Problem przedstawia się następująco: kobieta kupiła sobie laptopa jakiś rok temu. Ostatnimi czasy laptop zaczął zamulać, więc postanowiłem zrobić jej formata i tak też się stało. Jak to kobieta, nie zadbała o płytki recovery i nie wie, gdzie je ma, toteż pobrałem Siódemkę z Internetu i przekonany, że wersja to Home Premium, wybrałem ją przy instalacji i wpisałem klucz z naklejki pod laptopem. O dziwo, po jakimś czasie system zakomunikował, iż klucz jest nieprawidłowy z tą wersją systemu (nie widać na naklejce wersji, gdyż jest starta - widać sam klucz). Jak to sprawdzić?
Jakie iso pobrałeś z netu i z jaką sumą kontrolną? Jak już koledzy napisali: na jakim sprzęcie to instalujesz - marka, model.
Skoro naklejka była wytarta to należało sprawdzić na jeszcze działającym systemie jaka to wersja.
:roll:
– Dodane 31.01.2011 (Pn) 21:22 –
OEMowa instalka siódemki dostępna w handlu instaluje właściwą wersję systemu na podstawie wpisanego klucza licencyjnego. Wydaje mi się, że Unnoticed ściągnął BOXa ale to tylko moje domysły.
Sprawdzałem po modelu laptopa sklepu internetowe - każdy sprzedaje owego laptopa z Windows 7 Home Premium. Takiego też zainstalowałem i wpisałem poprawny klucz. Gdzie jeszcze może leżeć problem?
Pobrałem BOXa - tego w, którym można wybrać wersje począwszy od 32 bitowego Startera, na 64 bitowym Enterprise kończąc.
Nie wiem czy przypadkiem nie pobrałeś wersji retail jeśli tak to klucz nie będzie ci chodzić powinna być wersja oem czyli wersja na 1 stanowisko bez przeniesienia na inny komputer
Gdybym miał szybszy upload to bym ci udostępnił 32 bit z wszystkimi wersjami kopia oryginału ale usunięty plik abym mógł wgrać każdą wersję
lub 64 bit home premium oem -kupiona przezemnie wersja …
Przecież nie chodzi mi o jakieś durne aktywatory/cracki… Sam mam oryginalnego HP, ale na partycji Recovery, a kobieta tylko zgubiła te płytki - klucz jest nadal cały czas widoczny, więc pobieranie wersji zapasowej nie jest żadnym “piraceniem”.
Nie wiem, czy nie istnieje możliwość otrzymania nowej płyty (lub płyt) po skontaktowaniu się z producentem laptopa i podaniu mu paru danych (serial, nr seryjny i być może dowód sprzedaży i adres sklepu). Ale to takie moje przypuszczenia, u każdego producenta jest też inaczej.