W jaki sposób wybierani są nowi Moderatorzy?

Jak przebiega selekcja oraz jakie ma ona kryteria ?

Podstawa to znajomość regulaminu którego Ty niestety nie znasz…

nie miałeś czasu na przeczytanie regulaminu ?

viewtopic.php?f=5&t=210226

ale czy on się zgłasza? he? On sie pyta na podstawie jakich kryteriów Administracja wybiera Moderatorów.

Miałem i zrobiłem to już dawno.

Znam. Ja tylko pytam o kryteria bo tego nie ma w regulaminie.

P.S gdybym nie znał regulaminu miałbym teraz ostrzeżenia na pamiątkę jego nieznajomości.

Poza tym ja nie zgłaszam się na moderatora.

Przecież to jest wycięte z regulaminu…

Jakbyś znał regulamin to byś się o to nie pytał :wink:

Nie o to mi chodzi.

Wojtas nie dogadasz się z nimi oni nie czytają ze zrozumieniem ; ]

Jeśli Administracja tego zechce to sama Cię wybierze i zaproponuje. Moderatorem na pewno nie zostanie ktoś kto jest aktywny tylko w dziale na luzie, musisz pomagać użytkownikom, wypowiadać się na poziomie itd.

Chyba że masz znajomości, to inna rozmowa

:wink:

To administracja wybiera , czyli jak będzie potrzebny ktoś nowy to wybierają paru najbardziej odpowiednich i pewnie jest głosowanie .

O takie odpowiedzi mi chodziło.

Dzięki za odpowiedź.

Przecież to było oczywiste, dziwne jak by wybrał osoby które nie piszą i nie pomagają…

raczej wyobraznia cie ponosi :slight_smile:

db, jak kazdy wiekszy portal/vortal ma wlasciciela i to on ustala zasady naboru nowych moderatorow, a mozna powiedziec, ze ta funkcja jest dodana do podstawowej, czyli redagowania calego portalu - innymi slowy, wlasciciel zatrudnia czlowieka potrzebnego mu w danej chwili a moderowanie forum moze byc (i pewnie jest) zajeciem dodatkowym jeno

pewnie inna sytuacja panuje na nowopowstalych forach/portalach, gdzie zaloga jest dopiero kompletowana i gdzies trzeba znalesc zapalencow do moderki

Nie wiem jak wygląda sprawa na db (cokolwiek oznacza ten skrót :slight_smile: ) ale w odniesieniu do d obrych p rogramów to raczej Ciebie troszkę poniosła wyobraźnia :wink:

uops, sorry - chodzilo o dobreprogramy, ot literowka :slight_smile:

chcesz powiedziec, ze moderatorzy sa wybierani sposrod userow,

a przynajmniej jest taka mozliwosc?

w koncu to chyba praca… watpie, by charytatywna - ale tu juz wyobraznia mogla poniesc :lol:

Praktycznie wszyscy na tym forum.

Oczywiście że jest, ale jest to tylko decyzja redakcji i żadne zgłoszenia od userów nie są przyjmowane, ani redakcja nie organizuje “castingów” na moda.

Niestety ale cię poniosła

:stuck_out_tongue:

a to sorry, ano nie wiedzialem tego - faktycznie poniosla mnie fala w tej sytuacji :slight_smile:

to jeszcze jedno pytanie - jakimi przeslankami kieruje sie redakcja slac ‘zaproszenie’ do grona - bo user, chocby aktywny i ‘mondrze’ piszacy wcale nie musi byc dobrym modem - jest adresem ip i nieznanym czlowiekiem ze wszystkimi slabosciami gatunku…

:smiley:

Decyduje opinia redakcji i pozostałej ekipy moderatorskiej. Potem okres próbny i jak kandydat się sprawdzi zostaje na stałe modem.

tu, mysle ze sie nie zrozumielismy - mnie chodzi o kryteria doboru bardziej, jak praktyke pozniej, czyli co powoduje redakcja, ze wysyla mail’a (lub kontaktuje sie w innej formie) do tego, jedynego (?) usera?

bo konkursu, chyba nie oglasza… ale, szczerze mowiac malo sie tu udzielam, wiec i tego byc pewien nie moge :slight_smile:

Jest to obserwacja człowieka na polu jego działalności na forum - jak pomaga, jak się wyraża, czy nie jest konfliktowy, jak często bywa na forum. Krótko mówiąc - jest to tzw. “wpadnięcie w oko” komuś z administracji.

Jak jest potrzeba dobrania nowego moderatora, wysuwane są kandydatury i są one dyskutowane prywatnymi kanałami administracji.

Nie ma konkursu, “castingów”, ani wysyłania majli przez chętnych. SMS-ów też nie :smiley: