Windows Rejestr - dziwne uprawnienia

Nie wiem jakim cudem ale w rejestrze systemowym w zakładce Uprawnienia pojawiło mi się takie coś… mogę to usunąć czy raczej nie ruszać tylko tych dwóch od góry bo coś może się stać. ?

To jeszcze nie rejestr, ale właściwości pliku exe. Jak widzę - jakiś wadliwy explorator.
Oryginał i bez błędow pokazuje tak:

Co to za windows?
Co miałbyś usuwać?

Windows 10 Home x64
pytam czy to usuwać bo wcześniej tego nie miałem a teraz nagle się pojawiło więc może szkodzić albo być wadliwe więc próbuję się dowiedzieć czy to skasować mam jakoś :slight_smile:
mam też problem z Geforce Experience uruchamiam program ładuje się jak by coś się instalowało a potem mam to

Nic nie usuwaj. Masz W 10, to i czekaj na porady ustawień bezpieczeństwa.
A musisz instalować experience? Instalacja nowego sterownika - odznacza się experience i klika w czystą instalację. Experience, to taki malware nvidii, sklep i niby ma optymalizować, to niewiele robi, poza tym, że podajesz dane do konta nvidii - masz za to telemetrię i totalne zamulanie, czyli więcej szkód niż korzyści.

Wiesz że ja tego programu muszę używać bo on mi pobierał sterowniki do karty graficznej i optymalizuje gry :smiley: więc przydatny jest

to chyba muszę tego nie tykać :smiley: skoro tak mówisz :slight_smile:

Sam możesz ze strony nvidia pobierać sterownik grafiki dla Twojej grafiki i systemu.
Bezpieczne.

5 polubień

No to odinstaluję to całkowicie :slight_smile:

Po odinstalowaniu experience - ponownie instaluj na czysto sterownik z nvidia i odznacz experience. Instalacja na czysto usuwa wszystkie poprzednie ustawienia nvidii i wpisy w rejestrze - instaluje nowe.

Gdy nie wyłączysz experience w procesach i w autostarcie - nie odinstalujesz. Na wszelki wypadek - wyłącz usługę experience w usługach systemu. Ta usługa działa w tle i uruchamia się z systemem. Ten deweloper jest szczególnie uciążliwy.

1 polubienie

Pomocy.włączyłem tryb awaryjny żeby odinstalować na czysto cały syf Nvidia zbędny z komputera programem Display Driver Uninstaller i teraz nie mogę wrócić do normalnego systemu tylko ten awaryjny cały czas mam jak mam to odkręcić msconfig.nie da rady się włączyć bo nie mam uprawnień administratora w trybie awaryjnym z obsługą sieci.
jak włączyć Sobie z powrotem normalny System Pomóżcie :frowning:

Wpisz msconfig i uruchom. W ogólnych zaznacz uruchamianie normalne, zastosuj i OK - będzie restart.
A po co display driver uninstaller? Coś za dużo zaznaczone i system się nie uruchomi wcale. Programy często wyrządzają szkodę i nie zastąpią użytkownika komputera. Najbezpieczniej - samemu czytać ze zrozumieniem i instalować bezpieczne, sprawdzone programy/sterowniki.

Problem w tym że Msconfig wcale nie działa :slight_smile: bo nie mam uprawnień niestety próbowałem
Nie masz wystarczających uprawnień do uruchomienia narzędzia.konfiguracji systemu uruchom to narzędzie jako użytkownik należący do grupy administratorów

No to czeka wyłączenie komputera i wyjęcie baterii CMOS na jakie 7 minut. Potem wkłada się baterię i zamyka komputer. Po podłączeniu komputera do prądu - uruchamiasz. Wyskoczy wybór opcji uruchamiania. strzałką najeżdżasz na ostatnią dobrą konfigurację i dajesz enter.

Pomogło zrobienie przywracanie Systemu do jakiejś tam daty 2019 z płyty z nagranym Windowsem 10 okej To teraz sterowniki do karty graficznej… xd
ale czegoś tu nie kumam Panie B… w pudełku z płyty głównej były dwie płyty ze sterownikami które zawierały Ten program Experience a on z kolei pobierał mi najnowsze stery do grafiki automatycznie drugi jest program do podkręcania karty Aorus Engine i ustawienia jej trybów Silent Game itp więc uważasz że te stery są nie potrzebne :wink:

Ja rozumiem - lepiej pobrać sterownik i wykonać czystą instalację po odznaczeniu experience. Na płycie masz z dobrodziejstwem softu producenta nvidii i klinąć w instalator z płyty, też można pierwsze odznaczyć experience, ale co nowszy, to lepszy. Od 2014 roku było czasami, że sterowniki nvidia były blokowane przez antywirusy. Potem nvidia oberwała, trochę ograniczyła dobrodziejstwo dodanego softu, ale nadal ta optymalizacja zależy od konta, spamu i ofert - a to za ciężkie i za niebezpieczne.
A czytał komentarze o experience na DP?

To sa poprawne wpisy w windows 10. Są nie tylko tu ale jeszcze w paru systemowych folderach. Ogólnie dotycza tego co ponizej ale nie tylko. Nie ruszać.

Nie Bogdanie, to jest rejestr i uprawnienia w rejestrze. Uprawnienia do kluczy.
“Konto” bez nazwy z samym SID-em (to S-1-15-3…) jest jak najbardziej poprawne. To jest konto systemowe, tłumaczone przez MS jako “Identyfikatory bezpieczeństwa zdolności” czy “Identyfikatory możliwości”.
Te SID-y nie mają przyjaznych nazw, dlatego tak wyglądają. W XP czy w Windows 7 ich nie ma, wprowadzone zostały dopiero chyba w Windows 8.

1 polubienie

Nie instaluj ich. Pobierz bezpośrednio ze storn Nvidii https://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl
Tego experience faktycznie nie instaluj, tylko zaśmieca system.

pobrałem sterowniki z oficjalnej strony zainstalowałem Sterownik Graficzny Sterownik dźwięku HD oprogramowanie Physisx i wyskoczyło że nie znaleziono Panelu sterowania Nvidia kliknij tutaj aby zainstalować panel sterowania ze sklepu Microsoft czyli jak kumam nie wszystko się zainstalowało to co powinno :smiley: :slight_smile: ten panel sterowania Nvidii też mam zainstalować :stuck_out_tongue: skąd go wziąć