Włączyłem w windows defender, opcja ochrona przed oprogramowaniem wymuszajacym okup, ale nie da się rozpakować pliku poprzez 7-zip. co mam zrobić?
Tym samym włączyłeś kontrolowany dostęp do plików i folderów, które - zdaniem Microsoft’u - są podejrzane. Praktycznie nie da się normalnie pracować z tą opcją! To jest istna katorga!
Jeśli więc chcesz rozpakować jakieś archiwum 7-ZIP, to wyłącz na ten czas ową opcję. Chyba, że nie jesteś pewny co rozpakowujesz?
Aha, nie można gdzieś dodać?
To są spakowanie napisy.
- Zezwalaj aplikacji na dostęp przez funkcje Kontrolowany dostęp do folderu
- Wybierasz program któremu pozwalasz zarządzać plikami w chronionej strefie
- Dodajesz tam
7zG.exe
i częściowo problemy rozpakowywaniem się skończą:
Najgorzej jak ci malware podmieni 7-zip i po takim dozwoleniu swobodnie zaszyfruje pliki, bo inne mechanizmy defendera nie wykryją na czas co się stało z 7-zip.
Tak samo jest, nie rozpakowuje
A masz w powiadomieniach aplikacje co próbuje rozpakowywać plik w chronionej lokalizacji?
Ostatecznie możesz jeszcze dodać pozostałe dwa pliki exe:
-
7zFM.exe
- interfejs aplikacji (jak rozpakowujesz z niego a nie spod prawego klawisza myszy) -
7z.exe
- konsolowa wersja
gdzie?
gdzie?
W nowszym Windows centrum powiadomień będzie za zegarem:
Chyba, że wyciszyłeś sobie powiadomienia, bo ci przeszkadzały.
Mam włączone, jak chcę rozpakować, to pojawia się komunikat i powiadomienie, jak dałem w defenderze.
Gdy to nie coś osobistego - To możesz dać link do tego spakowanego pliku (albo wrzuć na hosting).
Rozpakowujesz napisy na przykład z folderu Pobrane (który domyślnie nie jest chroniony) na przykład do Dokumentów (które są chronione)?
Takiego wariantu nie sprawdzałem czy pomaga na to dopuszczenie aplikacji 7zFM i 7zG - u mnie takie dwa dopuszczenia pozwalają rozpakowywać pliki zip (stara kopia CustomCSSforFx) z folderu dokumenty, robiąc tam też folder z wypakowanymi plikami i nie mam komunikatów, że Defender zablokował 7-zip lub 7-zip nie dał rady rozpakować pliku.
7-zip w wersji 18.05, Windows 10 April 2018 Update (1803).
Na zalukaj com jest ten 17 odc 3 sezonu z napisami pl. Pobieram firefoxem z ublockiem i disconnectem. Tam tylko trzeba ciut poczekać
https://zalukaj.com/kategoria-serialu/3245,1/supergirl_supergirl_sezon_3/
Albo masz, bo pobrałem
Zawsze pobieram na pulpit i tam rozpakowuję
No to ciekawy przypadek.
Masz może jeszcze to powiadomienie, że 7-zip został zablokowany przez Defender lub możesz wygenerować obecnie nowe i wrzucić jak zrzut ekranu (jakby to nie był problem to ucięty do samego komunikatu by nie świecić pulpitem)?
Dodaj jeszcze 7zG, jest w tym samym folderze co już dodany “7zFM”.
Ok, działa