Cześć, od dwóch dni mam problem z laptopem znajomego. Prosił mnie o formata, zainstalowanie windowsa 7, wszystko byłoby super gdyby nie to że ciągle mam problemy z Windows update. Ważne aktualizacje kończą się totalną klapą i ręcznym instalowaniem ich, niestety jednej aktualizacji nie mogę znaleźć nawet w internecie.
Chodzi o Aktualizacja analizy zabezpieczeń dla produktu Windows Defender Antivirus - KB915597 (wersja: 1.319.860.0).
Z aktualizacjami W7 są problemy praktycznie od premiery W10
Pobierz WSUS Offline https://download.wsusoffline.net/ odpal pobieranie aktualizacji, później przejdziesz do katalogu bodajże client i odpalisz ich instalowanie. Nie musisz instalować pojedynczo, będzie tam programik, który sprawdzi co już masz w systemie.
Wyobraź sobie że to co napisałeś że się psuje od momentu wydania win10 właśnie przeczytałam na innym forum z tym samym problem ;D już sprawdzam to co podałeś
Przerabiałem to już wielokrotnie. W skrajnych przypadkach wyszukiwanie aktualizacji może potrwać nawet kilka dni, dlatego zawsze posiłkuję się tym programem.
ps.
Dlaczego nie polecisz/nie zainstalujesz koledze Windowsa 10 z wykorzystaniem licencji na Windows 7?
Picasso podaje by instalować te 5-6 (jak liczyć IE11) i potem dopiero szukać:
https://www.fixitpc.pl/topic/5-dezynfekcja-kroki-finalizujące-temat/?tab=comments#comment-179768
Wsparcie dla Windows 7 zakończyło się 14 stycznia 2020 . Od tego momentu system nie otrzymuje już żadnych aktualizacji zabezpieczających, można jedynie uzupełnić wcześniej wydane. Podstawowe instalatory bazowe:
Windows 7 Service Pack 1 (KB976932)
Po instalacji SP1 w ścisłej kolejności krytyczne dodatki:
KB4490628 - Servicing stack update: March 12, 2019
KB4474419 - SHA-2 code signing support update: September 23, 2019
KB4536952 - Servicing stack update: January 14, 2020
KB3172605 - July 2016 update rollup for Windows 7 SP1 (rozwiązuje problem z długim wyszukiwaniem aktualizacji i obciążeniem svchost)Następnie można uprościć wstępny proces dalszych aktualizacji i zainstalować wyliczany poniżej pakiet montujący większość łat wydanych między SP1 a kwietniem 2016. Paczka ta nie zawiera jednak wszystkich aktualizacji (np. łatki Internet Explorer są wykluczone).
Convenience rollup update for Windows 7 SP1 (KB3125574)
Internet Explorer 11Po załadowaniu bazowych pakietów należy uruchomić Windows Update w celu wykonania dalszych uzupełnień.
Historia aktualizacji systemów Windows 7 z dodatkiem SP1 (od lipca 2016)
Można klepać na ręcznym, a można użyć do tego sprawdzonych i popularnych skryptów
Ogólnie to miał windows 8.1, potrzebuje głównie 7 na poczet jakiegoś ważnego programu, aczkolwiek mówiłam że 10 jest dobra, a program to tylko będzie zabawa ze zgodnością czy coś zawsze się wymyśli, ale uparł się a mnie już głowa boli od ręcznych instalacji wszystkiego
Racja, zapomniałem wspomnieć, że trzeba brać wersję 11
czyli odpalić to Updategenerator tak czy z folderu client updateinstaller?
Chyba tak. To utworzy ci lokalne repozytorium wszystkich poprawek, a później chyba uptade installer Dawno już się W7 nie bawiłem
edit.
Co do tych sterowników, to faktycznie jest kilka modeli z tej serii na stronie samsunga, ale tego konkretnego nie widzę, więc albo to był jakiś typowo supermarketowy, do którego nawet producent się nie przyznaje, albo coś źle przepisałaś.
Zakładka legacy Windows, bo w tej wersji już zaczęli go porzucać i nie jest na wierzchu
dziękuje i od razu star po prostu nic więcej nie zaznaczać?
Zaznacz czy chcesz poprawki dla wersji 32 czy 64bit.
W trakcie(skanowanie trwa nadal) wyskoczyła informacja od windows update że, żeby zainstalować ważne aktualizacje ( była tylko ta jedna ) trzeba uruchomić ponownie system. Jak się skończy skanować to od razu go zrestartować?
Olej restart. Pobierz sobie te poprawki do końca, a później zrestartujesz. Tego jest chyba kilka GB, więc przy wolnym necie trochę to potrwa, a ciemno się robi
ok.
tamto się skończyło, a tutaj co zaznaczyć?
Nic, klepnij start.