Zainteresowała mnie bardzo wysoka ocena (ilość gwiazdek) przyznana przez DobreProgramy pewnym programom. Długo się zastanawiałem, czy to pomyłka jakaś czy co, ale wreszcie coś mnie tknęło i sprawdziłem, czy te programy nie są może sprzedawane przez strategicznego partnera/sponsora vortalu, czyli firmę Vobis.
Tak! Macie rację! Vobis przedaje te programy!
Pod trzema z nich pozwoliłem sobie w komentarzach napisać, co sądzę o takich praktykach. I… tak! Macie rację! Z trzech ukazał się tylko jeden komentarz, a nie były one identyczne! Pozostałe poległy w walce z cenzurą. Bo przecież nie wolno krytykować programów sprzedawanych przez Vobis.
Ogryzek bredzisz. Zawsze będzie tak, że jakiś program, sprzęt znajdzie się w ofercie jakiegoś sklepu, którego nie lubisz, ale cóż z tego. I te programy mają być niby gorsze, bo są w ofercie tego sklepu?
Tak w ogóle to podaj cóż to za programy Cię zaintrygowały, jestem niezmiernie ciekaw…
Widzę, że kolejna spiskowa teoria dziejów nam się urodziła
To, że wg Ciebie jakiś program jest beznadziejny nie oznacza wcale, że tak właśnie jest naprawdę, chyba, że jesteś wyrocznią w tych sprawach.
Druga kwestia, poprosimy Vobis, żeby w żadnym wypadku nie sprzedawał softu który jest opisany u nas. Może zrobimy więcej, poprosimy inne sklepy, żeby również tego nie robiły, tak na wszelki wypadek.
Trzecia kwestia, wyślij mi proszę linki do programów do których napisałeś komentarze a one nie przeszły.
Zasady “przyznawania gwiadek” były już omawiane kilkakrotnie więc nie będę tego powtarzał a co do zarzutów kolegi Ogryzek to:
Zgadza się no i co z tego? Vobis sprzedsaje setki programów inne firmy również. Czy to oznacza, że jeśli coś jest w ofercie Vobisu to nie może mieć wysokiej oceny?
Twoje “komentarze” odnosiły się dziwnym trafem do programów, które można nabyć w ramach jednego pakietu PCBIZNES firmy STREAM Soft i są to programy o nazwach Ala, Ewa i Agata, czy więc dziwne jest że są podobnie dystrybuowane?
A co do zróżnicowania Twoich komentarzy odnoszących się to programów z jednego pakietu to wystarczy porównać ich “zróżnicowanie”.
Komentarz zatwierdzony:
Komentarze wstępnie odrzucone:
Komentarze te jak widzę zostały jednak umieszczone tak więc udało Ci się ujawnić straszliwe praktyki stosowane przez Vortal
W teorii spisku , która podnoszona jest co jakiś czas - a to w vortalu, a to na Forum , lansowało się dotąd tezę Microsoft - Ty teraz wskazujesz na partnera vortalu - Vobis…
W newsie vortalowym Vobis partnerem vortalu! dałeś jeden komentarz, dlaczego nie drążyłeś tematu dalej (aaa - pisałeś - Redakcja beee , nie wydrukowała), tylko po bez mała dwóch miesiącach zakładasz temat, który ma udownić - ale co właściwie ma udowodnić ??
Zarówno Ty jak i ja , i ponad 40 tys. zarejestrowanych użytkowników Forum, oraz dziesiątki, że nie powiem setki tysięcy gości odwiedzających to miejsce robi to zwłasnej nie przymuszonej woli. To vortal ma prawo wyboru parntnerów, Tobie i nam wszystkim będącym tutaj goścmi daje to, czego tutaj szukamy - szukasz więcej ??
Gościnność ma swoje granice - nie akceptując zasad panujących w domu gospodarza - po prostu omijam taki dom…
DobreProgramy oceniły na 5 gwiazdek CorelDRAW Graphics Suite 11 Special Edition PL . Na takie same 5 gwiazdek oceniły Alę, Ewę i Agatę. Czy Ty się człowieku nadal będziesz upierał, że są to programy tej samej klasy (oczywiście w swoich grupach)?
DobreProgramy nadal będą dla mnie podręczym i wygodnym informatorem o nowościach. Nadal w wielu wypadkach wygodniej mi będzie ściągnąć coś z DobrychProgramów niż szukać działu download na stronie producenta. Natomiast nie mogę (ja nie mogę!) polegać już na Waszych ocenach programów.
Złączono Posty: 18.01.2007 (Czw) 12:59
Bo jeszcze miałem nadzieję i czekałem. I jeszcze naiwnie wierzyłem, że partner/sponsor ograniczy się do “kup w sklepie Vobis” oraz niewielkiego banera reklamowego.
Próby zaśmiewania tematu pod nazwą “spiskowa teoria dziejów” są conajmniej niepoważne. Tak trudno jest przyznać, że tak, promujemy w różny sposób programy sprzedawane przez naszego sponsora?
Ciekawe, że jak inne sklepy były “sponsorami” to też padały takie zarzuty… hm… Czyli generalnie, powinniśmy wywalić 90 % komercyjnego softu, tylko dlatego, że jest sprzedawany przez sklepy komputerowe ??
Mam propozycję. Zasponsoruj utrzymanie domeny, serwerów, łącz etc., wtedy vortal pewnie zrezygnowałby z reklamy i nawiązywania współpracy z innymi podmiotami związanymi z tematyką vortalu…
Jak widzę, żadne argumenty, racjonale czy nie i tak nie trafią do Ciebie, więc uważam, że szkoda czasu na jałową dysputę.
P.S. Moja wypowiedź, z racji bliskich związków z vortalem i forum, nie jest obiektywna.
Domyślam się, że nawet nie testowałeś tych programów i nie dopuszczasz takiej możliwości, że ich ocena jest zasłużona. Jaką ocenę ty byś im postawił? Dlaczego z góry zakładasz, że mniej znane programy od razu muszą być gorsze od bardzo popularnych?
PS CorelDRAW Graphics Suite 11 Special Edition PL też jest do nabycia w Vobis. Spisek sięga dalej niż przypuszczasz. To celowa manipulacja DP, przez którą klient przepłaca za marny produkt, a część zysku zapewne idzie na kawę i pączki dla redakcji oraz sponsora
Zdradzę Ci pewną kwestię, choć w sumie nie powinienem tego pisać.
Żeby było całkiem zabawnie, to Vobis dorzucił do swojej oferty soft który mamy opisany u siebie, jeśli chodzi o nas, to nie sugerujemy się tym co ma w ofercie Vobis. Sytuacja wygląda więc tak, że to Vobis stara się na bieżąco mieć w ofercie to co my mamy a nie odwrotnie.
Porównanie Corel-a do Ewy jest zupełnie niezrozumiałe. Wg Ciebie jak to powinno wyglądać, Ewa powinna mieć mniej gwiazdek bo nie potrafi zająć się grafiką, idąc dalej, Corel też powinien mieć mniej gwiazdek bo nie wystawia faktury. Zrozum, że programy są oceniane zależnie do grupy do jakiej należą i takie porównania nijak mają się do siebie.
Zupełnie inną kwestią jest czy w ogóle testowałeś rzeczoną Ewę, czy Twoja ocena ma coś wspólnego z rzeczywistością.
Nie mam zamiaru Cię przekonywać, że się mylisz, jest to Twoje zdanie i masz do niego pełne prawo.
Zresztą już się przyzwyczaiłem do podobnych insynuacji, byłem już macką MS, przydupasem Corel-a i jeszcze parę, parę innych historii…
Nie, nie macie wywalać softu. Jeśli już ośmieliłbym się napisać, co macie zrobić, to podpowiedziałbym, że obiektywnie oceniać soft bez względu na to, czy sprzedaje go Wasz sponsor czy nie.
Oczywiście o ile umowy między Wami coś takiego dopuszczają.
Nasze umowy z kimkolwiek gwarantują, że tylko my mamy wyłączne prawo decydować jaki soft się u nas pojawi i jak będzie oceniany. Nikt nam tego nie dyktuje i dyktować nie będzie.
Zapomniałem Ci wcześniej odpowiedzieć. Nie widzę powodów do przyznawania się do czegoś czego nie ma.
Vobis nie jest naszym żadnym sponsorem. Jest partnerem który ma nieco więcej powierzchni reklamowej i to wszystko.
Kwestia obiektywności jest zawsze trudna. Jeśli napiszę, że MS Office jest (przynajmniej jak dla mnie) naprawdę niezłym oprogramowaniem, to czytam mnóstwo komentów, że to przecież przereklamowane dziadostwo.
Więc jestem obiektywny czy nie?
Dodatkowo nie odpowiedziałeś, czy chociaż zainstalowałeś którykolwiek z przytaczanych programów i je przetestowałeś. Uwierz mi, akurat na takim sofcie to Krogulec zna się naprawdę dobrze i zupełnie wierzę jego ocenie. Ja nie jestem w stanie ocenić takiego oprogramowania, dlatego też się za to nie biorę.
Z mojej strony to byłoby na tyle, nie widzę potrzeby ciągnąć tego dalej.
Ciekawi mnie jak wyobrażasz sobie obiektywną ocenę programu, bądź obiektywne porównanie dwóch programów.
Bo ocena zawsze będzie subiektywna. Dlaczego ? Oceniający kieruje się własnymi odczuciami np. ten button wolałbym z prawej, ech nieczytelny ten interfejs, bleeee brakuje opcji xyz. Natomiast ty będziesz w siódmym niebie bo wreszcie masz opcję z lewej nie z prawej.
Identyczna ocena oznacza dla mnie, że program X jest w swojej grupie tak samo dobry (popularny, wszechstronny, tani i co kto jeszcze przez to rozumie) na świecie jak program Y.
Ale faktycznie, szkoda czasu. Jak to mówią: chcesz mieć rację, to masz rację. Ja z kolei lubię: Twoja racja- mój spokój.
Niech będzie i tak. Nie miałem racji- przepraszam.
Ja kompletnie nie wyobrażam sobie obiektywności z prawdziwego zdarzenia w ocenianiu czegokolwiek. To co mi się będzie podobać nie koniecznie może się podobać komuś innemu i odwrotnie. Ocenianie czegokolwiek jest zawsze naznaczone subiektywnością, nie da się tego uniknąć. Chyba, że uruchomić jakiś bezduszny program oceniający…
Więc jeśli ja uważam, że jakiś soft jest dobry i tak też napiszę, to jestem obiektywny czy nie? Czy pełnią obiektywności wykażę się wtedy, gdy wbrew sobie napiszę, że dany program jest lipny, bo ktoś inny tak uważa?
Czy znowu jak na przykładzie Office sugerować się opinią kogoś kto uważa go za tandetę a jedyne co w nim zrobił to napisał kilka linijek tekstu a o pracy grupowej czy innych wynalazkach nawet nie słyszał?
Oczywiście te kwestie dotyczą każdego softu, Office jest tylko przykładem najczęściej opluwanego oprogramowania. Chociażby dlatego, że jest stworzony przez MS, czy to aby jest obiektywne?
Złączono Posty: 18.01.2007 (Czw) 14:31
To tak naprawdę nie jest kwestia racji. Po prostu jestem już trochę zmęczony ciągłymi oskarżeniami o różne ciemne sprawki. Gdyby choć jakaś część z nich była prawdą, siedziałbym sobie teraz na jakieś ślicznej wyspie i smażył się na słoneczku…
To chyba też nie było by takie proste… program taki musiał by zostać przez kogoś napisany, do czasu wynalezienia całkowicie sztucznej inteligencji będzie to raczej niemożliwe, gdyż programista w algorytmie będzie musiał stwierdzić za co dawać +, a za co -, więc ten bezduszny program opierał by się na jakże subiektywnym autorze
Tak jak napisałeś, nie istnieje pełny obiektywizm.
Zawodowo używam Corela i innych programów związanych z zagadnieniami dtp. Oceniam Corela bardzo wysoko, wyżej niż na vortalu, ze względu na wykorzystywanie zaawansowanych opcji programu. Próbowałem również innych programów do składu i przygotowania do druku, które znajdują się na vortalu, ale oceniam je niżej. Ocena ta, podyktowana jest tym, że używam tych programów od wielu lat, sprzed epoki Vobisu na vortalu czy innych sklepów, ba, powiem więcej, zacząłem się tym bawić, jeszcze przed poznaniem vortalu.
Dlatego, obiektywnie piszę, że opowiadasz bzdury. I tyle. To jest moja obiektywna ocena, sory, subiektywna. Już mi się to zaczyna mieszać, jak czytam, to co chcesz przekazać…
Mam propozycję
Porównaj Corela i PageMakera i przedstaw mi obiektywną ocenę. Oba zapewne dostępne w vobiesie, jak i wszystkich sanujących się sklepach.