WENTYLATORY czy WIATRAKI? Firma X-KOM rozwiewa wątpliwości?

Aktualnie poszukuję laptopa, a więc zajrzałem do działu poświęconego rabatom X-KOM. Kliknąłem w link do ASUS VivoBook i przeczytałem jego opis…

Zostałem w szoku, bo odwieczna zagadka “WENTYLATOR czy WIATRAK” została tam rozwiązana. A może ktoś się ośmieszył?

@x-kom.pl Jak to w końcu jest?

Jest tak, że piszą to po prostu niedokształceni ludzie. W Polsce przyjęto nazwę wentylator, tłumacząc wprost z angielskiego słowo “fan”, a nie “windmill” czyli wiatrak. “Wiatrak” to niestosowny żargon.

musisz być w niezłym SZOKU!! może lepiej o tym opowiedz

Musisz mieć parcie na ilość postów skoro tak ci na tym zależy …

Musze :slight_smile: mam misje, odpowiadać ludziom którzy są w szoku :smiley:

Panowie, Panie, jesteśmy w dziale, w którym ilość postów chyba nie ma znaczenia… Czytałem o wiele bardziej błahe tematy. Widziałem też niejedną bitwę o pisownię na forum. A spór o wentylatory i wiatraki na pewno nie jest byle czym. Może system posiada także wiatraki, które napędzają wentylatory?

dobra, stałeś się nudny.

Język jest żywym tworem, SJP podaje, że w mowie potocznej to właśnie wentylator.

Troszkę trzeba jednak “wyluzować” - sam właśnie napisałeś, że “kliknąłeś w link” :wink:

Owszem, kliknąłem, ale w link na forum kierujący do strony oficjalnego partnera portalu. I jestem maksymalnie wyluzowany, dlatego też temat w takim dziale, a nie innym. Oczywiście nie ma o co robić burzy i na to ukierunkowany był ten temat. Widziałem tutaj egzekucje za mniejsze gafy, a jestem przekonany, że to nie jest pomyłka, tylko jakaś nowa technologia…

Mnie bardzo dużo rzeczy wkurza (językowych), ale tego się nie powstrzyma. Moje ulubione:

• będziemy wspólnie nad tym kolaborować :>

Masło maślane, to już w ogóle inna bajka :wink:

KOLABOROWAĆ. Ostatnio kilka razy komuś tłumaczyłem, że ma to wydźwięk pejoratywny i ‘kolaborować’ nie jest czymś dobrym :wink:

Hmmm… ja zawszę sądziłem, że wiatrak to takie coś co napędza wiatr, a wentylator sam w sobie wytwarza podmuch powietrza (ciśnienie) zazwyczaj za sprawą jakiegoś silnika - ogólnikowo mówiąc.

Ogólnie jeżeli ktoś na część chłodzenia komputera mówi “wiatrak” to popełnia teoretycznie błąd, bo on nie kręci się z pomocą przepływających zewnętrznych wiatrów.

3 polubienia

Mnie tam zawsze uczono, że jak np. czyści wentylatory (CPU, k.graficzna, zasilacz), to nie dopuszczać do zbytniego kręcenia się wentylatorów (szczególnie używając sprężonego powietrza, bo wtedy dostają dobrego kopa) - wentylator taki jest wtedy generatorem prądu stałego… czyli wiatrakiem? :wink:

Napisane przez Ciebie zdanie zawiera także błąd logiczny, który wziąłem za wskazany przez Ciebie błąd. Co do kolaboracji, to myślę, że skojarzenie ze złymi wydarzeniami nie powinno wykluczać słowa z użycia.

Ale o czym tu dyskutować? ‘Collaboration’ (współpraca) to nie ‘kolaboracja’, co jest często używane. Kolaboracja to współpraca z wrogiem.

Takie są definicje. Zresztą wprawiając manualnie w ruch wentylator nie staje się on magiczne wiatrakiem, bo dalej jego budowa zakłada inne przeznaczenie. Może inaczej. Jak rozbierzesz wentylator na części pierwsze to śmigła mogą posłużyć jako wiatrak. Wentylator to ogólnie urządzenie jako całość - śmigła plus mechanizm wprawiający go w ruch, a nie mechanizm, który działa lub generuje energię wytworzoną z przepływu wiatru.

Wentylator jest przeciwieństwem wiatraka. Pewnie istnieje jakaś hybryda, która jest w stanie generować prąd za pomocą wiatru i odwrotnie, ale czemu by miało coś takiego służyć? Nie wiem.

W kompie i laptopach są kręcące się śmigiełka. Nie wiem jak w innych urządzeniach… w Huawei P20 jest turbina wiatrowa, która schładza smartfona.

Aplikacja nie wystarczy? https://play.google.com/store/apps/details?id=com.holycoder.holyfan&hl=en_US

1 polubienie