Do Windows 10 nikt Cię nie zmusza. Nawet jeśli w starszych windowsach można było odtwarzać DVD w Windows Media Player to nie ma to większego znaczenia bo, i tak są do tego lepsze programy.
Lepsze? Testowałem na razie trzy z Windows Store. Jeden odtwarza znaczni gorzej, dwa w ogóle się nie uruchamiają.
VLC wydaje się znośny, ale… W praktyce okazało się, że nieźle wyświetla pliki filmowe, np. .avi, ale zawartość płyty DVD jest dla niego wyzwaniem ponad siły - otwiera go jak folder, pokazuje zawartość, ale nie wie, co z tym zrobić.
Z płyty.
Spróbuję Media Player Classic Home Cinema. Wprawdzie VLC (pobrany skądinąd, a nie ze sklepu Microsoft Store) jakoś udało się namówić do działania, ale jakość jest mierna i film co trochę się zacina.
Jakie inne? Z Any Player są jakieś kłopoty, podobnie z DVD Player+, DVD Player : DVD Video Player,DVD Movie Player & Play ALL Videos - instaluje się, ale w ogóle nie uruchamia…
Problem z płytą DVD w takim razie? Inne pytałem się z sieci, nie MS Store. Te z MS Store, MS robi wszystko, aby uśmiercić odtwarzanie z płyt na Windows 10.
Zaproszony odpowiadam: Poza VLC i MPC-HC ciężko mi wskazać coś innego, bo tylko te znam, a Windows nie używam od lat. W przypadku VLC w menu jest opcja “Plik->Otwórz płytę” wywoływana skrótem Ctrl+D. Nie zagłębiałem się, jak to działa i jak radzi sobie z różnymi płytami, ale ogólnie robi co ma robić - odpala film. Wątpię też, by ktoś wymyślił jakieś rewolucyjne rozwiązanie, które nie zostało tu jeszcze ujęte. Filmy DVD to obecnie taka stara szkoła i niewiele osób się w to bawi, więc zasypu propozycji rozwiązania problemu raczej bym się nie spodziewał.