Windows 10 błąd instalacji


(varostpl) #1

Zainstalowałem na komputerze Elementary OS, ale się posypał. Chciałem wrócić do Win 10, ale obraz dysku pobrałem na Macu i wgrałem na pendrive przez UNETbootin. Podczas instalacji na komputerze, gdy zaczyna się kopiowanie plików otrzymuje komunikat: “System Windows nie może przygotować komputera do rozruchu w następnej fazie instalacji.”


(pocolog) #2

Spróbuj przygotować obraz Windowsa jeszcze raz. To nie powinno mieć związku z ElementaryOS.


(varostpl) #3

Przygotowywałem już 3 razy i nic. Resetowałem ustawienia BIOSu w BIOSie i też nic. Mam SSD i HDD. Próbowałem z jednym odłączonym dyskiem, ale też nic.


(pocolog) #4

Sprawdzałeś sumy kontrolne pobranego obrazu? Może coś się z błędem pobrało.
3 razy programem unetbootin robiłeś flashke, to może utwórz z konsoli przez DD (chyba jest pod macem skoro to unix), albo tak jak opisał @roobal kiedyś https://www.dobreprogramy.pl/roobal/Przygotowanie-instalatora-Windows-810-na-pendrive-pod-Linuksem.,61774.html po prostu rozpakuj obraz iso na sformatowany pendrie w NTFS z tablicą GPT.


(varostpl) #5

Konsolą też próbowałem dwa razy i nic. Sprawdzę ten obraz.


(varostpl) #6

Teraz pytanie jak go sformatować na Macu w NTFS?


(pocolog) #7

To już należałoby spytać Macowców :face_with_hand_over_mouth: Nie masz tam pakietu ntfs-3g?
edit.


(varostpl) #8

Pobrałem jakiś zewnętrzny program i mi go sformatował. Ale czy to za działa to nie mam pojęcia. :stuck_out_tongue:


(varostpl) #9

Zrobiłem tak i dalej ten sam błąd.


(pocolog) #10

Może uszkodzony dysk twardy skoro Linux się sypał i Windows się sypie? Odpal na nim Linuksa w trybie Live z pendrive i pokaż tutaj raport SMART.
Jeśli na płycie nie będzie smartmontools to doinstaluj. Raport w konsoli zrobisz poleceniem smartctl -a, wklej co wypluje konsola w znacznikach tekstu sformatowanego, żeby dało się to czytać.


(varostpl) #11

Rano jeszcze chodził, a instalację próbowałem i na dysku ssd i na hdd.


(pocolog) #12

W takim razie nie mam więcej pomysłów. Musisz poczekać na kogoś lepiej oblatanego w temacie Windowsa :wink:


(synaptyk) #13

U mnie działał windows 10 tylko przy użyciu rufusa. Yumi, Multibootusb i etcher nie działały mi z nim ale może to była wina laptopa. Jak nie masz windowsa to pójdź do kumpla i tam zgraj.


(varostpl) #14

Właśnie najdziwniejsze jest to, że bootuje. Wszystko jest ok, dopóki nie zaczyna się kopiowanie plików. :confused: Najwyżej odpalę VM W10 na Mac, tak wgram rufusa, zrobię pendrive i wtedy zadziała. :stuck_out_tongue:


(varostpl) #15


(roobal) #16

Skoro wykluczasz uszkodzenie dysku, sprawdź ustawienia BIOS/UEFI. Może kontroler SATA na płycie uszkodził się. Ostatnio miałem przypadek, gdzie po aktualizacji systemu, zmieniły się ustawienia UEFI. Ustawienia SATA zmieniły się z AHCI na IDE, a bootowanie z HDD na DVD.


(varostpl) #17


Tak to wygląda.


(roobal) #18

Przeprowadź rozruch z opcji nr 11. Spróbuj też na wyłączonym secure boot.


(varostpl) #19


Po użyciu opcji 11


(roobal) #20

Ok, to bootuj jak dotychczas. Próbowałeś z wyłączonym secure boot?