Win XP widzi dyski jako pliki, nie moge wejść 2klikiem

Witam!

Problem jest taki:

Nie mogę wejść 2klikiem na dyski (C, E, F) bo Win XP widzi to jako pliki:

http://img518.imageshack.us/my.php?image=2klikbladps3.jpg

Jak klikam prawym to nie ma opcji otwórz tylko dziwne znaki:

http://img503.imageshack.us/my.php?image=2klikblad2gf3.jpg

Jeśli kliknę na któryś z tych znaczków - to i tak pojawia się wybór programu…

Działają jeśli wpisze C: w pasku… a to trochę kłopotliwe.

W Norton Comannderze działa normalnie, przy wyborze jakiegoś pliku w jakimś programie - też można wejść.

Już próbowałem tego:

I nadal nic…

Jakieś pomysły? Bardzo proszę o pomoc.

od jak dawna tak masz? sprawdz, czy nie masz jakiegoś syfa. spróbuj przywrócić system.

od 2 dni.

syfu już nie mam, ale miałem…

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=161972&highlight=

A systemu nie dam rady przywrócić bo nie mam tego folderu na c (nazwa zaczynała się od $…)

foldery w %windir% zaczynające się od $ to są poprawki MS.

Dodaj do rejestru:

Witam!

Zrobiłem, dodałem i nadal nie działa.

Nadal są te dziwne znaki i dyski jako pliki…

Wklej może logi. Może coś jeszcze siedzi.

Proszę bardzo:

HJT

Silent:

No i combofix:

start~> uruchom

Gdzie podaj zawartość pliku tekstowego.

Proszę:

jeszcze pytanie czy dzieje się to przy wejściu na każdą partycje :?:

Tak, na każdą. nawet na dysk wymienny (pendrive).

proponowałbym reinstal systemu…

Szymoo

No ja szukam raczej rady, porady a nie pójście na łatwizne i od razu format!

Walka do końca!

To można porównać z naprawą samochodu:

Jeśli zepsuł ci się zamek w samochodzie, to nie wymieniasz całego auta no nowe, tylko próbujesz naprawić. Narazie wchodzisz od strony pasażera, ale szukasz… może nowy zamek? może jednak z kluczem coś nie tak?

Myślę, że tu jest tak samo. Może jakiś wpis (klucz) w rejestrze jest nie taki, może jakiegoś pliku nie mam, bo go skasował syf, którego wcześniej miałem? Może coś innego??

Co prawda dzięki za radę, ale to ostatnia rzecz jaką chciałbym wykonać.

tu mój błąd, ścieżka powinna być następująca

proszę podaj zawartość następnie zapodaj do rejestru.

Witam!

Proszę:

! REG.EXE VERSION 3.0


HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell
	REG_SZ	none


HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\find

    SuppressionPolicy	REG_DWORD	0x80


HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\find\command
	REG_EXPAND_SZ	????????????e


HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\find\ddeexec
	REG_SZ	[FindFolder("%l", %I)]

    NoActivateHandler	REG_SZ	


HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\find\ddeexec\application
	REG_SZ	Folders


HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\find\ddeexec\topic
	REG_SZ	AppProperties


HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\open


HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\open\command
	REG_SZ	none


HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\Winamp.Bookmark
	REG_SZ	Dodaj do listy &Zakładek Winampa


HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\Winamp.Bookmark\command
	REG_SZ	"C:\Program Files\Winamp\Winamp.exe" /BOOKMARK "%1"


HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\Winamp.Enqueue
	REG_SZ	Kolejkuj w Winampie


HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\Winamp.Enqueue\command
	REG_SZ	"C:\Program Files\Winamp\Winamp.exe" /ADD "%1"


HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\Winamp.Play
	REG_SZ	Odtwarzaj w Winampie


HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\Winamp.Play\command
	REG_SZ	"C:\Program Files\Winamp\Winamp.exe" "%1"

A to 2 dodałem do rejestru… i nadal nic :frowning: zaraz zrobie reseta i zobaczymy czy coś da.

Niestety po restarcie nadal nie działa :frowning:

Opcje folderów >> Widok >> Wyczyść pola przy ukryj chronione pliki systemu i ukryj rozszerzenia >> zaznacz pokaż ukryte pliki i foldery

Start Wyszukaj >> pliki i foldery >> wpisz autorun.inf >> zatwierdź

Jeżeli znajdzie to edytuj np. z C: i pokaż zawartość

Nie wiem co masz na dysku D: ale powinien otwierać się normalnie

:slight_smile:

Witam!

na c: znalazło 2 pliki:

[autorun]

open=setup.exe

icon=setup.exe,0

2 plik:

[AutoRun]

open=RavMon.exe

shell\open=´ňżŞ(&O)

shell\open\Command=RavMon.exe

shell\explore=×ĘÔ´ąÜŔíĆ÷(&X)

shell\explore\Command="RavMon.exe -e"

na e:

[AutoRun]

open=RavMon.exe

shell\open=´ňżŞ(&O)

shell\open\Command=RavMon.exe

shell\explore=×ĘÔ´ąÜŔíĆ÷(&X)

shell\explore\Command="RavMon.exe -e"

na F:

[AutoRun]

open=RavMon.exe

shell\open=´ňżŞ(&O)

shell\open\Command=RavMon.exe

shell\explore=×ĘÔ´ąÜŔíĆ÷(&X)

shell\explore\Command="RavMon.exe -e"

Hmmm Czyli pokazuje mi się w tym autorunie.inf RavMon.exe - a to był syf, którego wykasowałem. A te śmieszne znaczki “×ĘÔ´ąÜŔíĆ÷(&X)” to właśnie one mi się pojawiają przy menu podręcznym.

Czy wynika z tego, że wywaliłem tego… wirusa (trojana) ale zostawił po sobie jakieś badziewie?

Jeśli chodzi o dysk D: to masz rację - chodzi poprawnie. To jest u mnie cd-rom wirtualny.

No więc jednak da radę coś z tym zrobić?

usuń pliki

Witam!

Działa :slight_smile: Już jest OK!

Bardzo dziękuję za pomoc!!

W dniu 21.05.2008 , o godzinie 16:53 został dopisany post przez grzesiu8

Witam!

Po jakimś czasie na innym kompie zrobiło mi się to samo nie mogę wejść na inne dyski, ewentualnie po kliknięciu na górze w przycisk Foldery.

po wpisaniu w start>uruchom pojawia się:

! REG.EXE VERSION 3.0


HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell
	REG_SZ	none


HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell\find

    SuppressionPolicy	REG_DWORD	0x80


HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell\find\command
	REG_EXPAND_SZ	%SystemRoot%\Explorer.exe


HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell\find\ddeexec
	REG_SZ	[FindFolder("%l", %I)]

    NoActivateHandler	REG_SZ	


HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell\find\ddeexec\application
	REG_SZ	Folders


HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell\find\ddeexec\topic
	REG_SZ	AppProperties

Gdy wyszukuję autorun.ini - nie znajduje na żadnym dysku.

Przy włożeniu pendrive problem jest taki sam…

Prosiłbym o pomoc.

W takim razie daj z tego komputera logi z Hijackthis oraz Combofix. Poza tym chodziło o plik autorun.inf a nie autorun.ini. To różnica.