Wybór dysku SSD M.2

Przeniosłem do nowego tematu, by nie robić syfu.

2 polubienia

https://allegro.pl/dysk-m-2-pcie-samsung-256gb-sm951-2150-1260-mb-s-i7680549403.html - ten na 100% będzie działać

Wydajność (PCIe 2.0):
Odczyt: max. 1600 MB / s
Zapis: max. 1430 MB / s
Sprawdziłem listę obsługiwanych dysków na stronie producenta twojej płyty głównej i są tam ssd z protokołem NVMe więc możesz takie śmiało kupować niestety wąskim gardłem będzie max. przepustowość interfejsu M.2 do 10Gb/sek więc jeżeli trafi się takowy za rozsądną cenę to bierz i się nie zastanawiaj

też właśnie trafiłem na niego - tylko nie wiem co sadzić o tej znikomej gwarancji bo 6 msc…

tak przeglądam już dl czas i wszędzie są PCI 3x4 oraz NvME , nie idzie znaleźć po hasłach AHCI PCIe Gen2x2

a szukam, bo to starsza technologia wiec tańsza a to co bym zaoszczędził ewentualnie mógłbym dołożyć do większej pojemności ale wszyscy sprzedają NvME i PCIe3x4 …

NVMe z PCI 3.0 x 4 spokojnie ogarnie bo są one wstecz kompatybilne ( czyli będą obsługiwane ) przez PCI 2.0 x 4

spokojnie to nie jajka i się nie zepsuje ,ja mam swój bez gwarancji i śmiga bezproblemowo.

Jest OK i będzie dobry.Pamiętaj o aktualizacji BIOS-u twojej płyty głównej luknąłem tam i są nowe wersje (2.50) wspierające protokół NVMe , to byłoby już na tyle myślę że już wszystko zostało wyjaśnione.

1 polubienie

tak , jak najbardziej, skłaniam się ku temu co poleciłeś, jeszcze na spokojnie sobie popatrzę, jeśli nic super się nie wyróżni zdecyduje się na samsunga bo na dużo dobrych opinii

Nie bierz używanych. Nie masz gwarancji jak bardzo są zajechane, w jakich warunkach pracowały i ile żywotności im zostało.

Jak chcesz porządny dysk MLC 240 GB co masz to:

Jak pod system to masz 3D TLC - już lepsze niż stare TLC

Wysokie TBW, które podobno w Polsce nie obowiązuje i 5 lat gwarancji

Posiadam tę ADATĘ i nie mogę złego słowa powiedzieć. Przy 80% zwalnia, ale nie są to drastyczne wartości jak w innych dyskach TLC - mam na myśli te starsze. W cenie tego Corsaira masz poniższą Adatę o pojemności 480 GB - mam taką, tyle że nie PRO akurat.

Dziekuje za pomoc :slight_smile:

swoją adata masz długo juz?

zastanawiam sie czt slc mlc też spowalniaja?

troche czytalem o tlc i sie zrazilem, masz gdzies info co do zywotnosci ten nowej wersji tlc?

cena za corsair oporowa…

od kiedy to dyski półprzewodnikowe mogą być zajechane…

pewnie chodziło o ogólnie powiedziana żywotność TWB - faktycznie jeśli sprzedawca nie deklaruje ile danych zostało zapisane można bezpiecznie założyć że dużo tego było

jak to sprawdzić po otrzymaniu ssd? ile było zapisanych danych?

kolejna kwestia ktora mnie zastanawia, dowiedzialem sie dokladniej (bo wczensiej jakoś nie dotarlo do mnie)
skoro moja plyta głowna ma limit przepustowości 10Gb/s = 1250 MB/s (wg.wikipedii) to nie lepiej kupić starszy SSD z takim parametrem zapisu/odczytu? niż w nowszy/droższy model którego potencjału nie wykorzystam?

Kliszka - wspominales ze tez masz PCIe 2x2 - program który pokazałeś pokazał 2130 MB/s odczytu i 1206 MB/s zapisu
jak to w końcu jest z ta przepustowościa? jaka przepustowośc ma twoja plyta głowna??

Wyniki dysku które wrzuciłem na forum pochodzą z płyty GA-AX370-Gaming 3 - socket AM4 ( dysk obsługuje protokół AHCI ), na twojej będzie w granicach 1250MB/s dlatego sugeruję UŻYWANY ale dobrej firmy dysk pod złącze M.2 Nawet jeżeli kupisz z wyższymi prędkościami ale za dobrą cenę będziesz mieć na przyszłość w niedługim czasie zrobisz upgrade płyty ,procka i będzie jak znalazł . Składam znajomym i nie tylko pc-ty ,naprawiam laptopy ( w tym upgrade dysku ,pamięci RAM itp. ) i znamienita większość ssd-ków to sprzęt z drugiej ręki ,jeszcze nigdy się nie zawiodłem bo dyski te mają bardzo dużą żywotność . Szukaj z protokołem NVMe - obligatoryjnie AHCI - z minimalnym limitem prędkości odczytu/ zapisu 1250/950 MB/s

1 polubienie

https://allegro.pl/samsung-pm961-256gb-pcie-m-2-nvme-mzvlw256hehp-i7703161823.html - nie trzeba długo szukać .

np. programami - SSDlife , SSD-Z ,CrystalDiskInfo .
P.S - co do żywotności dysków półprzewodnikowych - natywna wartość TBW dla dysku SSD o pojemności 250 GB wynosi od 60 do 150 TBW. Przy 70 TBW, użytkownik musiałby w ciągu jednego roku zapisywać 190 (!) GB dziennie (codziennie zapełniać dwie trzecie nośnika nowymi danymi). Jak myślisz czy w domowym użytkowaniu jest to możliwe ? .
Samsung robił badania dysku SSD 850 PRO o pojemnościach 128 GB, 256 GB, 512 lub 1 TB dyski te zaprojektowano do obsługi 150 TBW, co odpowiada 40 GB dziennego obciążenia odczytem/zapisem w okresie dziesięciu lat. Samsung obiecuje, że produkt wytrzymuje zapis nawet na poziomie 600 TBW.
TBW (Total Bytes Written) Parametr ten określa maksymalną ilość danych, jaką można dziennie zapisać na dysku w okresie trwania gwarancji.

1 polubienie

od osób prywatnych jakoś nigdy nie kupuję, w razie czegokolwiek mam 14 dni na odstąpienie tylko gdy kupie od firmy - zasada której się trzymam nawet gdyby obok było taniej a od osoby prywatnej

co do TWB podales dobre argumenty, atata tez ma 5 lat gwarancji bez limitu danych mimo że stosuja TLC - musza być pewni swego.

nie wiem czemu ale jakoś zrażam się do TLC - choć atata zbiera wszedzie super opinie

do przyszłego tygodnia daje sobie czas: do tego szukam

• jakoś w stosunku do ceny (chyba jak kazdy)
  • marzy mi się slc - ale to chyba przez zrażenie do tlc (w końcu atata jakoś stara się przez brak limitow TWB pokazac że nie potrzebnie, mieszane mam uczucia)
  • nie chciałbym kupować b.dobrych ssd o dużej przepustowości MB/s bo nie planuje wymiany plyty glownej jeszcze długo (5lat) bo obecną mam od roku, a poprzednia miałem 4 lata póki nie padła ( wada fabryczna po gwarancji)

OK -ale tylko w dyskach serwerowych ,
szukaj MLC , zasugerowałem :slight_smile: dobry ,solidny - szukaj :SAMSUNG ,TOSHIBA , ADATA ,PLEXTOR .

A masz pewność, że sprzedawca na tym dysku nie żonglował masą danych zużywając masę cykli zapisu i degradując kości?

Oprogramowanie producenta zazwyczaj jest w stanie odczytać ilość w sumie zapisanych danych.

Czemu tak ciśniesz na używany dysk? Skąd wiesz jak bardzo był eksploatowany? Zresztą w tej cenie są już nowe dyski o podobnej pojemności. Może nie MLC, ale 3D TLC już mają większe TBW. Czas pracy nic nie mówi, bo jeden użytkownik przez pół roku zapisze 2 TB, a inny przewertuje w tym czasie połowę TBW.

Drugi link, który wrzucasz to dysk TLC. Nie rozumiem po czorta oszczędzać kilka złotych, skoro można mieć nowy, nieśmigany?

Dzisiejsze TLC to już nie te same TLC co kilka lat temu. Poprawiły się osiągi i trwałość. MLC widzę wypadają już z rynku i miewają zaporowe ceny - przedsmak tego co nas czeka gdy wejdą QLC. SLC to dopiero drożyzna. Dzisiaj niemal nie do kupienia.

Rzecz w tym, że dzisiejsze dyski to już głównie PCIE 3.0 x2 czy x4. Cenowo jest naprawdę ok. Polecane to ADATA SX8200, Corsair MP300. Nie wykorzystasz pełnego potencjału, no ale słabszych już niemal nie ma na rynku, a cenowo niewielka różnica.

BTW. teraz zauważyłem, że producenci w ogóle zaprzestali produkcji dysków MLC i poszli w 3D TLC. Chyba tylko samsung jeszcze coś rzuca, ale ma ceny z sufitu.

nie mam tej pewności ale najwięcej danych przewala się przez sprzęt serwerowy i na to należy zwrócić uwagę a…brylują w tym właśnie firmy a nie osoby prywatne , sugeruję używane/ z drugiej ręki bo są tańsze ,nie chcę się sprzeczać ale bezdyskusyjne jest to że należy wystrzegać się kart graficznych używanych w koparkach bo używane dyski ssd w znamienitej większości są w DOBREJ kondycji.

Gdy nówka na gwarancji producenta kosztuje niewiele więcej od używki z gwarą sprzedawcy na kilka miesięcy to nie ma się nad czym zastanawiać. Kupowanie używek miało sens jak SSD były drogie, teraz są tanie jak barszcz, a jeszcze zapowiadane są obniżki. Gwarancja prywaciarza poza tym jest nic nie warta.