Win8.1 + Mint jak podzielić SSD128GB

Zamierzam z laptopa wywalić oryginalny Win10 i w jego miejsce wstawić Win8.1 i Minta. Wcześniej jak próbowałem instalować Minta obok Win10 to nie wchodził - domagał się partycji GPT. Więc postanowiłem wywalić to badziewie (10), zrobić nowe partycje, zainstalować Win8.1 i Minta z którym chciałbym się bliżej zapoznawać bo w Windowsie to przyszłości nie widać…

Dysk niewielki więc nie chcę go za bardzo rozdrabniać. Myślałem żeby zrobić partycje Windows na której będą współdzielone dane użytkownika z Linuxem i pytanie ile wydzielić dla Minta?

Może po prostu daj ze 10gb (chyba starczy, jak masz sporo RAM to SWAP nie musisz) na linuxa i reszta Windows.

10GB to mało, chyba że system ma być wyłącznie do testów.

Do codziennej pracy dałbym po 30 dla każdego z systemów, resztę można przeznaczyć na przestrzeń wspólną.

Dla Windows 30GB nie będzie za mało?

1 polubienie

No tak, trudno oszacować ile potrzebuje ten user.

Ja bym nie dzielił tego bo nie ma sensu, po prostu składował dane na systemowej Windows.

Dla Windy 30 może być mało dlatego chciałem wydzielić niezbędną (do normalnego używania) partycje na Minta i reszta dla współdzielonej partycji winda i dane

RAM mam 8GB

Zależy mocno od środowiska. Na MATE 10gb powinno wystarczyć + jeszcze sporo miejsca na pliki byś miał.

U mnie (Manjaro Xfce) w użyciu jest 36GB. Z czego 25 zajmują migawki Timeshifta :slight_smile:

Dałbym 20 GB dla Minta + reszta dla Windows.

Może i lepiej i tak, niż dwa razy potem formatować.

Według mnie, to zrób dla windowsa 100 GB i na niej będziesz trzymał wszystkie dane dla obu systemów.
Resztę, 20 GB z hakiem przeznacz na Minta. Partycji swap nie musisz zakładać przy 8GB RAM, poza tym system może sam założyć plik wymiany swapfile.
Pierw instalujesz windę na 1-szej partycji, potem Minta na drugiej partycji i instalujesz GRUBA (w czasie instalacji) na partycji /dev/sda.
Po takiej instalacji odpalasz kompa i startuje Ci GRUB z którego wybierasz system do uruchomienia.

1 polubienie

/dev/sda, to raczej nie partycja.

Może się okazać, że np. dla niektórych gier 8 GiB ramu to trochę mało.

Ale to chyba mówisz o Win.

Nie nie partycja, tylko dysk.
W Mincie będziesz miał takie oznaczenia:
Twój dysk sda
pierwsza partycja z windows sda1
druga partycja sda2
a /dev to katalog unixowy gdzie siedzą wszystkie dyski partycje i urządzenia

Mi do niedawna Civilization 6 nie chciało załadować rozgrywki przy 8 GiB ramu, ale działało płynnie. Teraz ładuje bez problemu, ale wolno działa. Także miałem problemy z powodu zbyt małej ilości ramu. Dotyczy to przynajmniej jednej gry.

OK, dzięki !
Laptop jest u mnie urządzeniem dodatkowym używanym na wyjazdach. Głównie przeglądarka. W domu mam PC stacjonarny. Nie gram w ogóle na żadnym kompie.

W takim razie po co Windows?

Napisałem głównie a nie wyłącznie.
Będę się też czół bezpieczniej wiedząc, że jak będzie jakiś problem to będę mógł odpalić Windę.

Wiesz… Ja bez Linuksa czuję się nieswojo, ale oczywiście rozumiem :wink:

Bardzo chciałbym przesiąść się na stałe na Linuxa - próbowałem tego 2 lata temu jak zmieniałem PC-ta. Niestety ale funkcjonalnie Linux mocno odstaje i w końcu postawiłem Win8.1, który okazał się zaskakująco dobrym systemem. Niestety wymagającym pewnych “przeróbek” :wink:

Tak naprawdę to kwestia przyzwyczajeń i samozaparcia. Jeśli nie traktujesz Linuksa jako zamiennika Windowsa, to szybko dojdziesz z nim do porozumienia. Jak nie korzystasz ze specjalistycznego oprogramowania, to warto dać szansę pingwinowi. Nawet jeśli miałbyś kląć jak szewc przez pierwszy miesiąc :slight_smile: