Po ostatnim update (czy upgrade, jak kto woli ) nazbierało się tego sporo w tym katalogu (ups, teraz to się nazywa folder). W moim przypadku ponad 37 GB.
Pytanie niby proste - mogę to usunąć bez wpływu na kompa czy jakoś inaczej?
Możesz, tam jest kopia windowsa przed aktualizacją. Usuń poprzez zwolnij miejsce.
Ten folder trzyma kopię systemu gdybyś chciał cofnąć aktualizację. Jeśli po aktualizacji wszystko działa dobrze, to możesz skasować.
Dzięki, koledzy - może jednak poprzez zwolnienie miejsca to zrobię, bo kasowanie np. TotalComanderem jakoś mi nie przychodzi do gustu
Mam nadzieję, że system nie trzyma tam jakiś współdzielonych plików i po restarcie będzie ok - nie chce mi się od nowa systemu stawiać, za dużo roboty:P
EDIT2: Jednak coś tam “siedzi” współdzielone… Ciekawe, zobaczę o co kama, może w procesach, tylko ten nowostary menedżer zadań mnie rozp…
Daj komunikat.
Chwila, niech przeczyści - zobaczymy ile zostało. Ciekawi mnie co to jest “Pliki optymalizacji dostarczania” ?
Wszystkie pliki poinstalacyjne (po aktualizacji systemu) najlepiej usunąć za pomocą odpowiedniej funkcji - Ustawienia | System | Pamięć | Zwolnij miejsce teraz.
Usunie się w czasie 10 - 30 dni.
Nic się nie stanie, ale najlepiej robić narzędziem do oczyszczania systemu (Disk Cleanup). Wpisz cleanmgr.exe
- przeskanuj dysk systemowy (np. C)
- na dole po lewej będziesz miał “Clean Up system files”,
- ponownie przeskanuj dysk C
- będzie pole do zaznaczenia ‘Windows Update Cleanup’.
W nawiązaniu do tego: Microsoft cofa Windows 10 October Update, patologii c.d
to zastanów się dobrze, czy chcesz usunąć ten katalog.
Poszło po systemowym czyszczeniu, dzięki za pomoc - zobaczę, co się dzieje po restarcie, bo od tej kompilacji jeszcze systemu nie restartowałem.
Czy jeszcze jakieś “śmieci” zostały, dowiem się później, jakby co - będę raportował:)
Mistrzostwo
Żadne mistrzostwo. Pytanie było, czy można w ten czy inny sposób sobie poradzić. Łatwo uwalić system, ciężej się z reguły odzyskuje. I chodziło mi o nową kompilację a to chyba nie to samo, jak instalacja z jakiegoś pena czy DVD? Do Twojej wiadomości, bachus - pracowałem z UNIX-em, na półce leży z 15 różnych instalek Linux-a…
P.S. Ciekawe ale wentylator na procku jakby miał wyższe obroty, będę sprawdzał.
Chodziło mi o " zobaczę, co się dzieje po restarcie, bo od tej kompilacji jeszcze systemu nie restartowałem.". Co do dygresji o Uniksach - tu się pogubiłem. Ja pracowałem i pracuję z AIXami, Solarisami, *BSD, ale co to ma wspólnego z tematem?
AIX to raczej w bankowości To tylko wersja na systemy bankowe o ile pamiętam, to adaptacja UNIX-a.
Temat założyłem aby ktoś nie popełnił błędu usuwania czegoś “na siłę”, bo tak pracując jako root “wysadziłem” oddział banku - serio… to była ZORBA, jeżeli pamiętasz.
EDIT: Wtedy się przekonałem, co znaczy użycie midnight commander-a z uprawnieniami root-a Można się szybko przejechać
EDIT2: Na tym się pracowało, jaki już ja stary jestem: https://www.computerworld.pl/news/Softbank-w-PKO-BP,298370.html
Jeśli po aktualizacji nie skasowało mu folderów, to nie ma już się czego obawiać.
Po zastosowaniu się do instrukcji kolegi komputer dział dalej, nic się nie dzieje.