WinRAR - czy ktokolwiek używa jeszcze?

Mam takie drobne pytanie czy ktokolwiek używa jeszcze WinRAR (w sensie tworzy archiwa RAR)? W dobie dyskietek 1.44MB to jeszcze miało sens. Później do łask wrócił gdy popularny stał się RapidShare, ale dziś ktokolwiek tego jeszcze używa (nie pytam o rozpakowywanie, bo to Windows 11 sam z siebie potrafi)?

Nowe filmy spakowane w RAR wciąż się pojawiają.

Tworzenie archiwów, nie rozpakowywanie!

@p19koz Używam WinRARa zarówno na komputerze z Windows 7 jak i Windows 10. Wcześniej latami go używałem na Windows XP. To jest jeden z podstawowych programów u mnie który się instalowało po reinstalacji systemu. Przydaje się.

Pozdrawiam!

…instalowało się i po co? Kiedy ostatni raz stworzyłeś archiwum RAR? Tylko szczerze! Już nawet rozpakowywać nie ma za bardzo co. Chyba, że ktoś gustuje w pirackich treściach z sieci torrent.

1 polubienie

Ma kilka fajnych opcji jak np samorozpakowujące się archiwa exe, można tworzyć takie bardzo proste „instalatory” programów. Generalnie RAR wbrew pozorom zawdzięcza swoją niegasnącą popularność temu, że można go kupić. Firmy często potrzebują mieć tego typu program „na fakturę” albo polityka firmy wymaga, żeby za programem stał producent z którym można się skontaktować w razie problemu - i wybierają RAR. Wiem dziwnie to wygląda w przypadku takiego programu, ale działa.

@p19koz Jak np. wysyłam kilka plików mailowo to prościej mi jest je spakować do RAR i tak wysłać.

Pozdrawiam!

Windowsowy ZIP robi dokładnie to samo.

tłumaczy czemu kupują to firmy, ale nie tłumaczy sensu posiadania dziś na partycji systemowej z Windowsem 11.

Obejrzyj

i tak masz rację

WinRAR to był mój drugi sharewarowy program (po Total Commanderze) do którego kupiłem licencję.
Do czego?

1. Cała moja dokumentacja finansowa (PITy, CITy itd) jest spakowana z szyfrowaniem, hasłem i dodaniem danych naprawczych czego wbudowany ZIP nie zrobi (komercyjny, płatny owszem).
  2. Tak samo licencje do zakupionego oprogramowania (faktury, klucze itd)
  3. Korespondencja urzędowa (skany PDF) + poczta email
  4. Historia mojej działalności w Internecie
  5. Dokumentacje techniczne ważniejszych urządzeń: sprzęt komputerowy, RTV, AGD itp
  6. Zdjęcia i filmy z ważniejszych wydarzeń rodzinnych - tutaj RAR służy tylko jako kontroler poprawności danych bo samo spakowanie nic nie daje

Część trzymam na osobnym, zewnętrznym dysku a część w chmurze.

…obejrzałem i widzę sens w kupowaniu licencji (wspieraniu twórców). Nie widzę sensu w instalacji samego oprogramowania. Zwłaszcza, że mam legalny Total Commander, który tworzy archiwa RAR jak i ma miliom innych bardziej potrzebnych funkcji (np. zmiana nazw wielu plików)
W tym tygodniu producent mojej płyty głównej dorzucił do pobrania pełną wersję WinRAR - nawet miałem pobrać - tyle, że po co?

Korzystam z menadżera haseł RoboForm i on ma w sobie „tajne notatki”. Rozwiązanie o tyle lepsze, od Twojego, że do plików mam dostęp poza PC na telefonie, chrombooku.
Nawet będąc na drugiej półkuli w skrajnej sytuacji zawsze mogę pobrać program i się zalogować - pliki stoją przede mną otworem.

TC sam nie potrafi utworzyć archiwum RAR, musi mieć zewnętrzny paker. Potrafi tylko rozpakować (moduł un-RAR). Format archiwum RAR jest chroniony prawnie. TC nie ma na niego licencji.
2025-08-31_151723
2025-08-31_151811

…sam sobie odpowiedziałeś jak bardzo zbędne jest dziś tworzenie archiwów RAR. Tyle lat korzystam i nawet o tym nie wiedziałem - wniosek MI do szczęścia nie potrzebne. Wiem, że napiszesz to tylko moja subiektywna ocena.
Właśnie w tym rzecz - niech ktoś mi poda jedną właściwość programu WinRAR, która usprawiedliwi jego obecność na partycji systemowej. Jedna.

1 polubienie

Czyżbyś korzystał z pirata???

po czym wnosisz? Od zakupu Total Commandera, ani razu nie miałem potrzeby spakować pliki do formatu RAR.

Właśnie po tym:

z resztą w czym gorsze jest archiwum ZIP od RAR?

…gratuluję, masz urojenia