Windows Defender, ochrona przed okupem, nie da się rozpakować pliku

Włączyłem w windows defender, opcja ochrona przed oprogramowaniem wymuszajacym okup, ale nie da się rozpakować pliku poprzez 7-zip. co mam zrobić?

Tym samym włączyłeś kontrolowany dostęp do plików i folderów, które - zdaniem Microsoft’u - są podejrzane. Praktycznie nie da się normalnie pracować z tą opcją! To jest istna katorga! :cry:
Jeśli więc chcesz rozpakować jakieś archiwum 7-ZIP, to wyłącz na ten czas ową opcję. Chyba, że nie jesteś pewny co rozpakowujesz? :roll_eyes:

Aha, nie można gdzieś dodać?

Lepiej sprawdź plik, bo defender może się nie mylić https://www.virustotal.com/pl/

To są spakowanie napisy.

1. Zezwalaj aplikacji na dostęp przez funkcje Kontrolowany dostęp do folderu

1. Wybierasz program któremu pozwalasz zarządzać plikami w chronionej strefie

1. Dodajesz tam  7zG.exe  i częściowo problemy rozpakowywaniem się skończą:

Najgorzej jak ci malware podmieni 7-zip i po takim dozwoleniu swobodnie zaszyfruje pliki, bo inne mechanizmy defendera nie wykryją na czas co się stało z 7-zip.

Tak samo jest, nie rozpakowuje :frowning:

A masz w powiadomieniach aplikacje co próbuje rozpakowywać plik w chronionej lokalizacji?

Ostatecznie możesz jeszcze dodać pozostałe dwa pliki exe:

• 7zFM.exe - interfejs aplikacji (jak rozpakowujesz z niego a nie spod prawego klawisza myszy)
  • 7z.exe - konsolowa wersja

gdzie?

gdzie?

obraz

W nowszym Windows centrum powiadomień będzie za zegarem:

obraz

Chyba, że wyciszyłeś sobie powiadomienia, bo ci przeszkadzały.

Mam włączone, jak chcę rozpakować, to pojawia się komunikat i powiadomienie, jak dałem w defenderze.

Gdy to nie coś osobistego - To możesz dać link do tego spakowanego pliku (albo wrzuć na hosting).

http://napisy24.pl/komentarze?napisId=108786 - napisy do serialu.

Rozpakowujesz napisy na przykład z folderu Pobrane (który domyślnie nie jest chroniony) na przykład do Dokumentów (które są chronione)?

Takiego wariantu nie sprawdzałem czy pomaga na to dopuszczenie aplikacji 7zFM i 7zG - u mnie takie dwa dopuszczenia pozwalają rozpakowywać pliki zip (stara kopia CustomCSSforFx) z folderu dokumenty, robiąc tam też folder z wypakowanymi plikami i nie mam komunikatów, że Defender zablokował 7-zip lub 7-zip nie dał rady rozpakować pliku.

7-zip w wersji 18.05, Windows 10 April 2018 Update (1803).

Na zalukaj com jest ten 17 odc 3 sezonu z napisami pl. Pobieram firefoxem z ublockiem i disconnectem. Tam tylko trzeba ciut poczekać
https://zalukaj.com/kategoria-serialu/3245,1/supergirl_supergirl_sezon_3/
Albo masz, bo pobrałem :slight_smile:

1 polubienie

Zawsze pobieram na pulpit i tam rozpakowuję

No to ciekawy przypadek.

Masz może jeszcze to powiadomienie, że 7-zip został zablokowany przez Defender lub możesz wygenerować obecnie nowe i wrzucić jak zrzut ekranu (jakby to nie był problem to ucięty do samego komunikatu by nie świecić pulpitem)?

Dodaj jeszcze 7zG, jest w tym samym folderze co już dodany “7zFM”.

image

Ok, działa

1 polubienie