnić miejsce bo wtedy nie będę mógł wysyłać i otrzymywać wiadomości email z poczty gmail.com. Może jest jakaś możliwość przeniesienia w jakiś sposób zdjęć szybciej ?
We Firefoksie zainstaluj dodatek DownThemAll! Wejdź w jego ustawienia i zakładkę sieć. Ustaw tutaj jednoczesne pobierania np. 10 (chociaż w przypadku google to ustawienie pewnie nic nie zmieni, bo ich serwery nie pozwolą na utrzymywanie kilku sesji pobierania raczej).
Ilość powtórzeń w przypadku błędu ustaw na jakąś dużą wartość powiedzmy 100.
Wznawianie po błędzie ustaw po minucie.
Chociaż nadal podtrzymuję, żebyś pobierał na kablu, aby ograniczyć zrywanie połączenia.
@anon741072 Nie używam Firefoksa. Jedynie tylko przeglądarki Edge. A Router mam schowany w szafce w ścianie przypięty krótim kablem za szafą.
A dwa to nawet nie mam kabla, żeby połączyć laptopa z Routerem.
To szukaj czegoś w sklepie chrome lub w jego własnym. Jak nie sprawdzisz to sie nie dowiesz.
@anon44497448 A ja nawet nie wiem gdzie taki sklep jest. Nie chodzę po takich sklepach. Nie będę płacił za jakiś dodatek nie wiadomo ile, żeby tylko na 5 minut skorzystać.
@anon44497448 Ja z takich rzeczy nie korzystam jak to na screenie Twoim widać. A takiego rozszeżenia jakie jest na Firefoxa na przeglądarkę Edge nie mogę znaleść.
Nie wiem, może źle szukam ale mi nie znajduje.
Tu nie chodzi o to z czego ja korzystam ale o to by ci pokazać gdzie sa te sklepy.
Skoro zdjęcia zapisane masz w telefonie, to szybciej sobie je ściągniesz na komp z telefonu a te z chmury po prostu usuń.
@cyngiel_1 Na telefonie mam zdjęcia tylko z 2020 roku i trochę z 2021 roku, a w chmurze mam zdjęcia od 2015 roku. I wszystkie te tysiąc zdjęć muszę zgrać na dysk. Ale nie mam jak
Jakiś czas temu miałem podobny problem, klient miał zapchaną przestrzeń dysku google.
Okazało się że to pierdylion zdjęć.
Zaznaczanie tego wszystkiego to jakaś masakra, nie da się jakoś tego zedrzeć jako całość?
Nawet usunięcie to zaznaczanie i usuwanie jako całość nie jest możliwe?
Po co ta chora kompresja i czekanie godzinami aż to się przemieli?
Kompresja odbywa się na serwerach google, które nie cierpią na brak mocy, a jest po to, aby nie nawiązywać oddzielnych sesji dla każdego pliku, co wydłuża czas oraz żeby zaoszczędzić (choć minimalnie) przepustowość łącza.
Zaznaczasz pierwsze zdjęcie, przytrzymujesz shift i zaznaczasz ostatnie zdjęcie. Nie rozumiem w czym problem.
Całość właśnie pobierasz wybierając kompresję opisaną przez Toono
Ja w ogóle nie rozumiem na jaką choletę to kompresuje do .zip.i żebym potem to jeszcze musiał wypakować na dysku. Nie wiem co za idiota takie coś wymyślił.
Powinno też być możliwość zaznaczenia wszystkiego jednym kliknięciem. Powinien być taki kwadracik nad tymi zdjęciami wszystkimi, po kliknięciu którego zaznaczają się wszystkie pliki. I potem tylko przeciągnąć wszystko jako całość na dysk komputera i powinno wszystko się skopiować.
Tak jak jest teraz to zrobione to żenada totalna.
Trzeba po kilka zdjęć zaznaczać potem dawać pobierz i czekać aż się spakuje w .zip i się pobierze na dysk. A potem od nowa zaznaczać to co się pobrało już żeby usunąć. KPINA JAKAŚ !