Wolne działanie vortalu oraz forum

Witam.

Problem ten dręczy zarówno mnie, jak i innych użytkowników Vortalu oraz forum. Przez ostatnie kilka - kilkanaście dni można zaobserwować znaczne “zmulenie” vortalu oraz forum (głównie chodzi o vortal) w godzinach wieczornych.

Moje pytanie wiąże się z tym: Dlaczego tak jest. Dzieje się to dopiero od jakiegoś czasu, czym to jest spowodowane?

Strony, które prawdopodobnie leżą na tym samym serwerze, (tj. Infojama, CentrumXP) działają bezproblemowo.

Pozdrawiam, boczi.

Potwierdzam

zaobserwowałem to samo !!

Pozdrawiam.

Temat bardzo podobny

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=16302

Kochany Boczi - nie wiem, od czego to zależy… aczkolwiek speed mam dokładnie taki sam, jak i w innych porach dnia… i nocy! ;]

Czyli zero spowolnienia!

Nie korzystam z Neo…

Niestety spowolnienie jest i to tak jak pisze boczi w porach wieczorowych szczególnie vortal u mnie ma zawiechy.

Vortal muli strasznie - sprawdzałem przed momentem…

Może masz jakiś specjalny (indywidualny) kanał dostępowy? :wink:

A ja żednej różnicy nie widzę u mnie chodzi zawsze tak samo szybko.

Mam Neo 1024.

Tak mam - z ramienia BOR-u! 8)

Ale może wszystko zasadza się jednak na przepustowości łącza, pojemności Waszych serwerów itp.! :roll:

A ponieważ jest to pora, kiedy internet wre pełną parą - stąd mogą się pojawić trudności. I to nie zależne wcale od serwera Vortalu…

A jak wyjaśnisz to, że u mnie problem jest tylko ze stroną vortalu ?

Inne chodzą normalnie…

Sądzę, że nie. I na Neostradzie 640, i na łączu kablowym 256kbit/s zauważyłem podobne objawy. Poza tym, jak słusznie zauważył mztswk , był podobny temat w którym to Krogulec dopatrywał się powodów “mulenia” Vortalu.

No ale wiesz Boczi, że to o czym napominał Krogulec - dotyczyło “tych ekstremalnych sytuacji”, kiedy i Vortal i Forum - były totalnie sparaliżowane przez ataki dosowe… i na przestrzeni historii tej strony, było kilkanaście takich przypadków!

I ja wtedy też nie wchodziłam… albo wchodziłam z total opóźnieniem…

Poza tym, faktem jest - nie mam żadnych odgórnych narzuceń łącza… i jadę na najwyżej mozliwych parametrach, więc i może jest mi łatwiej! :lol:

Forum i Vortal są na innych serwerach (wiadomości te mam z pierwszej ręki czyli od Liska). Co nie zmienia faktu że w okolicah 20.30 do 22.30 forum faktycznie zmula.

Ja mam częściej problemy z vortalem…

no oczywiście ja również mam takie momenty np. gdy pisze tego posta

kiedyś (3-4dni temu) ok. 16 nie mogłem wejść nawet na vortla

Nie wiem czemu ale to chyba dobrze u mnie jest wszystko Ok a mam łącze 256Kbps… Może czasem jest troszkę gorzej szczególnie około 16-18 ale nie zamula aż tak bardzo - możliwe nawet bardzo iż to nie wina servów na, których są Vortal i Forum tylko waszych sieci ( wiem większość ma neo-sre-sradę )(SORKA) ponieważ jak to zwykle bywa o tych godzinach net wre całą parą… :smiley: Dopóki nie padnie :smiley: I to jest możliwie najprawdziwszym powodem zamulania… NARQAS FOR ALL

no a ja nie mam neo i też zamula :stuck_out_tongue: i tylko vortal i forum dobreprogramy

Potwierdzam, w godz 16 -nawet do 21 bardzo muli i też tylko Vortal i Forum :frowning:

ja np. mam 256kbit/s no i łącze z TP NET

Bardzo zamula :shock:

widzę boczi , że w końcu założyłeś topic :smiley:

dobrze zrobileś bo zaiste wieczorem forum jest zupełnie nie dostępne…

do Waterproof mam Neo128 i jakieś dwa tygodnie temu Vortal i forum hulały jednakowo :lol: ale od jakiś 12-10 dni stopniowo wieczorem jest co raz gorzej… prowadziliśmy z boczim dyskusje na ten temat na tlenie i boczi w końcu założył topic :spoko:

widać też, że jest to problem nie dwóch czy trzech osób, ale wielu i dobrze byłoby aby ktoś spróbował coś wyjaśnić :slight_smile: