Jest to racja ale nie do końca… Unia Europejska wywarła pewnie zmiany na licencjonowanie systemu i pewne rzeczy mogą przejść w europie legalnie… co jest w stanach wręcz zakazane.
Niestety po mimo wywarcia presji ze strony Europy taki M$ ma na to wywalone i potrafi uwalić licencje pomimo tego
Co do aktywacji zgadzam sie że legalnie to było do 2016
Zgadza sie niestety jak to sie okazuje że silniejszy może więcej a szarym ludzią włóczenie sie po sądach raczej nie będzie chciało sie i pomimo racji mogą nadal nie wygrać sprawy.
O jakich sądach mowa? Globalny wniosek do TE/KE i posprzątają. Ale jakby konsumenci się nie bali, tylko wszyscy razem, to wtedy MS by zaczął trochę trząść tyłkiem i dostosował warunki użytkowania do prawa UE.
No dokładnie… nie mniej jednak taki FB też miał mnóstwo pozwów i to nie tylko i dalej odwala kaszane…
A to nie tylko były już błahe pozwy od szaraków tylko od innych wysokich stanowisk i zapłacił “niby” srogie kary ale jak widać dalej ma to za nic.
… btw. wyczytałeś w licencji jaki kalendarz i strefa czasowa obowiazuje w EULA? Bo ja nie, a to znaczy, że jadąc na wakacje do Arabi Saudyjskiej mam jeszcze dokładnie 575 lat na dokonanie aktualizacji…
No skoro MS nie określił, że chodzi o strefę czasową obowiazującą w USA, to… na jakiej podstawie mógłby wykluczyć zasadność użycia kalendarza muzułmańskiego, obowiązującego w miejscu pobytu…?
Było już głośno o tym, że MS po cichu zostawił furtkę z możliwością dalszej aktualizacji do Windows 10 ze starszych systemów po wspomnianej dacie. To nie daje nic większości osób do myślenia?
W zasadzie chyba mamy konsensus: według oficjalnego stanowiska MS takie działanie jest niezgodne z licencją, ale technicznie możliwe, bo tego nie zablokowali.
Jak to rozumieć? No to już chyba każdy sam musi sobie odpowiedzieć.
Nie wiem, o którą stronę chodzi… ale mam nadzieję, że kolega zauważył cudzysłów -
jest to cytat z odpowiedzią supportu z anglojęzycznej strony MS (na wypadek gdyby polska strona była dla kogoś mało wiarygodna) i tyle w temacie.
" Czy nadal można skorzystać z oferty bezpłatnego uaktualnienia, jeśli system Windows 10 został już pobrany na dysk USB, ale jeszcze nie uaktualniono urządzenia?
Wszystkie uaktualnienia muszą zostać ukończone i osiągnąć poziom ekranu powitalnego do godziny 23:59 czasu UTC-10 (Hawaje) w dniu 29 lipca 2016 r.; jest to termin ogólnoświatowy"
Cytat:
" POSTANOWIENIA LICENCYJNE DOTYCZĄCE OPROGRAMOWANIA MICROSOFT
SYSTEM OPERACYJNY WINDOWS"
…
…Zakończona powodzeniem aktywacja nie stanowi potwierdzenia, że oprogramowanie jest oryginalne lub objęte właściwą licencją. Działania zmierzające do obejścia lub pominięcia aktywacji są niedozwolone…"
… ale ja nie mówię nic o aktywacji! Wręcz powiem herezję: możesz mieć kupionego legalnie Windowsa i go, przez widzimisie, nie aktywować. Nadal masz legalny system.
Ja stwierdzam tylko i wyłącznie, że jeżeli:
jest dostepna opcja aktualizacji,
w czasie aktualizacji, w treści umowy, nie podano jednoznacznie, że umowy (akceptacja licencji jest umową) moga być zawarte tylko i wyłąćznie do dnia X, a później będą nieważne.
MS nie ma podstawy prawnej by cokolwiek tu zdziałać. Komunikaty prasowe nie zmieniają treści zaakceptowanej przez obie strony umowy.
Zaakceptowanej przez obie strony, bo udostępnienie oprogramowania z taka umową licencyjną wiąże też MS do jej przestrzegania.
Per analogia: kupujesz RTX 2080 TI z terminem dostawy tydzień, podpisujesz umowe ze sklepem, a po 5 dniach sklep wiesza na stronie: Informujemy, że dostawy zrealizujemy do 29 lutego 2040 roku. Teraz zgadnij: czy od strony prawnej sklep może tak postąpic…
Około miesiąca temu na starym laptopie z siódemką (system legalny ) zainstalowałem Windows 10. Instalacja i aktywacja przeszła bez problemu. Jeżeli by nie było można to by taką możliwość zablokowali.
Nie. To, że można tak zrobić nie oznacza, że jest to zgodne z licencją.
Przykładowo. Można kupić oryginalnego Windowsa następnie zrobić samemu kopię tej oryginalnej płyty i ją sprzedawać? Można. Czy jest to zgodne z licencją? Nie. Rozumiesz już?
ehhh…
cytat:
"… 2. Prawa do instalacji i używania.
a. Licencja. Oprogramowanie jest licencjonowane, a nie sprzedawane. Na mocy tej umowy Microsoft udziela Licencjobiorcy prawa do zainstalowania i uruchomienia na urządzeniu (licencjonowane urządzenie) jednej kopii oprogramowania w celu korzystania z niej przez jedną osobę w danym czasie pod warunkiem zachowania zgodności ze wszystkimi postanowieniami niniejszej umowy. Aktualizacja i uaktualnienie nieoryginalnego produktu oprogramowaniem pochodzącym od Microsoft lub z innych autoryzowanych źródeł nie czyni oryginalnej lub zaktualizowanej/uaktualnionej wersji legalną, a w takiej sytuacji Licencjobiorca nie posiada licencji na korzystanie z oprogramowania.
… 5. Autoryzowane oprogramowanie i aktywacja. Licencjobiorca posiada autoryzację do korzystania z oprogramowania jedynie w przypadku posiadania właściwej licencji oraz poprawnej aktywacji oprogramowania przy użyciu oryginalnego klucza produktu lub za pośrednictwem innej autoryzowanej metody aktywacji."
koniec cytatu
Kupując RTX 2080 TI kupujesz sprzęt a nie licencję na użytkowanie.