Windows 7 i Speedtouch 330


(Pawel0700) #1

Witam. Zainstalowałem dziś Windows 7 RC x64 i chciałem zainstalować sterowniki do modemu. Niestety te z płytki, którą dostałem, nie chodzą, a na XP chodzą. Mam internet z Netii, a modem Speedtouch 330. Proszę o porady, jak podłączyć internet.


(adam749) #2

viewtopic.php?f=35&t=316388

O sorry nie spojrzałem, że Ty masz x64 :confused: .


(Pawel0700) #3

Dziękuję, zaraz zobaczę czy chodzi.

-- Dodane 06.05.2009 (Śr) 17:54 --

Niestety, nie mogę się połączyć. Pisze mi, że modem jest odłączony od zasilania (jest czerwona ikonka w pasku zadań).


(Tomczak Dawid) #4

Witam.

Pozwólcie że wtrące swoje trzy grosze, ponieważ również jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem tego ustrojstwa, a że windows 7 RC można używać za darmo przez rok, to nie poddam sie tak łatwo modemowi :slight_smile:

Te stery które są w topicu @adam749 to są stare sterowniki więc jak mogą działać pod Win7 jeszcze 64bit! Piszą że im działają - sprawdziłem sam i nawet nie wykrywają modemu.

Jednak ja zaszedłem o wiele dalej z moimi zmaganiami. Mam internet i mi działa Net24 pod Win7 x64 na modemie SpeedTouch 330 8) Instalacja przebiega prawie wzorcowo. Prawie bo pod koniec instalator sie zawiesza jednak już wszystko co miał zrobić to zrobił! Nawet utworzył połączenie, dlatego wystaczy w tray'u kliknąć na połączenie, connect i wpisać nazwe i hasło i jest net! Jednak wszystko jest w porządku tylko dopóki nie uruchomimy ponownie systemu, bo ten przywita nas bluescreenem. Gdy odłączymy modem to system startuje normalnie, więc można próbować podłączyć modem po starcie systemu. Przy odrobinie szczęscia za którymś razem to sie uda, jednak nie tak chyba ma wyglądać użytkowanie nowego Windowsa?? Na becie 7000 można było rzadziej oglądać te BSODy.

Te sterowniki najbardziej pasujące które teraz opisałem są... na stronie Thomsona w postaci obrazu ISO. Testujcie je - może ktoś zmiksuje stery/przerobi/odkryje co powoduje Bsody podczas ładowania sterowników od modemu.

Tu bezpośredni link do nich:

http://www.thomsontelecompartner.com/ds ... T4.103.iso


(Santiam84) #5

tez mam ten modem i neostrade.i pomoglo stery od visty ze strony tp i chodzi bez problemu


(Tomczak Dawid) #6

janet00 daj namiar na nie :shock: oby na Netii działały...

Znalazłem takie na stronie TP. O te chodzi?

http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/obsluga_klienta/pomoc_tech/internet/modemy/st330/inst_ster/

ale to te same co na stronie Thomsona i mi tak samo sie zachowują jak tamte. Aby napewno Tobie one dobrze działają?? Może masz ten nowszy modem srebrny? Bo ja mam czarny. Albo masz Sevena 32-bitowego??


(Pawel0700) #7

No tak... mi ani te nie działają, ani te. Te od DejwiTa zadziałały, ale tylko jeden raz, nie chce mi utworzyć połączenia. Co robić? Proszę, pomóżcie!


(Kanthall Different) #8

janet00 podaj link do tych sterowników i opisz proces instalacji.


(Tomczak Dawid) #9

Tak janet00 podaj linka i napisz jak je zainstalowałeś że działają [-o<

Panowie chyba bedziemy musieli sie przesiąść na Sagema Fast 800, bo to najtańszy sposób żeby dobrze net śmigał na Win7 32 i 64-bit... :expressionless:


(Pawel0700) #10

A na Segemie Fast 800 śmiga?

-- Dodane 09.05.2009 (So) 16:08 --

Aa... i jeszcze jedno pytanie. Czy na x86 pójdzie Speedtouch 330?


(Grzekru) #11

Witam!

Mam Windows 7 RC 64 bit i mój speedtouch 330 działa bez problemów. Komputer uruchamia się normalnie z podłączonym modemem. Oto link do sterowników, którymi się posłużyłem (http://www.tp.pl/b/binaries_big/SpeedTo ... _Vista.exe). Tak więc życzę szczęścia przy instalacji. :slight_smile:


(Pawel0700) #12

A możesz opisać jak dokładnie zainstalowałeś?


(Grzekru) #13

Postępowałem zgodnie z instalatorem, zaznaczyłem PPPoE i 0.35. To wszystko.


(Pawel0700) #14

U mnie metodą prób i błędów w końcu się udało;)


(Kanthall Different) #15

u mnie już też działa i właśnie piszę z win7 :slight_smile:


(Santiam84) #16

sorki za nie odpisanie, i te speedtoucha jak isagema chodza 100% na 7 http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/obs ... /neo_pobr/ tu stery a tu http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/obs ... inst_ster/ opis jak instalowac i wszystko dziala

aha,te stery mi sie nie chcialy uruchomic pod 7 dalam na zgodnosc z vista


(Tomczak Dawid) #17

To pochwalcie sie jaką metodą prób i błędów?? Na jakich sterach i w jaki sposób. Ja mam Netie ale to chyba raczej nie ma znaczenia czy TP czy Netia... :roll:

Poza tym skoro PPPoE to chyba 8.35?? Z tego co kojarzy mi sie to 0.35 sie wybiera do PPPoA dla Neostrady.

Wszyscy podajecie w sumie te same stery ze strony TP. A mi one nie chodzą !!


(Xilon ) #18

właśnie... cały czas wyskakuje BSOD ...


(Keitaro) #19

Zależy na jakiej linii. Jeśli NET24 na linii TPSA to 0.35 i PPPoA. Jeśli zaś na linii Netii to 8.35 i PPPoE.


(Tomczak Dawid) #20

Acha sorry, nie pomylałem o tym faktycznie :wink: I tu też można sie domyleć przyczyny dlaczego niektórym nie działa. Ci co mają Neostrade lub Net24 na liniach TP tym działa. A ci co mają Net24 na linii Netii tym nie działa...

No to jak chłopaki którym nadal nie działa? Nic nie znaleźlicie? Bo ja nie... :frowning: Netia by mogła ruszyć cztery litery. Jak sie wkurze to napisze do nich...

-- Dodane 02.06.2009 (Wt) 14:27 --

Siema,

Odświeże, bo zdaje sie że znalazłem sposób na usunięcie bluescreenów! :smiley:

Na tych samych sterownikach które wyżej polecają, mi nadal powodowały BSODa. Jednak uporałem sie z tym nie modyfikując nic. Jedyny skutek uboczny jest taki, że trzeba po uruchomieniu systemu wykonać jedną czynność przed zalogowaniem do sieci :stuck_out_tongue:

Do rzeczy:

  • Uruchamiamy Windows 7 RC x64 z odłączonym modemem,

  • Wchodzimy w Start i wpisujemy w szukajce "services.msc", oczywiście bez cudzysłowów,

  • Na znalezionym obiekcie klikamy prawym i uruchom jako admin,

  • W usługach szukamy SpeedTouch 330 Manager, wybieramy jego właściwości.

  • Typ uruchomienia zmieniamy na Ręczny, a samą usługę zatrzymujemy.

  • Teraz możemy uruchomić ponownie system i podłączyć modem.

Na tym praca by sie zakończyła. Po uruchomieniu systemu modem nie będzie widziany przez sterowniki bo usługa nie jest uruchamiana automatycznie, ale dzięki temu nie ma BSODów! :smiley: Będzie trzeba uruchamiać ręcznie usługę SpeedTouch 330 Manager w usługach, dlatego wygodnie będzie sobie zrobić skrót do services.msc na pulpicie, dzięki temu nie będzie uciążliwe ręczne uruchamianie :slight_smile: . Oczywiście po ręcznym uruchomieniu mi nie wywala BSOD, robiłem to dużo razy ręcznie i system biega jak ta lala :smiley: =D> A więc miłego użytkowania :wink: