Windows 10 za darmo od Microsoft?

Jeśli to SSD to mu wyjdzie na dobre, nawet trochę więcej byłoby lepsze.

Ludzie, ale wy gmatwacie. Jeśli masz 2 z 3 rzeczy: 1. COA; 2. CD/DVD; 3. Dowód zakupu, to nie ma opcji nielegalnego posiadania. Jeśli nie masz paragonu lub wyblakł, wystarczy CD/DVD i COA lub naklejka (hologram).

Gdy kupowałem laptopa z W8.1 w MM, to dostałem fakturę tylko na laptopa, o licencji nie ma wzmianki. Klucz jest przypisane w UEFI, nawet naklejki nie ma na laptopie - preinstalowany Windows. Wszystko jest do sprawdzenia, wystarczy podać na stronie producenta ServiceTag lub wpisać nr seryjny i wyjdzie czy sprzęt jest z preinstalowanym Windowsem czy nie.

Mało tego, oddałem tego laptopa do serwisu na gwarancję, bo W10 uwalił mi płytę główną, w prezencie dostałem klucze do W8/W10 Home i Pro. To nie jest COA, tylko naklejki od producenta z kluczami. Najwyraźniej nikt nie robi z tego problemu, oprócz Was.

Mam tylko fakturę na sprzęt, nie mam COA, nie mam hologramu, to znaczy co? Producent wcisnął mi pirata?

1 polubienie

Ile znasz komputerów z modemem GSM wbudowanym?

1 polubienie

A skąd my mamy wiedzieć co dodajesz do konta czy systemu? Jeżeli nie masz modułu GSM czy jakiegoś routera GSM podłączonego to komputer nie może mieć IMEI

Widać w “zarządzaniu dyskami”.

Router nie przydziela IMEI komputerowi, to oddzielne urządzenie.
Na komputerach z wbudowanym modułem IMEI jest na nalepce na obudowie.
BTW, większość biznesowych miała wbudowany lub opcję włożenia modułu z fabrycznie zamontowanym miejscem na kartę SIM i antenami.

Nie będę podczas odświeżania tam patrzeć jak sobie zmniejsza partycje z Windows 10 i na koniec powiększa.

A pewnie musiałbym odpalić jakoś w trakcie diskparta i nim porównać co robi odświeżanie Windows 10 z partycjami.

I nigdzie nie mam obszaru co by miał 200-600 MiB jako partycja - są:

• 150 GiB,
  • 100 GiB,
  • 215,75 GiB
  • i nieprzydzielone 8 MiB.

Raz tylko coś takiego widziałem, system użył sobie innego dysku pod tą partycję.
Nie dziwi mnie to jednak bo nie widziałem wszystkiego.

Po co? Klikasz na np. partycję c i rozszerz wolumin i domyślnie daje ci o te nieprzydzielone.

Nie o to mi chodzi, chodzi o niby partycje jakiej nie mam a system da się odświeżać z Bootloadera Windows 10 lub kafelkowych Ustawień Windows 10.

Co do odzyskania tych 8 MiB to się nie da (opcje powiększania nieaktywne, mogę zmniejszyć), blokuje to może utworzona partycja logiczna a te 8 MiB jest jakby poza nią.