Wasze opinie odnośnie portalu Nasza Klasa

Dokładnie, hehe wiedziałem, że coś ze szkołą ale sobie nie mogłem przypomnieć co :slight_smile:

Pozdrawiam!

fiesta , Anonimowe tzn. w tym wypadku o jakiejś przypadkowej nazwie - np. “Gucio” :wink: Dzięki temu można oglądać konta innych osób nie będąc rozpoznanym. Też założyłem takie konto fikcyjne na samym początku istnienia NK, ale “zabawa” znudziła mi się po kilku dniach :wink:

Takie konto nie wiąże się z żadanymi nieprzyjemnościami problemami dla właściciela kont i innych osób, chyba, że ktoś jest “postrzelony” i idiotyczne żarty mu w głowie.

I tym postem odpowiedziałeś niejako na kolejny nurtujący mnie problem związany z Naszą Klasą. Nie rozumiem, jaki sens ma blokowanie galerii ze zdjęciami przed nieznajomymi. Równie dobrze spośród 400 znajomych w profilu, może znaleźć się jeden, który skopiuje bezczelnie zdjęcie z twojej galerii i wklei je na portal typu hot.jpg z obraźliwym podpisem. A tam zgłoszenie nadużycia zda się na nic.

No chyba, że wszystkich czterystu albo pięciuset znajomych znamy jak brata :slight_smile:

Aż mi żal jak większość tych Waszych komentarzy czytam…

Typowa polska mentalność nic Wam nie pasuje, wszystko chcieli byście mieć za darmo i nic z siebie nie dawać.

Nie podoba Wam się portal - nie korzystajcie, albo inaczej, zróbcie lepszy i wszystkie funkcje w nim zróbcie za free i utrzymujcie z własnej kieszeni 13milionów internautów w imie bycia nie komercyjnym.

Czy ktoś Was zmusza do korzystania z tego portalu? A może zmusza Was do płacenia za coś? NIE nikt was do niczego nie zmusza, NIKT.

Co więcej nie wiem w czym problem czemu niektórym osobą ten portal przeszkadza swoim istnieniem, czy to źle że stoi sobie gdzieś taki portal i możecie z przynajmniej 50% funkcji skorzystać całkowicie za darmo?

To tak jak z tym “kto ostatnio oglądał Twój profil” - póki opcji nie było nikt tego nie chciał wiedzieć, na chwile zrobili taką opcje za free, potem jak stwierdzili że można na tym zarobić zrobili za opłatą jeśli chcesz widzieć więcej niż 3 ostatnie osoby to nagle oburzenie że…NAM SIĘ TO NALEŻY. Nic takiego Wam się nie należy, zawsze można skasować konto.

Co do tych teori spiskowych że budują sobie tam baze o obywatelach żeby ich szpiegować itd itp no to śmiech na sali.

A jak wyrabiacie dowody osobiste, dajecie dużo więcej danych, takich jak adres, pesel, imiona rodziców, nip, tam mają już o Was baze i durne gadanie że “NK” to ma lepszą baze o obywatelach niż władze polski no to aż ciężko komentować. Fakt do durnych dzieciaków którzy chwalą się na NK że kogoś pobili dużo łatwiej trafić, ale to dotyczy każdego portalu nie tylko naszej klasy.

W ogóle wśród komentarzy tych “dzieci krzykaczy” jakoś jeszcze ani razu nie znalazłem uargumentowanego powodu obrzucania tego portalu błotem, to po prostu idiotyczne komentarze typu, a śledzik mi za dużo miejsca zajmuje, a to nie ten odcień kolorków w tle topa, a to to, a to tamto…

Jak by im było coś do tego. Nie mówie zasugerować coś administracji, wyrazić swoją opinie no ale bez przesady jak Wam tak ten portal przeszkadza to skasujcie konto i zapomnijcie adres strony i tyle, w czym problem?

Edit: poprawa literówek.

No faktycznie, bo jaki jest sens obrzucania błota błotem ??

:twisted:

Brawo. Nic dodać, nic ująć.

Grzesiek1 ,

Każdy ma odmienne zadanie, a tak się złożyło, że większość wypowiedzi tutaj umieszczonych jest na “NIE” ,ale nie portalu, ale jego błędnej obecnej działalności. Właśnie ona mija się z celem pierwotnego założenia NK.

Chociażby w tym że w prymitywny sposób komercjalizuje pewne wydarzenia, bezczelnie się na tym bogacąc. W rocznice śmierci papieża JP II, pojawiły się tam prezenciki z jego podobizną. Albo te symbole czarnych wstążeczek odpłatnie, żeby podkreślić ból po stracie bliskiej osoby. W prostych słowach, stado zmanipulowanych ludzi w dalszym ciągu nie chce się obudzić. Nawet w moim najbliższym otoczeniu: dobrzy koledzy, koleżanki i częściowo rodzina. Chciałbym wyplenić chociaż im, uświadomić że taki sobie ‘‘portalik’’ bogaci się ich kosztem, za każde wstawione zdjęcie czy nowo utworzone konto. Nie zamierzam nawracać mas. Mam nadzieje że, ludzie z mojego najbliższego środowiska przeczytają kilka opinii, podobnych do mojej i coś nie coś z tego wyniosą. Jakoś nie potrafię przejść koło tego obojętnie niestety. Podobnie jak, ktoś okradałby z pieniędzy nieświadome niczego bliskie mi grono osób, a oni by się cieszyli że jest w tym transakcja wiązana. A przecież ludzie, którzy tkwią na tym Nk, o ile wiem nie mają żadnych zysków z tego że tam są, co najwyżej ktoś ma zyski względem nich. Chociaż teoretycznie założenie konta jest bezpłatne, a mimo wszystko Nk na tym zarabia :slight_smile:

P.S

jeszcze, żeby to w jakiś sposób sprzyjało rozwojowi komunikacji między użytkownikami poza oklepanymi komentarzami, wysyłaniem łańcuszków, prezentów czy wierszyków.

Już wolę założyć konto na forum takim jak to, przynajmniej się czegoś dowiem 8)

Dlatego ściganie się na liczbę znajomych na nk to chybiony pomysł.

U nas (III kl. gimnazjum) nk pełni funkcję klasowej tablicy ogłoszeń. Czasem jeszcze trochę mniej inteligentne kobiety się powygłupiają słiitaśnym czy PoKeMoNiAsTyM pismem. Po co zakładać forum na jakimś niepewnym hostingu, skoro już jest forum na nk, co do którego jest raczej pewne, że nie zniknie (chyba że nk wprowadzi opłaty za pisanie na forum :slight_smile: ).

A co to ma do rzeczy czy portal jest płatny czy nie? Korzystam z Facebooka, gdzie jest kilkadziesiąt milionów użytkowników i jakoś nic nie kosztuje a chwalę sobie jego poziom merytoryczny i funkcjonalność. Świadomie wybrałem ten właśnie portal społecznościowy.

Nie bardzo rozumiem czym się tak podniecasz. To nie jest wątek o tym dlaczego należy korzystać z NK tylko jest to wątek oceniający NK. Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię a Ty się rzucasz jakby nie wiadomo jakie przestępstwo tu popełniano. Parafrazując Twoją wypowiedź - nie podobają Ci się opinie negatywne to zmień wątek :wink:

Nie, ale są portale, gdzie za 100% funkcji się nie płaci i co z tego? Każdy ma prawo do swobodnego wyboru takiego lub innego serwisu, choćby DobreProgramy. Nikt Cię tu na siłę nie zaciągał, ale tak jak każdy z nas masz prawo wypowiedzi na tym forum. Ty nam tego bronisz. Dlaczego? Można lubić lub nie lubić pewnych rozwiązań, ale to chyba nie oznacza, że nie wolno o tym mówić. Cenzury Ci się zachciewa, co? :wink:

Całkowicie się z Tobą zgadzam :slight_smile:

Zawsze można skasować konto i to jest piękne :slight_smile:

Fakt, ciężko, tym bardziej, że ostatnio było głośno o sytuacji gdy pracownica bodajże ZUS-u miała jakąś sprawę do jednej petentki i napisała do niej przez NK, bo nie miała żadnych namiarów. Zauważ także, że ludzie chętnie się dzielą informacjami o sobie w swoim środowisku. Z władzami już niekoniecznie :slight_smile:

Tylko że to co Ty opisujesz to nie bardzo są problemy tego portalu, to bardziej głupota ludzi w dodatku wyolbrzymiasz skale problemu. Czy na prawdę tak się Ci właściciele bogacą z każdym nowo utworzonym kontem na ich portalu? Już nie przesadzajmy.

To że Twoi znajomi wydają pieniądze na duperele typu “prezenciki, eurogołąbki” to też nie wina naszej klasy, równie dobrze mogą iść i wydać pieniądze na jakieś duperele w kiosku czy wtedy będziesz obwiniać kioskarza?

Co do tego że ludzie którzy jak to ująłeś “tkwią w tym NK” nic z tego nie mają to…no co oni z tego mają mieć? NK ma im płacić za to że siedzą na portalu i z niego korzystają?

aha, to obrzucaj dalej. Gratulacje.

Po pierwsze to o ile dobrze kojarze założeniem było umożliwić kontakt ze znajomymi ze szkoły. Czy w tym momencie portal tego nie umożliwia? Czy na prawdę jest tak źle że nie możecie spokojnie wejść na portal i odnaleźć starych znajomych? Czy może po prostu żal Wam że ktoś sobie zarabia na dodatkowych funkcjach i dlatego wymyśliliście sobie że “ten portal przecież nie do tego miał służyć”.

Nawet jeśli wcześniejsze założenia były inne niż obecny profil tego portalu(a wątrpie), to jakie Wy macie prawo do rozliczanie kogoś z tego co robi? Jak zakładacie swój biznes (sprzedarz obuwia), a potem zmieniacie go na np, “sprzedarz cukierków” to ktoś Wam wciska że “bo tak nie wolno”?

Zresztą nie ma co tutaj się rozwodzić, nasza klasa wcale nie przestała być portalem który umożliwia kontakt ze starymi znajomymi, więc darujcie sobie dawanie tego jako argumenty do poparcia swoich teori spiskowych, czy roszczeń na to że Wam to przecież należy się wszystko za darmo.

Reklamodawcy płacą za ilośc unikalnych odsłon więc jest to oczywiste.

A czy ktoś mówi że nie możesz korzystać z Facebook? Korzystaj dalej.

Niczym się nie podniecam to po pierwsze, po drugie wszystko mi pasuje i tylko wyrażam swoją opinie. Niczego więc zmieniać nie musze.

Co Ty wygadujesz człowieku, czego ja Ci zabraniam? I tak właśnie tworzą się plotki i różne przecudne opowieści i teorie spiskowe

No i czy to jest wina naszej klasy? A no tak na Twoim kochanym Facebook pewnie tak nie jest bo tam tylko PROFESJONALIŚCI zaglądają lol2.gif

Boli Cię, że ktoś sobie zarabia? Niech sobie na mnie zarabia mi to nie przeszkadza, świadomie się na to godzę i nie czuje się z tego powodu gorszy i tak korzystam z AdBlocka i FlashBlocka i NoScript, więc na reklamach za wiele na mnie nie zarobią. Nie kupuję ani nie korzystam z płatnych opcji, więc tu też na mnie nie zarobią za wiele.

Poza tym utrzymanie takiej serwerowni też kosztuje i to też musisz brać pod uwagę, za darmo w życiu nic nie ma, zawsze coś za coś. Dziś już nawet bić za darmo nie chcą.

Twoje słowa podsumuje tylko słowami z pewnej piosenki:

Pozdrawiam!

Nie obrzucam samej pierwotnej idei, która jak najbardziej miała sens, tylko jej zatracenie na korzyść zupełnej komerchy.

Zaręczam Ci że koszty utrzymania serwisu w pełni zaspakajają reklamy, reszta to nie napasienie jej twórców, którzy nie potrafią znaleźć złotego środka, tylko zarzucają użytkowników niby nowymi funkcjonalnościami tylko i wyłącznie w celu trzepania kasy.

Nie przesadzamy czytaj:

post2325901.html#p2325901

Nie da się ukryć że zamierzenie było fajne żeby znaleść znajomych , rodzine , ale teraz to już dosłownie na psy schodzi to wszystko i jeszcze śledzik :frowning:

A pomyślałeś może że oni nie robili tego wszystkiego tylko po to żeby wyjść na tzw, zero tylko zarobić? Ciekawe Ty byś pewnie był szczęśliwy że Ci starcza kasa z reklam na opłacenie serwera i żył byś pewnie z pracy w kopalni (z całym szacunkiem dla górników) a po pracy w kopalni przychodził byś pewnie do domu i pracował nad poprawą działania portalu, pilnował serwery dla dobra społeczeństwa korzystającego z portalu oczywiście całkiem za darmo… :lol:

Gadasz bzdury, liczba odsłon, odwiedzin unikalnych, nie unikalnych a ilość utworzonych kont to całkiem inne rzeczy więc przestań siać propagande.

Zresztą skąd wiesz że tam za reklamy im np NOKIA płaci za ilość wyświetleń a nie np ilość kliknięć czy ilość unikalnych wyświetleń? Zresztą szkoda gadać, Ty wszystko wiesz najlepiej. Pewnie czytałeś umowy które nasza klasa podpisywała z reklamodawcami.

roobal, popieram, tak samo te słowa z tej piosenki też znam i tutaj pasują jak ulał do postawy niektórych osób.

:smiley: słusznie, ale głupota ludzi przekłada się w tym przypadku również na głupotę tego portalu. W końcu ktoś musi być za nią odpowiedzialny. Czasami jest widoczna bardziej czasami mniej, ale zawsze od kiedy chęć zarobienia coraz większych pieniędzy wiąże się z coraz większym prymitywizmem. Aż razi to w oczy. Ale jak mówi przysłowie ‘‘Czego to ludzie nie zrobią dla pieniędzy’’

Hmm…czy wyolbrzymiam skalę problemu…? Według mnie nie trzeba jej wyolbrzymiać. Jest to gigantyczny śmietnik na chwilę obecną, w którym tkwią wszyscy ci mający konta i komunikują się z innymi userami mającymi konta. ( samo to wprowadzenie fikcyjnych, jakichś pinezek, prezentów). Z tym że tak jak już wspomniałem, jest niewielu którzy zachowują dystans to Naszej Klasy. A mój pierwszy post w tym temacie wyraźnie wskazuje

na powiązanie istoty owego portalu z jego użytkownikami.

O tym nie wspominałem :expressionless: Chodziło mi bardziej o bezcelowe logowanie się na ten portal. Bezcelowe dodawanie zdjęć z oczekiwaniem na również bezcelowy komentarz. :slight_smile:

Również nie zrozumiałeś. Pieniądze są tutaj pojęciem względnym. Chodziło tu o pewnie udogodnienia dla tych wiernych, oddanych miłośników - użytkowników.Odwiedzających potężną ‘‘Naszą Klasę’’ minimum kilkanaście razy dziennie Jak np: Możliwość dodawania miesięcznie nie 1 MB zdjęć a np 10 MB zdjęć za darmo, które normalnie wiążą się właśnie z koniecznością uiszczenia opłaty za większą ilość transferu.

Nie muszę, wystarczy że znam zasady reklamy w internecie.

Chłopie chciał byś mieć taką kasę za same reklamy (nawet po opłaceniu kosztów utrzymania serwisu). Przypuszczam że nawet takiej kwoty nigdy na oczy nie widziałeś.

Akurat ja też je znam, zależne jest to od umowy :slight_smile:

Niektóre firmy płacą tylko za umieszczenie ich banera w topie nie zależnie od tego czy na strone wchodzi 10tyś czy 50tyś osób, niektórzy płacą za kliknięcia, niektórzy za odsłony, niektórzy za unikalne odwiedziny w danym miesiącu, roku czy jeszcze coś innego więc nie ma co tutaj gadać “a bo ja się znam to wiem”.

Zresztą ja też nie czytałem ich umów więc sie nie mam ochoty nawet dalej wypowiadać na ten temat jednak Tobie radził bym to samo.

I co to ma do rzeczy…ehh