Witam przychodzę z pytaniem czy warto kupić kości ram 2x4gb 300mhz do płyty która wspiera max 2400/2666 MHz, z założeniem późniejszej rozbudowy do 3000mhz? Czy takie kości wgl będą działać w płycie która wspiera 2400/2666mhz?
Płyta? WIększosć wspiera wyżej niż podano, sprawdź strone producenta.
Tzn wiesz ja dopiero składam komputer i stąd pytanie, możesz mi podrzucić jakieś propozycje?
Dodatkowo wspomnę że na płycie będzie się mieścić albo intel pentium g4600 albo i3 8100 albo I5 7500
I upieram się nad tymi kościami ponieważ oferta w xkom jest całkiem ciekawa.
Czy planujesz jakaś zewnętrzna grafikę?
Powiem tak: procesory od Intela nie są bardzo opłacalne. Za 600-700zł masz spokojnie 4/6 rdzeniów od czerwonych z 2x watkami.
Jeżeli natomiast upierasz się na Intela, to G4600 odrzuć na start, zajanuszujesz i zostaniesz z biurowym procesorem, który już obecne do gier jest "do wymiany "
W przypadku Intela można kupić nieco wolniejszy RAM, w AMD ma on znacznie większe znaczenie.
1070gtx oczywiście sugeruje się używanymi częściami procesorów gdyż aktualny budżet nie pozwala mi na dobrego procka do 1070, więc muszę chwilowo pozostać przy takich a nie innych. Też myślałem o amd ale nie wiem który wybrać. Początkowo myślałem o 2400g ew 2500 ale czy aby na start nie za drogo? (upierajac się przy tym co wcześniej wspomniałem)
Nie, chyba że kupisz Z370 ale lepiej kupić Ryzena z 6 rdzeniami + B450 + RAM 3200MHz. Szczególnie jeśli planujesz zakup grafiki pokroju GTX 1060 / GTX 1070 / RTX 2060. Kiedy będziesz kupować zestaw?
Polecane kości do Ryzenów:
G.Skill DDR4 8GB (2x4) 3200MHz CL16 (F4-3200C16D-8GVKB) - x-kom / morele
G.Skill DDR4 16GB (2x8) 3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVKB) - x-kom / morele
Jak masz brać Intela to wg mnie bez sensu coś innego.
Ile w ogóle chcesz przeznaczyć na kompa?
Na twoim miejscu kupiłbym raczej jedną kość 8GB z myślą o dołożeniu drugiej niebawem. Przy składaniu komputera dzisiaj, 8GB to takie minimum.
2500zl, panowie nie mówicie bez sensu bo wspomniałem, że to jest komputer do złożenia za taki budżet, później planowalbym znaleźć procesor i MB do tych kości tj 3000mhz, ponieważ to ich dotyczy promocja, koszt to 259 zł.
Kolega z tymi kościami 3200 + b450 to trochę odleciał, wspomniałem przecież moje propozycje oraz poprosiłem o propki w tych przedziałach nie chce już kupic kompa za 4000, a podzespoły które w mojej cenie chodziły by najlepiej do czasu upgradu
Olej kompa z używanych niepewnych części w takiej kwocie!
Łap fajny zestaw, na którym we wszystko pograsz płynnie i zostaje możliwość rozbudowy (dokupienie 2x4GB RAM oraz wymiana grafiki w przyszłości).
Fajny zestaw, nie sądziłem że zachowa się to w tym budżecie, ale i tak wezmę gtx 1070 zamiast tego rx ten ma 6,5 tf a ten tylko 5,1
Ale za to masz nową kartę, a nie pokoparkowy 2 letni szit czyli tak jakby miała 6 lat.
Ale co z tego skoro jest gwarancja?
Jaka? producenta czy roczna sprzedawcy, który g***o wie o kartach graficznych i jak się zepsuje to napisze, że nie do naprawy?
Proste pytanie, sprzedającym jest firma, czy osoba prywatna.
Kiedy karta została kupiona, i jeżeli nie jest starsza od 2 lat, to dlaczego nie ma tych kilku miesięcy sklepowej wraz z dowodem zakupu. Tzn. w jaki sposób była użytkowana, ze naruszyła jej warunki.
Postaraj się dowiedzieć tych rzeczy od od sprzedawcy, jak zacznie “kręcić”, to tak samo byłoby z reklamacją
Nie karta kupiona będzie od osoby prywatnej, gwarancja na półtora roku, i tak to gw producenta na podstawie paragonu z jakiegoś sklepu typu xkom morele.
A to w takim razie, to sytuacja jest jeszcze OK, tzn. nie będziesz szukał przez sąd “znikniętego” sprzedawcy
Po krachu bitcoinowym sporo “outletowych” kart wypłynęło, fakt ceny często niższe, ale potencjalne ryzyko większe
No sprawdźcie sami
Nie no spoko, przynajmniej według opisu: plomby, paragony, gwarancja, to wybrałeś kogoś wyglądającego poważnie. Nie ma ich 30, więc nie kopał.
No to jak najbardziej OK.