Moi drodzy za niecałe 2 tygodnie kolejny finał WOSP a tu cisza 51 tygodni w roku krytycy WOSP ani słowa co sie z nimi stało . Osobiście cieszę sie ze jest orkiestra i zawsze bede z nią
Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.
Cieszysz się z jakiegoś głębszego powodu czy po prostu tak na Ciebie działają emocje festiwalowe?
Generalnie fajna sprawa. Ot, jak w nieefektywny sposób zebrać trochę kasy na dobroczynność, przy okazji zapewniając sobie zarobek za tą pracę i zmuszając zarządy do częściowego finansowania tego przedsięwzięcia. Ale jest trochę zabawy. ludzie lepiej się czują i generalnie bardziej na plus, niż na minus.
WP raczej olało by coś wystawić na aukcję w ramach marki „dobre programy” lub szkoda im czasu na publikowanie wątku do promowania się.
Żebractwo to zawsze był dobry interes
Temat wstawiłem dlatego iż orkiestra gra od wielu lat wielu osobom pomogła .Każdy co został rodzicem w ciagu ostatnich lat wie ze jego pociecha miała robione badanie słuchu przez aparat orkiestry i wiem ze za kilka dni znów będą źle mówić o orkiestrze . Pytam co robicie przez pozostałe dni na pewno 0 marudzicie i szukacie dziury w całym
Tak właśnie.
To niech sobie gra. W tamtym roku żebrali ok. 200 mln zł. Moze duzo ale dla ciebie.
W tamtym roku służba zdrowia z naszych pieniędzy (podatki i tp) dostała ponad 120 MILIARDÓW zł.
Ten cały wośp przez 30 lat zebrał 1,5 miliarda zł. To osiemdziesiąt razy mniej niż my, obywatele RP daliśmy na służbę zdrowia w tamtym roku. Ty też.
Znaj miarę. Wtedy nie będziesz się tak byle czym podniecał.
To działa w dwie strony. WOSP zbiera na konkretny cel. Kiedy zbierał na neonatologię to uzbierał mniej więcej 10% tego, co NFZ wydaje rocznie na neonatologie. I to w neonatologii zrobiło różnicę. Niektórzy neonatolodzy opisują swoją dziedzinę w czasie używając określenia „przed WOSP” i „po WOSP”.
Tak, po prostu dali mniej w kolejnych latach kasy i tyle.
Z drugiej strony, akcje w rodzaju, leżą ludzie na starym łóżku, bo nowe jest tylko dla pacjentów z czymś tam, bo tak było zbierane i nie wolno wykorzystywać do innych celów, są zwyczajnie nieludzkie.
No i co z tego że za nie całe dwa tygodnie kolejny finał WOŚP?
Od kilku lat ( od 12) nie dałem im ani 1zł i tak zostanie. Ciekawy pomysł na życie.
Myślę, że wpływ WOSP na polski system zdrowia publicznego, to temat na doktorat, na kilka magisterek, na pewno nie można tego podsumować frazą „i tyle”.
To niech sobie zbiera. Ja rokrocznie przeznaczam ustawowy procent dochodów na konkretną ratunkowa organizacje i nie trąbie o tym na portalach co przez takich jak ja zyskała dodatkowo i czy dzieki temu czyjeś zycie zostało uratowane.
Dałeś? Twoja sprawa. Zawsze będzie więcej ale bez tego też przezyją mimo ze będzie mniej.
Ci co chcą to pamiętają, a ci co nie chcą to ich sprawa. Ja tez calym sercem wspieram WOŚP. I zawsze cos wpłacam. Wspieram bo sa mialam okazję korzystać z ich sprzętów zakupionych ze zbiórek. Mialam robiony rezonans magnetyczny pierwszym urzadzeniem ktore kupili osobiście i to jako pierwsza. I na wlasne oczy widziałam jak jest montowany do pracowni. Bo w tym czasie leczyłam sie w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. I gdyby nie WOŚP nie miala bym tylu badań zrobionych. To bylo jeszcze w latach 90 tych. Gdzie nic nie było.
Ci co chcą będą pamiętać i wspierać nikomu nie sa potrzebni tacy jak wy … WOŚP zobie poradzi i bez was … Jak ktoś jest zdrowy i go to nie dotyczy to nie wie ile znaczy to co robi WOŚP i Owsiak. Ale przeciez nikt nikogo nie zmusza. Zbiorka jest przeciez dobrowolna …
To po co ta propaganda?
No i przy okazji.
Jest jakas przychodnia wośp. Sa jacys lekarze i laboranci którym te wośp płaci pensje by ci jakies badania zrobili?
Gdyby nie wośp to tylko Kaszpirowski albo znachorka
Nie chcesz to nie wplacaj i tyle. Nie mialabym bo by nie było na czym … sprzętu. Rezonansu by niebyło … albo Bóg wie kiedy … Centrum Zdrowia Dziecka jest kompletnie zadłużone ratowaniem dzieci i nie stac ich by było na rezonans magnetyczny…
Nie mieszaj swojego boga do kasy
Powiedzenia nie znasz …
A dlaczego jest zadłużone? Nie sądzisz, że gdyby nie trzeba było wydawać kasy na nagłaśnianie, sprzątanie, zabezpieczanie itd. imprezy masowej, to gmina miała by więcej pieniędzy na takie centrum? Kij ma dwa końce i te naczynia są mocno powiązane. Sama akcja jest chwalebna, ale uważam, że bardziej od strony moralnej i stanowi jakąś formę wsparcia psychicznego niż realną pomoc.
Trzeba pamiętać, że orkiestra dba o swoją reklamę, dlatego naklejki, dlatego informacje itd. to tak, jakby na każdym kawałku muru, na każdym krześle, na każdej recepcie, czole lekarza i pielęgniarki był napis „Pochodzi ze środków NFZ”. Na dodatek są też inne organizacje, które zajmują się dobroczynnością.
Przykładowo taki Caritas w 2021r przekazał 20 tys ton żywności, potrzebującym, wsparł 33 tysiące dzieci, przekazał na pomoc finansową 27 mln zł, 4mln zł dla uchodzców. Łącznie ok. 250mln zł. I wszystko to uczynił, bez wielkiej imprezy, bez zabierania części kasy na organizację festiwalu muzycznego.
Żeby było jasne, nie uważam, żeby takie imprezy jak Orkiestra były negatywnym zjawiskiem, nie, są bardzo pozytywne, bo mimo komercyjnego charakteru, pozwalają ludziom poczuć się lepiej, dają pozytywny wydźwięk kraju na świecie, a do tego przecież pomagają w jakiś tam sposób.
Tyle tylko, że ilość tej pomocy, dzięki zręcznej reklamie jest bardzo zawyżana i daje przeciętnemu odbiorcy błędne wrażenie, że gdyby nie orkiestra , to lekarze operowali by nożykami do tapet, a tymczasem ta pomoc jest niczym śnieżka w pędzącej lawinie.