Ten styl to osobiście mi się podoba, taki odświeżający i przypominający blogi. Co wy na to? Wg. mnie każdy news mógłby mieć taką grafikę. No albo niektóre, wybrane newsy, które są swego rodzaju artykułami, dłuższymi tekstami.
Z powodu Twojego wpisu od m-cy kliknąłem coś na głównej DP…
Mnie nie podoba się ten styl. Na start obrazek który zasłania 2/3 strony, powiedziałbym nie ma nic wspólnego z tematem, ot taki Stock który mógłbyś zrobić nawet u mnie w domu.
Chcąc to czytać natrafiamy na kolejne obrazki, zamiast skupiać się na tekście podziwiamy starą serwerownię, Apple z gierką Donkey Kong i 2 dyskietki w tym jedna opisana, że na niej jest kompletny kod wirusa.
Tekstu nie komentuję, bo zbyt wiele musiałbym użyć obraźliwych wyrazów.
Przypuszczam, że artykuł celuje w ludzi 7-8 podstawówki, no może 1-2 szkoły ponad podstawowej.
Mi osobiście nie podoba się taki sposób pisania artykułów. Może ktoś chciał w ten sposób upodobnić artykuły do nieistniejących blogów ale jak dla mnie nie tędy droga. Blogów nie da się zastąpić.
A no właśnie NIE.
A brutalnego doświadczenia z AdGuard DNS doznałem około 2 tyg temu.
Gdzieś przed Bożym Narodzeniem ustawiłem sobie ich DNS na smartfonie, działało OK i jak to życie działa to zapomina się o tym
A tu przyszedł moment, że musiałem zeskanować kod QR aby komuś posłać plik na jakiś czytnik ebook. Aplikacja do QR zintegrowana z fonem, nic nie trzeba pobierać.
Zonk - nie da się, apka krzyczy problemy z siecią, na Orange, Play i na każdym WiFi.
Przekopałem się przez fona, 100% innych apek działa i ma neta, a ta JEDNA nie !
Nie opiszę całej historii poszukiwań bo by była mała książka.
W pewnym momencie przypomniałem sobie, że ustawiłem AdGuard DNS !
Po wywaleniu apka do kodów QR zaczęła działać bez problemu !
Już mi to proponowałeś i może kiedyś to działało - dziś przy tym durszlak to szczelne naczynie. Przepuszcza masę reklam. AdBlock Plus sprawuje się wyraźnie lepiej
Plus do tego w razie potrzeby wtyczkę łatwo można wyłączyć i odświeżyć stronę (Internet działa jakbyś nie używał blokera reklam). Twoje rozwiązanie tego nie oferuję.
Dziękuję za propozycję, ale narzędzie może działało z pięć lat do tyłu. Dziś jest bezużyteczne,
@Wredzia niestety przy blokowaniu za pomocą DNS takie przypadki się zdarzają ale z mojego doświadczenia to jest bardzo sporadyczne. Jak bym miał polecać, to https://pi-hole.net/ lub podobny w sieci domowej i https://blokada.org/ na smartfonie. Widać co jest blokowane i jednym klikiem można odblokować/dodać do whitelisty
@p19koz uBlock, AdBlokck etc zawsze będą lepsze od blokowania po DNS, bo dodatkowo mają dostęp do HTML strony i są w stanie zwyczajnie wywalić kod z reklamą. Jednak gdy masz np Smart TV/Google Chrome i apkę do YouTube czy innego VOD, to blokowanie przez DNS Adguard jest skuteczne. W sumie blokowanie po DNS to wtedy jedyna opcja, super prosta i co ciekawe fajnie działa. Inne opcje są karkołomne, jak zhakowana apka YT itp.
*(mowa o wpisaniu DNS od Adguard a nie pełnym Adguard zwłaszcza jako lokalny VPN/proxy do tego z inspekcją HTTPS i lokalnym certyfikatem SSL - bo to jest mocna rzecz, wytnie wszystko. Będzie działać nawet gdy zablokują w przeglądarkach wszystkie dodatki )
edit: jest jeden problem. Im więcej HTTP3 tym bliżej końca filtrowania treści poprzez pośrednika + własny certyfikat dla przeglądarki. A HTTP3 to np Google, działa po UDP, cała idea proxy/wystawiania własnych certyfikatów SSL się sypie.
@Bradlee Ja wiem czym to pachnie bo nie raz walczyłem z różnymi DNS. Ale nie spodziewałem, że może być problem z jedną apką która nawet nie ma reklam. A dodatkowo inne apki tego samego wydawcy działają bez problemów. Ot taka złośliwość wydawcy no bo usilnie chcą wiedzieć jakie kody QR się skanuje
…wykupiłem PREMIUM w YouTube i zapomniałem, że tam są reklamy.
Nie wchodzę na strony gdzie zmuszają mnie do wyłączenia AdBlock’a i szczerze pisząc - nie chcę tego zmieniać. Taki ONET bez kagańca to miejsce nie do zniesienia!
A tak YT premium to dosyć niedoceniona usługa a warta swojej ceny, jeżeli przy okazji robimy użytek z YT Music i jakość AAC ~256 kb/s jest dla nas zupełnie wystarczająca
@Wredzia najwyraźniej sprawdzają co skanujesz, żeby potem profilować reklamy. Pewnie dlatego jakiś IP wykorzystywany do tego trafił na czarną listę a być może potem producent apki powiedział. Albo odblokujesz albo nie zadziała. Dlatego lubię blokery DNS, gdzie można jednym klikiem zezwolić na zablokowany IP
YT PREMIUM, dzięki niej wywaliłem aplikację Spotify. Choć przyznaję sporo nowej muzyki poznałem dzięki algorytmowi. To akurat im się udało.
Mam zamiar w ogóle zrezygnować z strumieniowania muzyki. Czekam, aż z Chin przypłynie fiio snowsky echo mini
Na dysku mam ponad 300GB muzyki, której 80% jeszcze nie znam (a sam ją wybierałem)
@Bradlee To wydawca apki zrobił blokadę, że jak idzie przez AdGuard DNS to nie łączy się.
Trudno określić powód, bo AdGuard DNS nic nie blokował. Apka nie ma reklam to zwykły prymitywny skaner QR który nawet nie przekierowuje, a jedynie wyświetla do skopiowania to co zawarte jest w kodzie QR.
Ah jasne, w takim razie https://blokada.org/ powinna zadziałać. Tworzy lokalnie sieć VPN przez którą idzie cały „androidowy” ruch. Czysta metoda, apki nie widzą nic podejrzanego. Jedyne co, Blokady nie znajdziesz w sklepie Google.
@p19koz ja tam wolę Tidal, FLAC do 24-bit / 192 kHz zdecydowanie lepiej brzmi gdy odtwarzam na głośniczku smartfona a tak na serio jeżeli YT Music wprowadziłaby wyższą jakość to byłby poważny problem dla Spotify (które zresztą od niedawna też oferuje kompresję bezstratną)
Fiio Snowsky Echo Mini - ładna rzecz, przyznaję. Jednak jak się słucha głównie po BT to smartfon wystarczy.