W10-nie aktywuje PRO, rozpoznaje jako Home

Zainstalowałem W10 Pro, podczas instalacji podałem klucz produktu i przeszedłem dalej do końca, po dwzch dniach komunikat, że nie mam aktywacji systemu, …“brak połączenia z twoją organizacją”… itd.Uruchomiłem procedury: slmgr /xpr ; slmgr /dlv itd. jak w podpowiedziach internetowych i nic. Na stronie MS jest info, że wersje pro są rozpoznawane jako home i problem leży po ich stronie ale już został rzekomo rozwiązany. Co robić?

1 polubienie

Zadzwonić ?

Wprowadź jeszcze raz klucz produktu w (Zmień klucz produktu)

Ten właściwy klucz wprowadzałem już kilka razy wczoraj, dzisiaj a po wprowadzeniu innego klucza (na próbę) wyskakuje komunikat, że klucz jest niewłaściwy.

Zadzwoń na infolinię MS o weryfikację.

Podaj ten właściwy (uważnie i powoli). Ten na próbę jest pewnie zablokowany.

Dzwoniłem 22/594 19 99, najpierw automat poprowadził mnie jak wcześniej do wpisania klucza, dalej to samo teraz jestem na linii z konsultantką, która poprowadziła mnie za rękę z kilkoma poleceniami i na koniec wyszło, że komputer nie jest domowy (a jest) i pracuje pod nadzorem innego administratora, pani się konsultuje co dalej robić …

@krzysztoft1 wpisywałem powoli , uważnie na pewno nie ma błędu.

Klucz kupiony na Allegro za kilka dyszek?

Tak, za 199 zł., pytałem wcześniej czy to jest legalne, 100 % ocen pozytywnych, czyżby źle?

Tak, źle. Dałeś się nabrać.

No cóż życie uczy cały czas, ja jestem już wiekowy internauta, hehehe /uniwersytet III wieku :wink: / i raczej wierzę/ufam tym bardziej, że na aukcji stoi jak byk: …“legalny na 1 stanowisko”… itd.

Może kupiłeś wersję Home :slight_smile:

Raczej z rozmowy z konsultantką wynika, że klucz był już używany i nie używały go osoby prywatne tylko firmy.

Wystarczy, że wisiał przypisany do sprzętu u kogoś na koncie Microsoft, a sprzedając nie usunął go i będą takie cyrki.

Na 100% Pro, miałem W7 i jak się skończyło wsparcie postanowiłem przejść na W10, co prawda po niewczasie ale na kilku forach czytałem, ze jeszcze można zrobić taką migrację, ściągnąłem ze strony MS W10 i zainstalowałem z kluczem W7. Dwa tygodnie nie było żadnego problemu a potem wyskakiwały różne kwiatki systemowe ale nie było info, że brakuje aktualizacji. Popełniłem pewną gafę (nie wiedziałem), że mam w BIOS-ie przełączyć na UEFI (pliki GPT) oraz AHCI i może stąd te klocki. Znalazłem w necie info, że to przejście z W7 na W10 często tak się kończy, więc doszedłem do wniosku, że lepiej stawiać W10 od początku, - tyle i aż tyle :wink:

Coś tu motasz…

Miałeś w7 pro czy home ?
Zrobiłeś upgarde do w10 (będzie taki jaki był w7 home/pro).
Źle działało (nic tu nie ma do tego gpt czy uefi), postanowiłes zrobić czystą instalkę…

W którym momencie pojawił Ci się klucz do w10 pro ? Kupiłeś klucz do w10 pro bo w10 home źle działał ?

Nie motam, hehehe.
Przejście W7 home do W10 home. Ma do rzeczy AHCI (bo zostawiłem IDE)a uefi/gpt przy okazji ;). Do migracji używałem mój klucz z pudełka W7, jak polecono stawiać od początku W10 kupiłem klucz do W10 Pro.

To teraz reklamacja do sprzedawcy z informacją, że wg MS jest to licencja na Home, w dodatku “biznesowa” (zapewne jakaś pula licencji przeznaczona dla firm).

Napisałem, czkam na odpowiedź.

To jest laptop czy komputer stacjonarny? To ważne pytanie, bo w laptopach (w niektórych firmowych stacjonarnych również, ale to rzadko) klucz może być “zaszyty” w BIOS. I wtedy nie jest tak prosto przejść na inną wersję.
Generalnie (według mnie) w domu nie ma to wielkiego znaczenia, czy pro czy home, obie wersje są tak samo dobre.
Jeśli nadal będą problemy, to najlepiej pozostać przy wersji Home, co prawda upgeadowanej po czasie, ale skoro to działa, to trzeba się tego trzymać.