Windows z pirackiej plyty

Czy mając oryginalny cd key windowsa xp home moge zainstaloac go z pirackiej plyty i podac ten cd key? czy bedzie to legalne?

CD keye są sprzedawane oddzielnie? Jeśli chcesz go kupić na Allegro to uważaj na oszustów.

Nie. Zgubilem plyte ale na komputerze mam nalepke z cd keyem i chce zainstalowac od nowa system, czy moge uzyc pirackiej plyty?

Nie jestem pewien, ale tak czy inaczej przy zakupie produktu Microsoftu płacisz za opakowanie i licencję (ew. nośnik), a nie za oprogramowanie. Porównaj ceny licencji i całego systemu - praktycznie identyczne. Na twoim miejscu instalowałbym spokojnie - jakiś czas temu Microsoft propagował kupowanie licencji do nielegalnych kopii.

Dodane 02.04.2010 (Pt) 13:56

Sprawdziłem, możesz instalować spokojnie :slight_smile:

cześć!

możesz zainstalować z płytki pirackiej pod warunkiem że jest to płytka z taką wersją systemu jak miałeś oryginalną, czyli z Windows XP HOME (NIE PROFESSIONAL) i jeszcze jedno jeśli miałeś np z SP2 to płytka musi być z SP2 lub SP3, jeśli miałeś SP3 to tylko Windows XP HOME SP3. Najlepiej gdybyś pożyczył oryginalny nośnik, bo pirat może być przerobiony.

Poczytaj tutaj wątek:

czy-moge-sicagnac-torrentow-obraz-uzyc-mojego-klucza-t385328.html

windowz-czy-jest-legalny-t387753.html

To nie jest “piracki nośnik”, tylko “kopia bezpieczeństwa nośnika”.

Będzie legalne, ponieważ masz swój klucz produktu. Ja tak instalowałem wielu kolegom system którzy mieli nalepkę na obudowie komputera. Było wiele wątków zakładane na tym forum. Wystarczy szukać tu lub w Google :slight_smile:

pobierając obraz płyty robisz to nielegalnie po zainstalowaniu masz 100% legalny system

Bajeczka jak i z mp3 nie ma czegoś takiego jak 24 godziny na zniszczenie :slight_smile:

Jak masz licencję XP Home Edition to musisz użyć nośnika do takiego samego systemu. Piraty to przeważnie XP Professional - klucz z XP Home Edition nie zadziała. Na dodatek tzw. pirackie płyty są często modyfikowane by ominąć aktywację. Takiej płyty nie radzę używać. Musisz znaleźć ISO z oryginalnego XP Home Edition bez modyfikacji a najbezpieczniej skopiować od kogoś kto ma taki sam system oryginalną płytę - ona nie jest w żaden sposób zabezpieczona przed kopiowaniem a taką kopię możesz posiadać (zawsze możesz powiedzieć, że skopiowałeś dla bezpieczeństwa swój nośnik, który zaginął albo uległ zniszczeniu).

:roll: