Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Przymierzam się do kostek

DDR3 Corsair VENEGANCE 1600 MHz Dual channel (no, dla 2*2 może być w jednej kości)

Ale nie wiem czy kupować 2*4 czy 2*2. Aktulnie Windows 7 64 bit zżera mi 1GB RAMu. A procesor mam Phenom II x2 3.0GHz, rozszerzony do x4

W super najnowsze hiciory nigdy nie gram, ale lubię mieć najwyższe detale ustawione we wszystkich innych grach.

No i pytanie czy kupować 2*4 czy 2*2. Bo na 2*2 zaoszczędzę może 80 zł, które mógłbym potem dołożyć do np. nowej płyty czy czegoś takiego.

Jeśli nie wykorzystasz to bierz 2x2GB, jeśli potrzebujesz 8GB to bierz 2x4GB. Brałbym 2x2GB, bo zawsze można dokupić, a lepiej wziąć co inne lepszego :slight_smile:

A o tej płycie co sądzicie?

http://www.msi.com/product/mb/870A-G46.html#/?div=Basic

USB 3.0 ma - to duży plus na przyszłość.

Format ATX to też dla mnie plus

Crossfire mi nie potrzebny.

Tylko nie wiem czy ma ACC :confused:

Ale ma SATA III, a ja mam dysk na SATA II. To stanowi jakiś problem?

Albo jaką wy polecacie:

Do 370 zł

USB 3.0 to bardzo duży plus

przynajmniej 3 PCI, poza kartą graficzną

DDR3 minimum 1600 MHZ

AM3

ACC

Nie potrzebuję zintegrowanej graficznej

Dobry chipset

SATA jest kompatybilne wstecz, więc problemu nie będzie.

Fajna płyta, ma USB 3.0, ma AM3+, ma fajny Chipset, ma normalny format, ma SATA III (przyda się w przyszłości, gdybyś się decydował na nowy dysk albo SSD). Moim zdaniem warta swej ceny :slight_smile:

Też tak pomyślałem, dzięki :))

Kurde, ale nie ma tych pamięci 2*2, tylko 1*4. Brać 1*4? Albo w ogóle inne kostki!

Ten MSI z tego co widzę posiada to.

O pamięci to wiem bo mam teraz 4Gb ram i win7 64bit. Fajnie by było żeby ten screen był z cenami i ogólnym kosztem ale i tak dzięki za fatygę. Interesuje mnie szczególnie ten radeon asus eah6950 po wyszukaniu na morele.net wyskoczyły 2 modele - jeden z 2Gb pamięci i jeden z 1Gb. Oba oscylują w okolicach 1000 zł a w innych sklepach widziałem drożej więc się zastanowię (tak jak napisałem zakupu będę w następnym roku). Obudowę już definitywnie wezmę SilentiumPC Brutus 410. Reszta proponowanego przez Ciebie zestawu jest do rozwarzenia.

kliszka , wklejaj linki do obrazów bo te co wrzucasz obecnie rozwalają forum i zajmują dużo miejsca. melomonster , całe info jest na screenie - http://img40.imageshack.us/img40/4849/s … ot018d.jpg

Dysk jakiś się znajdzie ale 80gb bodajże. Wiem że teraz ceny poszły w górę przez tą powódź w Tajlandii, ale jednak dysk przydałby się od razu. Co do HDD to WD jest drogi imo a jak mu zatopiło fabryki to już w ogóle. Co myślisz o Samsungu? Miałem pare dysków tej firmy i nie miałem zastrzeżeń. Aha i zasilacz nie za mocny jak na taki zestaw?

Zasilacz mocniejszy, żeby nie trzeba było kupować nowego, gdy się zamarzy np. karta graficzna czy coś :stuck_out_tongue:

Z tego co widzę Samsung też ma dosyć drogie dyski, tańsze o jakieś 20 zł, więc różnica prawie że wcale :stuck_out_tongue:

Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (bez zasilacza) 139 zł

Zasilacz: Tacens RADIX IV 450W 139 zł

Procesor: AMD Athlon II X3 455 /3.3GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/ 299 zł

Płyta główna: Asus M5A78L-M LX /AMD760G, AM3+/ 169 zł

Pamięć RAM: OCZ 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Low Voltage 99 zł

Dysk twardy: Western Digital Blue 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII 415 zł

1260zł, jest dysk 500GB, ale jest za to gorszy zasilacz bez wtyczek PCI-E, bez oplotów na kable, najtańszy niewybuchowy, procesor taki, jaki ja mam, mógłbyś brać II X2 i spróbować odblokować rdzenie, ale co wtedy gdy się nie uda, tutaj masz trzy rdzenie i gdy nie da rady, to nie będzie źle a różnica w cenie niewielka, płyta główna najtańsza z możliwych, najbardziej okrojona wersja M5A78L, tańszy trochę RAM, ale też OK no i jest dysk. Całość wypada zdecydowanie słabiej i ponad 1200zł, ale niżej zejść nie potrafię, chyba żeby poszukać w innym sklepie, to może z jakieś 30 zł by się zaoszczędziło. Zawsze składam z esc.pl, bo mają dość dużo części, a np. w areście nie zawsze nie mogę znaleźć obudowy, jaką bym chciał polecić :slight_smile:

Dla mnie rozwiązanie zdecydowanie gorsze, na twoim miejscu brałbym mocniejszy i lepszy zestaw bez dysku, ewentualnie z zasilaczem od Corsair z podpisu mojego, albo coś od Fractal Design. Fortony i Chieftec mnie nie przekonują, bo mają srebrne obudowy, brak oplotu na kablach no i jako, że patrzę też na estetykę całości, no z czarnym wnętrzem niekoniecznie wyglądało to by ciekawie. Dołożyć i wziąć jakiś dysk, jeśli ci jest potrzebne koniecznie na już, to np. poszukać na allegro, ale tutaj trzeba być ostrożnym :wink:

Cześć. Buduje przeciętną maszynę do testowania malware, więc staram się to zrobić jak najmniejszym kosztem …

Potrzebuję DDR3 4GB - co myślicie o tym http://www.proline.pl/?p=GR1600D364L9%2F4G

Powtarzam tylko do testów malware … żadne gry itd.

Estetyka nie ma żadnego znaczenia, w środku może być kolorowo etc, ma być możliwie najwydajniejszy :slight_smile:

w sumie racja. Zasilacz żeby był w oplotach ale jednocześnie możliwie najtańszy (nie ma znaczenia czy corsair, chieftec, ocz czy forton)

To będzie na pewno, ale chyba rzeczywiście zrezygnuję z dysku póki co.

Pamięć RAM: OCZ 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Low Voltage 99 zł (różni sie czymkolwiek od tego droższego za 110zł - czy warto dopłacać?)

BTW Ten komputer nie będzie podkręcany etc. tylko złożony jak jest i używany bez grzebania.

Tak, GeIL ma aluminiowe radiatory na modułach, przez co nie tylko lepiej odprowadza ciepło, ale ładnie wy… a to, miało być nieważne :wink:

Różnica niewielka, a zawsze lepiej wziąć to bardziej wypaśne.

Jeśli tak, możesz wziąć zasiłkę z mojego podpisu :wink:

Ok, dzięki sla17 za pomoc. Tamten zestaw zamknięty, teraz potrzebuję drugi:P tym razem za 2k, też do gier (bez HDD). Kryteria te same - nie ma wyglądać, ma działać:P i podobnie na czym da się oszczędzić prawie maksymalnie to oszczędzamy, a oszczędzona kasę ładujemy w lepszy procesor/grafikę etc. Pomożesz?:wink:

@matio, kliszka - sorki nie zauważyłem teraz widze ceny

Jasne, oszczędzamy to oszczędzamy :smiley:

Procesor: Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 835 zł

Płyta główna: MSI H61M-P23 B3 /intel H61/ 199 zł

Pamięć RAM: Geil 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Value 110 zł

Karta graficzna: Asus Radeon HD6850 DirectCu 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP 620 zł

Obudowa: I-BOX Fornax 5002 (b/z) 79 zł

Zasilacz: Fractal Design Integra 500W 199 zł

2042zł w esc.pl, gdybyś poszukał w innych sklepach zmieściłbyś się w 2k :slight_smile:

Skoro się udało wcisnąć Intela (sam nie wiem jak mi się udało) to nic tylko brać, płyta główna najtańsza jaka jest, bez możliwości OC (oszczędzamy, gdyby nie ona byłoby AMD :D), RAM jak wcześniej, grafika też bardzo fajna w tej cenie, obudowa najtańsza jaka jest chyba w sklepie (oszczędzamy :D) i zasilacz przyzwoity :wink:

Chyba, że nie pasuje, że okrojona strasznie płyta główna to wtedy niestety tylko AMD :

Procesor: AMD Phenom II X6 1075T /3.0GHz, 125W, BOX, AM3/ 630 zł

Płyta główna: Asus M5A78L/USB3 /AMD760G, AM3+/ 290 zł

RAM: Geil 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Value 110 zł

Karta graficzna: Asus Radeon HD6850 DirectCu 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP 620 zł

Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (bez zasilacza) 139 zł

Zasilacz: Fractal Design Integra 500W 199 zł

1982zł

Procesor - można by było wziąć Phenoma X4, ale zaoszczędzonych pieniędzy nie ma zbytnio gdzie wpakować - HD6870 nieopłaca się, bo 6850 po OC ma tą samą wydajność, płyta główna wystarczająca, RAM jak RAM, grafika też w porządku, nawet na porządnie wentylowaną obudowę wystarczyło i zasilacz jest :slight_smile:

Gdybym miał wybierać, brałbym i5, ale Phenom znowu też nie jest aż tak zły :slight_smile: Decyzja należy co ciebie :smiley:

Panowie, potrzebuję pomóc w wyborze komputera dla dziecka (chyba 12 lat). Raczej o komputerach nie ma pojęcia. Z tego co się dowiedziałem to obecnie gra w League of Legends. Należy jednak założyć, że kiedyś będzie chciał uruchomić lepsze gry. Cena miała być około 2500zł. Ma to być kompletny komputer. Złożyłem zestaw za 2600zł (wybrałem kdo.pl ze względu na to, że są w Krakowie). Link poniżej. Proszę o komentarze i uwagi co warto by tu zmienić. Mój blaszak zatrzymał się na AthlonieXP także nie jestem zbytnio zorientowany w obecnym sprzęcie.

LINK DO ZESTAWU - http://kdo.pl/sc/1j4td25uhipr6,zestaw-2500-2600zl

@elkanguro

W zestawie jest sporo całkiem niezłych podzespołów, ale jednak przy tym budżecie proponowałbym inne rozwiązanie.

http://kdo.pl/sc/19owqqmt7ti6s

i3 poprzedniej generacji jest wydajniejsze od tego athlona, ale różnica w cenie w połączeniu z płytą główną w ogóle nie uzasadnia tej różnicy. Dodatkowo ta płyta amd ma socket AM3+, a więc obsługuje nawet najnowsze procesory fx od amd, w razie gdyby w przyszłości naszła kogoś chęć na modernizację zestawu, podczas gdy socket 1156 już rok temu został skreślony przez intela.

Dobry zasilacz 430W to mocna przesada do takiego zestawu, nawet jeśli miałby być podkręcany to model 350W będzie miał wciąż bardzo duży zapas mocy.

Dzięki tym modyfikacjom mamy możliwość wrzucenia 2x mocniejszej karty graficznej i 22" monitora fullhd z wejście dvi, co wg mnie będzie zdecydowanie bardziej odczuwalne w używaniu komputera.

Jeszcze jedna rzecz w kwestii procesora, warto sprawdzić czy czwarty rdzeń nie jest w nim sprawny, można go łatwo odblokować z poziomu biosu i uzyskać 4rdzeniowca, a może nawet da się odblokować pamięć podręczną poziomu L3, co dałoby pełnoprawnego Phenoma II X4.

Dziękuję za wyjątkowo merytoryczną opinię i wartościowe komentarze. Właśnie takich informacji o zaprzestaniu używania 1156 itp. mi brakowało. Czytając post bałem się, że zaraz zrobi się blisko 3k za komputer a na koniec miło się zaskoczyłem. Też na początku chciałem 350W wsadzić, ale patrzę dokoła a ty same 500W. No to postawiłem pośrednio na 430W. Ale skoro Ty także twierdzisz, że 350W będzie wystarczające to super. Aczkolwiek przy tej grafice jest napisane, że niby wymaga min. 450W zasilacza? Pewnie tak dla bezpieczeństwa dla tych słabych zasilaczy mam nadzieję. Raz jeszcze dziękuję za poprawki, po których zestaw bardzo mi się podoba.

Tak, takie zalecenia są dla kiepskich zasilaczy typu “600W” Feel itp. Co do 500’tek to nieco mniej sprawne modele można zalecić na zapas do zestawów na nieco mocniejszych podzespołach które z założenia będą podkręcane, będą miały wiele hdd itp. Przy czym jest to też praktycznie zawsze duża przesada, bo 500W pod obciążeniem potrafi pociągnąć dopiero podkręcony wysokiej klasy procesor z topową 2 układową grafiką.

Można się zastanowić nad lepszym chłodzeniem procesora w celu wyciszenia zestawu, ostatnio na pc’labie odświeżyli wielki test właśnie chłodzeń procesorów i warto tam zajrzeć jeśli byś się zastanawiał nad konkretnym modelem.

Witam,

Chciałbym abyście złożyli mi komputer do 3000zł + monitor najlepiej Samsung (min. 100Hz) bez Windowsa. Sprzęt komputerowy pnie się w górę, także na razie jestem cofnięty w czasie. Proszę o pomoc. Pozdrawiam