Wejścia sata II i III

Masz 4 złącza SATA - dwa są już w użyciu (te dolne, niedługo pewnie wypadną, są jakoś dziwnie napięte). Tam masz już coś podłączone (np. dysk twardy i napęd DVD). Jak dokładasz kolejny napęd (dysk), to podepnij SATA i nie zapomnij o zasilaniu.

Dobrze , dziękuję za pomoc :slight_smile:

A to nie zmniejszy wydajności , jeśli podłącze do byle jakiego SATA?

W przypadku tej samej płyty głównej nie - ograniczeniem może być sam model płyty głównej i czy jest na niej SATA2, czy SATA3.

A czy można dorobić złącze do płyty?

Tak, możesz dodać kartę PCI z dodatkowymi złączami SATA, ale nie masz takiej potrzeby. Te, co masz obecnie Ci wystarczą. W przypadku dysku SSD kluczowy jest czas dostępu do danych a nie sam maksymalny możliwy transfer.

Czyli normalnie kabel z SATA III mogę podłączyć do złącza SATA IV?

Mylisz numerację standardu SATA z numerami portów na swojej płycie głównej.

1 polubienie

Tak, do jednego ze złącz. Rozróżnij dwie rzeczy:

• oznaczenia kolejnych portów na płycie,
  • standardu.

Standard definiuje np. z podstawowych rzeczy właśnie maksymalny możliwy transfer (“szybkość” przesyłu danych przez magistralę). Założenie jest natomiast takie, że stara się zachować kompatybilność w dół. Gdybyś np. podał model płyty głównej (na zdjęciu nie widać, pod wentylatorem Asrock i kończy się na 1M. Podaj całą), to Ci powiem co wspiera Twoja płyta główna. No i teraz:

• masz np. płytę główną Sata2,
  • kupujesz nowy dysk SATA3,
  • płyta główna “ciągnie go” w dół do standardu Sata2 (zakłada mu “tłumik”).

No i teraz na płycie głównej możesz mieć kilka złącz SATA (jak u Ciebie). Ja mam np. x6 złącz SATA numerowanych od 0, więc mam też złącze SATA5, które działa w standardzie SataIII (Sata3).

Moja płyta to ASROCK H81M

Odpowiedź znajdziesz w instrukcji do płyty:

Przechwycenie%20obrazu%20ekranu_2019-01-30_14-33-11

Wepnij do złącza SATA1 - to jest Sata3.

A zasilanie do dysku gdzie znajdę?

Na kablach idących z zasilacza musi być odpowiedni wtyk do dysku.i
Jeśli nie ma, trzeba dokupić przedłużkę dla przewodów, np.
i

właśnie nie ma

Ale wtedy gdzie podłączyć taką przedłużkę ?

Tym białym końcem do przewodu pasującego kształtem i mającego cztery takie mini-gniazdka w swojej obudowie. Sprawdź u siebie czy masz wolną taką wtyczkę na wiązce przewodów.

taka?

Tak, chyba tak, o wiele dobrze widzę. Pomylić się nie możesz, bo przedłużka do innej wtyczki nie wejdzie.

Dobrze czyli podsumowując tym czerwonym kablem podłączam do wejścia SATA 1 i zasilam tą przedłużką.