Windows 10 i filmy na DVD

Okazuje się, że nowym, cudownym Windows 10, program Windows Media Player odtwarza tylko muzykę, bo filmu na płycie DVD nie jest w stanie odtworzyć.

Ma ktoś może jakiś pomysł, co zrobić na cudownym, najnowszym systemie Windows 10, żeby dało się oglądać filmy na płytach DVD?

Zainstaluj sobie inny player. Ja polecam VLC
Link:

Microsoft wyciął tą funkcję w Windows 10 z WMP.

A ja polecam mpc-hc albo smplayer.

Do Windows 10 nikt Cię nie zmusza. Nawet jeśli w starszych windowsach można było odtwarzać DVD w Windows Media Player to nie ma to większego znaczenia bo, i tak są do tego lepsze programy.

Dokładnie :slight_smile:

Lepsze? Testowałem na razie trzy z Windows Store. Jeden odtwarza znaczni gorzej, dwa w ogóle się nie uruchamiają.

VLC wydaje się znośny, ale… W praktyce okazało się, że nieźle wyświetla pliki filmowe, np. .avi, ale zawartość płyty DVD jest dla niego wyzwaniem ponad siły - otwiera go jak folder, pokazuje zawartość, ale nie wie, co z tym zrobić.

Tak.

Jeszcze nigdy nie miałem potrzeby tam wchodzić.

Hej,

Możesz spróbować też Media Player Classic Home Cinema

PS. Filmy odtwarzasz z płyty DVD czy z jej obrazu na dysku twardym?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Z płyty.
Spróbuję Media Player Classic Home Cinema. Wprawdzie VLC (pobrany skądinąd, a nie ze sklepu Microsoft Store) jakoś udało się namówić do działania, ale jakość jest mierna i film co trochę się zacina.

Ja nie wiem, ale u mnie VLC chodzi aż miło. może płyta porysowana?

VLC z Microsoft Store jest okrojony z funkcji odtwarzania z płyt i twórca VLC zaleca zainstalować VLC dla Windows ze strony VLC. :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Właśnie dlatego pobrałem go skądinąd. Ale i tak kiepsko działa.

Ja nie zauważyłem z nim problemów na Windows 10, jeszcze jak odtwarzałem filmy z płyt. A inne programy też stwarzają ci problemy?

Skoro tak, to tym bardziej Media Player Classic Home Cinema.

No ja mówiłem o tej wersji dla Windowsa - tej klasycznej.

Jakie inne? Z Any Player są jakieś kłopoty, podobnie z DVD Player+, DVD Player : DVD Video Player,DVD Movie Player & Play ALL Videos - instaluje się, ale w ogóle nie uruchamia…

Problem z płytą DVD w takim razie? Inne pytałem się z sieci, nie MS Store. Te z MS Store, MS robi wszystko, aby uśmiercić odtwarzanie z płyt na Windows 10.

Oczywiście próbowałem różne płyty z różnymi filmami. To, co piszesz, ma sens. Dlatego szukam poza Mstore.

Zaproszony odpowiadam: Poza VLC i MPC-HC ciężko mi wskazać coś innego, bo tylko te znam, a Windows nie używam od lat. W przypadku VLC w menu jest opcja “Plik->Otwórz płytę” wywoływana skrótem Ctrl+D. Nie zagłębiałem się, jak to działa i jak radzi sobie z różnymi płytami, ale ogólnie robi co ma robić - odpala film. Wątpię też, by ktoś wymyślił jakieś rewolucyjne rozwiązanie, które nie zostało tu jeszcze ujęte. Filmy DVD to obecnie taka stara szkoła i niewiele osób się w to bawi, więc zasypu propozycji rozwiązania problemu raczej bym się nie spodziewał.

Klikasz PPM na stację dysków DVD i wybierasz opcję w stylu “odtwórz z VLC” i jedzie prawidłowo :slight_smile: Najszybsza i najwygodniejsza opcja