Windows XP w 2025 roku?

Czy warto używać?

Nie,…:slight_smile:

ale podrzucę aktualną przeglądarkę

Ostatnia aktualizacja 17 grudnia 2024 r. więc jest mocno na czasie

Nadal pracują komputery z DOS, w95, w98, Me, NT, 2k, XP, w7, w8/8.1.
I to wcale nie u fanów retro a w firmach.

Tak, jeśli służy do jakiejś konkretnej rzeczy. Np. ktoś ma stary, sprawny ploter, programator, drukarkę etykiet itp. i do tego wpięty komputer z xp który to obsługuje, to dlaczego nie. Ale na pewno nie, jako system do Internetu czy normalnego działania. Jest to bardzo niewygodne, mało bezpieczne i zbędne.

Są przecież systemy baz danych, które są zamknięte i pracują na dos czy czymś podobnym. Ba, niektóre linie lotnicze mają takie systemy. Tylko oni nie oglądają na tym kotków na yt.

1 polubienie

To fakt, wiele sprzętów działa ze starymi systemami. Jeżeli pracują w bezpiecznym izolowanym środowisku, to stary system nie jest żadnym problemem.

Tak samo z z samochodami, przecież nikt nie interesuje się błędami w oprogramowaniu w starych samochodach, a jest ich z pewnością cała masa, ale dostęp wymaga fizycznego wpięcia się w gniazdko

Z nowymi samochodami już tak łatwo nie jest. Wystarczy wpiąć się w szynę danych np poprzez przednią lampę i wykorzystując dziury w oprogramowaniu można otworzyć drzwi i uruchomić silnik. Ale jak?

A tu coś dla miłośników retro. Sklep z pączkami w USA nadal używa Commodore 64 do prowadzenia działalności. Ten komputer niedługo będzie miał 40 lat.
obraz
x.com

Mam 24 letnią Toyotę :P, padła moc + check engine.
Zwiedziłem 4 znajomych mechaników, każdy podpinał się i dostawał komunikat, że brak komunikacji. Nawet zacząłem wierzyć, że padł moduł. Kupiłem ODB z opisem, że na 100% pasuje… i d…

Powiedziano mi aby pojechał do konkretnego staruszka który już nie naprawia ale odczyta.
Odczytał po pierwszym podpięciu. Lapek z 2000r, win98.

Skomentował jasno, „nakupią g… i sadzą, że już są mechanikami” :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Wow, no i stało hakerskie codziennie.

Czy za rok znowu zadasz to samo pytanie? :man_facepalming:

To pytanie powinno inaczej brzmieć.

„Dlaczego w 2025r. ludzie nadal chcą używać XP i innych starych systemów.”

@blumberplumber
Dlaczego słuchają tego ?

:wink:

Bardzo dobra nuta jak dla mnie :slight_smile: Podobny temat wystartował na Reddit Can I use XP in 2025?

Z serii retro sprzęt, który działa do dziś w biznesie

To Atari 1040ST jest nadal w użyciu po 36 latach! Frans Bos kupił to Atari w 1985 roku, aby zarządzać swoim kempingiem (camping bohmerwald). Przez lata pisał własne oprogramowanie do zarządzania kempingiem i rejestracji gości.

Na YT jest też sporo filmów, ludzi którzy próbują używać starego sprzętu jako komputera na co dzień. Mały ma to sens praktyczny ale za to wielki sens rozrywkowy

Jakby ktoś chciał: link akurat na Janusz Pelc ale tego tam dużo.
Wnikliwi szukacze na wszelkich ftp znajda cuda a tłoku młodych tam nima bo oni nie wiedzą co to ftp.

Tak.

XP używałem bardzo długo. Praktycznie niedługo od jego wydania, czyli od 2002 do końca 2018 i nie planuję już do niego wracać. To pytanie zadaję trochę żartem, trochę z sentymentu i trochę na poważnie - może dowiem się czegoś nowego.

Hmm… jak to szło?

Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów

:smiley: Co to za MIDI? Motyw z jakiejś gry? No grają w stare gry, nawet na Amidze od Commodore, C64, C16 czy na Atari… To czemu nie poklikać i pogrzebać sobie na XP?

Robiłem kiedyś film o XP:

Genuine Adventage? Nie problem:

Kiedyś na moim poprzednim kompie udało mi się XP postawić:

• Asrock B75M DGS R2.0;
  • Jakiś Intel Core i7;
  • 16 GB RAM’u, dostępne było 3,5, bo 32 bit;
  • 2 dyski HDD i SSD;
  • GPU GeForce gtx 750.

Teraz by ruszył?
-Tuf Gaming X570 Plus;
-Ryzen 7 3700x;
RTX 2080 Wintforce od Gigabyte;

• SSD 1 TB i HDD 2 TB;
    …Ruszył by instalator? Pewnie nie. Mam już Win11 24H2 i Linuxa Kubuntu.

Czysty instalator nie.
W dniu premiery tego procka odpalili na nim XP. Ale to wysoka półka nerwów i odpowiedniej wiedzy.

Oj to VirtuslBox tylko chyba.