Mam e2180 2,0gh, 2gb ram i hd4650 sapphire, czy mam instalować windowsa 7 czy dokupic 2 gb ramu i zainstalować windows 7 64 bity, co mi da ta wersja 64 bitowa??, czy lepiej zostać na xp??
Jeżeli używasz PC wyłącznie do gier,filmów,muzyki to z całą pewnością wystarczy ci 7 32 bity
64bity ?? Poczytaj se i sam se odpowiedz http://nvision.pl/art-261/32_vs_64_bit_ … ktyce.html
PS.Jak ktoś napisze że Vista to niech lepiej tu zajrzy http://www.windows7.pl/forum/index.php/ … 667.0.html
Od siebie dodam tyle: zanim wybierzesz między 32 i 64 bit sprawdź czy są dostępne sterowniki 64 bit. W zasadzie mi działają te z 64 bitowe z visty, ale podobno w wersji finalnej miało się to zmienić (pewny nie jestem).
Jeżeli jesteś zadowolony z dotychczasowej pracy systemu przy 2GB RAMu to nie ma sensu kupować kolejnych 2GB i pakować się w 64bity. Zwłaszcza, że jeżeli nie zajmujesz się grafiką 3d albo obróbką filmów, nie zobaczysz praktycznie żadnej różnicy. Wiadomo, 64 bity to przyszłość, ale na razie wiele aplikacji nie radzi sobie z działaniem na tej architekturze.
Ja mam w notebooku 2 gb ramu i windows 7, wersja 64 bitowa działa bardzo dobrze, generalnie nigdy nie odczułem potrzeby dokupienia ramu. Oczywiście wszystko zależy od tego, co zamierzasz robić na komputerze.
Stopniowanie kłamstwa:
-
kłamstwo
-
statystyka
-
test komputerowy
Obecnie używam Visty x64 SP2 i mogę ten system z czystym sumieniem polecić - inwestować w XP nie ma sensu, ponieważ niedługo na nim zaczną sie problemy z kompatybilnością. Testy podane przez ciebie można włączyć między bajki - mam system od lutego i jeszcze nigdy nie widziałem ażeby zajmował chociażby 1300 MB w pamięci (a przypominam, jest to podobnie jak w podanych benchach wersja 64-bit!)
Windows 7 nie polecam, a przynajmniej nie w wersji RC - nie osiąga maksymalnej wydajności, zaś bardzo wiele programów robi nawet z tą wersją problemy (wiem bo sam używałem przez jakiś czas, nie powtarzam jak baran czyichś słów).
Oczywiście można użyć jeszcze Windows 7 RTM, ale działamy tu legalnie, nieprawdaż? O ile mi wiadomo, legalny dostęp do RTM ma obecnie bardzo wąskie grono osób
Tak więc mogę to skomentować tylko następująco: "benchmark (prawie) prawdę ci powie "
ja kompa uzywam do grania (chociay mało jak nfs czy jakies inne), głownie do neta i filmów i sciągania danych, ma to byc tez centrum multimedialne, mam pilot itp, a 64 bity duzo mi dadza i 4gb ramu czy zostać przy xp czy instalowac winde 7??
Jeżeli kompresujesz filmy to tak, możesz wrzucić Vistę x64 albo Win 7 RC x64.
raczek nie oglądam ale często cos pakuje rozpakowuje nagrywam itp
W kompresji / dekompresji lepszy raczej jest Win7 aniżeli Vista.
to jak przechodzic na win 7 z 2gb ramu 32 bity czy zpstac przy xp??
przy 2 GB nie ma różnicy
Vista x64 SP2 bez optymalizacji zjada z ramu 900MB do 1,3GB, zoptymalizowana zjada 740MB do 980MB.
Te testy to sobie możecie gdzieś wsadzić - co z tego że świeżo zainstowalwany Seven jest szybszy niż XP świeży? Zapchajmy obydwa systemy tym samym softwarem, wykonajmy optymalizację XP i 7 i zobaczymy, który wygra (mi XP startuje w 12sek a zamyka w 3-5sek (w zależności co się robiło itp). Raz osiągnąłem w XP otwieranie w 7 sek a zamykanie w 2sek (dałoby sie szybciej ale nie chciałem, żeby przypadkiem OS się nie posypał).
Z Vistą zróbcie to samo, zostanie z tyłu pewno. Ale wszystko zależy jak, gdzie i po co się zrobi Też można zrobić z Visty demona prędkości
A siódemki nie da rady zoptymalizować? Program sunrise seven pozwala na takie zabiegi http://img5.imagebanana.com/view/44zl2ffg/sunrise.jpg , a już wkrótce jego nowa wersja Do XP nie zamierzam wracać, jak dla mnie ten system to staroć, nie oferujący aero, dx 11 i innych funkcji, a na moim sprzęcie uzyskuję wyższą wydajność na 7 niż na XP i viście.
Aero da się zrobić na XP/Viście. Pierwsza gra zgodna z DX11 wyjdzie to chyba Dirt 2 (na grach nie za bardzo się nie znam, ale to chyba właśnie ta). A przecież grafiki zgodnej z DX11 nie masz, więc po co ci te bezwartościowe numerki? Dla szpanu?
true transparency i podobne dają marny efekt, pozatym aero to nie tylko przezroczystość ;p Wkrótce zmieniam kompa, grafa będzie wspierać dx 11 ^^
Painta z siódemki do XP zapewne nie przeniesiesz, WMP 12 pewnie też.
Dla twojej wiadomości - nie korzystam z painta ani z WMP 12 - chociaż pewnie i tak wyjdzie coś, tak jak orginalny sidebar z Visty w XP da się wrzucić
No nie wiem, jakoś zacięcie bronisz 7-demki. Jak wyjdzie do sklepu RTM to zainstaluję, może w RTM coś zmienili - bo RC chodzi masakra. Bluescreeny na jednym PC, a na drugim instalacja się zawiesza na 30% (płyta nie jest do dupy, bo na tym 1-szym PC instalka idzie w 20-30 min.)
Ja chciałem potestować 7-demkę na starszym typie PC, ale widać że chyba się nie da. Mówię, poczekam do RTM - ja mówię o tym, co jest legalne
Najlepszy program do aero na xp to WindowBlinds (niedługo wyjdzie nowa wersja obsługująca windows 7)
Paint 7 nie dasz na xp, ale paint xp da sie dać na 7.