Aktualizacje może tylko z Kafelków, MS może tak chce przekonać do porzucenia resztek panelu sterowania?
Punkty 2 i 1 bardzo dziwne skoro nawet świeży Windows tak ma? Nie zaoszczędziłeś z 600 złotych i przy okazji nie złapałeś jakiegoś śmiecia co ci to przyblokował?
W zeszłym tygodniu miałem Windows home czysta instalka i to samo, kupiłem klucz 10 pro zainstalowałem czystą windę pobraną ze strony Microsoft i kicha, usuwałem partycje przy instalacji Windowsa formaty i nic.
Doszłem do tego że któryś sterownik z oryginalnej płyty asusa tak powoduje, czysta winda jest ok jak wsadzę płytę i komputer sam sobie instaluje, to po instalacji wszystkiego takie problemy.
Spróbuj zainstalować system bez instalacji czegokolwiek ze stron producentów. Windows pobierze sobie wszystkie sterowniki sam z WU.
Sterowników już od dawna nie instaluje się z płyt od producentów. Jeśli coś nie będzie działało poprawnie na sterownikach Windowsa to instalujesz dopiero producenta, ale aktualne z jego strony, a nie archiwalne z płyty
Na stronie zą 3 nowsze jak na płycie, bez sterowników nie działa poprawnie miedzy innymi karta dźwiękowa, grafika, dyski m2, to i jeszcze jakieś drobnice się znajdą, touchpad, karta sd
To podaj jeszcze co widać w Menadżerze Urządzeń zaraz po zainstalowaniu i zaktualizowaniu systemu? Czy są braki zaznaczone na żółto (pytajniki, wykrzykniki)?
No właśnie! To podstawa. Zainstalować, zaktualizować (jeśli jest połączenie z siecią?), sprawdzić po tym co widać w Menadżerze Urządzeń i ze strony firmowej zainstalować jedynie te sterowniki, których pozycje są zaznaczone na żółto. To tak na początek.
Mam nowy system, nie instalowałem sterowników, i niby działa po za Touchpad instalowałem do niego sterowniki i nie da się zainstalować. Po za tym podczas instalacji programów np Darco organizer , OpenOffice niby zainstaluje a resztę dzieje się jak w pierwszym poście czyli.
brak uruchomienia menadżera zadań po kliknięciu ppm na pasku zadań, klikam menadżer zadań i nic
Programy i funkcje, włącz lub wyłącz funkcje systemu windows, klikam i nic
nie mam przycisku by odinstalować aktualizacje
Przed każdą instalacja robię punkt kontrolny do przywrócenia systemu, by móc cofnąć system.
krystian3w a to niby czemu? 30 dni masz na aktywowanie, i w tym czasie windows powinien działać jak aktywowany, zresztą normalnie aktywowałem kupionym kluczem tego windowsa, pobrało bodajże wczoraj aktualizacje i jest wszystko ok.
pocolog, nic nie mam z optymalizacji, tak dysk formatowany, ba nawet partycje były usuwane.
@krystian3w To nie powinno mieć kompletnie żadnego znaczenia, problemy może mieć tylko z aktywacją, lub ew. późniejszą jej utratą.
Tak samo kompletnie nie powinien mieć znaczenia sprzęt. Świeży Windows po czystej instalacji nie powinien się tak zachowywać - zgłaszałoby to więcej użytkowników.
@morelo Jeszcze dopytam czy jesteś pewien, że nie instalujesz Windows 10 S?
Tak krystian3w, tak jak piszesz i kompletnie nie ma to znaczenia, home kupiłem w 2017r tak samo i działał przez 2 lata, aż zaczęły skróty znikać lub programy przestawały działać dlatego zrobiłem reinstalacje na pro i takie klocki mam dziwne, zresztą na home było tak samo, sprawdzałem już dyski, ram, grafike, aktualizowałem bios i nie rozumiem czemu tak się dzieje.