Win 10 nie widzi zewnętrznego dysku USB (a wcześniej widział)

Hej,

Mój Win10 64 bit w pewnym momencie przestał widzieć dysk zewnętrzy USB. Dysk działa, świeci się na nim lampka i inny komputer go widzi. Szukałem różnych rozwiązań, zaktualizowałem sterowniki chipsetu i nadal nic.

Jakieś pomysły na rozwiązania?

Pozdrawiam,

Marcin

Wejdź w zarządzanie dyskami i spróbuj mu ręcznie przydzielić literę.

Problem jest taki, że w Zarządzaniu dyskami też go nie widzę.

M.

Pokaż zrzut ekranu.

Znajomy mi powiedzial ze moze to byc zwalony kabel do dysku

To oczywiście trzeba sprawdzić, jak i podpięcie w innym gnieździe płyty głównej. Trzeba też sprawdzić czy jest widoczny w BIOS.

jak sprawdzic czy jest widoczny w BIOS?

Czyli przepiąłeś przewody i dalej nie widać w Windowsie?
Zależy od BIOSu.

Nie, nie znalazłem jeszcze drugiego kabla (to taki specyficzny kabel).

Jak mogę sprawdzić jak mogę to zrobić w Biosie?

M.

@wernix

Jak podpinasz dysk? Nie podpinaj go do hub’a, bo ci nie ruszy, poniewaź będzie zbyt niski amperaż na złączu USB. Podłącz go do USB w płycie głównej. Ewentualnie jak masz możliwość, zmień kabel na inny.

Sprawdzałeś na innym porcie USB?
Sprawdzałeś czy jest widoczny w Menadżerze urządzeń?
Przejrzyj to:
https://www.seagate.com/pl/pl/support/kb/usb-external-troubleshooter-003581en/
Od wpisu:
Rozwiązywanie problemów w razie niewykrycia napędu:
P.S. Coś mi się przypomniało a propos portów usb. Miałem problem z myszą która nagle przestała działać. Rozwiązanie było proste. Okazało się ze na wszystkich kontrolerach usb miałem włączona opcję Zezwalaj na wyłączenie w celu oszczędzania energii Odhaczyłem i problem znikł.
Sprawdż to.

Oczywiście moja gafa, bo cały czas myślałem o dysku podpiętym przez SATA :wink:
W takim razie sprawdź tylko w innym porcie usb, możesz nawet w innym komputerze. Jeśli się nie pojawi, to polecam otworzyć obudowę przenośną, wyciągnąć dysk i podłączyć go przez SATA.

Jeżeli to taki micro usb z “dostawką” to w moim dysku wpiąłem zwykły micro usb i działał. Nie wiem czy tak jest we wszystkich i czy w ogóle tak wolno robić.

Jeśli to taki kabel

Czyli micro usb 3 to bez problemu można podpiąć do takiego gniazda micro usb 2 olewając tę dostawkę, która służy do przyspieszenia transmisji w nowszym standardzie. Te kable jak i wszystkie inne usb3 są kompatybilne wstecznie.

No wiec, mam taki kabel jak na zdjeciu ale podlaczam go do dysku a po drugiej stronie mam usb (nie wiem czy 2.0 czy 3.0). Nie uzywam zadnych hubow, probowalem wszystkich portow usb w kompie i nie dziala. Oczywiscie to moze byc wadliwy kabel…

M.

No to weź zwykły przewód micro usb od telefonu i sprawdź na nim. Jeśli dalej nic to nie da, to niestety będziesz musiał wyciągnąć ten dysk i sprawdzić przez sata, bo padnięte adaptery sata-usb to wcale nic niezwykłego.

Usb 3.0 jest niebieski, a 2.0 biały.

Nawet jeśli chińczyk zrobi usb 3 w innym kolorze, to można zerknąć do środka czy są dwa rzędy pinów, ale to w przypadku autora nie ma znaczenia, bo nie chodzi nam o szybkość transmisji, tylko żeby w ogóle pokazało dysk.
obraz

1 polubienie

@wernix
Tak, jeden - podepnij ten dysk przez aktywnego huba (taki z dodatkowym zasilaniem).