Mateusz62 , twój zestaw, nie obraź się ale to porażka. W tej cenie i3+taka grafika+taki mocny zasilacz. I jeszcze dysk z serii Green, gdzie Blue jest szybsze i kosztuje 15zł więcej?
Karta graficzna: Asus Radeon HD6850 DirectCu 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP 620 zł
Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (bez zasilacza) 139 zł
Zasilacz: Fractal Design Integra 500W 199 zł
2307zł zakładając, że masz dysk twardy jakiś, żeby przeczekać te wysokie ceny nim opadną, mocny procek, fajna główna, RAM jak RAM, fajna grafika (w tej cenie), obudowa świetna w tej cenie, zasilacz OK (można wymienić więcej, np. OCZ Modxstream 500W z odpinanymi kablami za 245zł). Jeśli nie masz dysku, przykro mi - ale coś obkroić, albo płytę główną i pozbawić możliwości podkręcania, albo grafikę i wybrać słabszy model HD6770 (a byłoby szkoda), albo zgromadzić więcej środków (ok. 2700zł na skrzynię + ~500 zł na jakichś monitor) i brać
tylko że jak nie ma gość dysku twardego i musi wydać ponad 400 zł na dysk a nadal się kręcić w tej samej cenie to jak utniesz swój zestaw nic lepszego odemnie nie zrobisz. Fakt za mocy zasilacz dałem i płytę główną można by ciekawszą wymyśleć nic po za tym
Cześć wszystkim. Potrzebuję porady dotyczącej komputera. Chciałbym kupić komputer jak najtaniej, ale na tyle porządny, żebym mógł go potem rozbudować lepszymi podzespołami jak przyjdzie potrzeba i będą fundusze. Mam już na oku pewien typ. Mam do Was prośbę o zweryfikowanie, czy to będzie dobre
Brakuje mi jeszcze jakiegoś napędu, myszy i klawiatury, dysku na razie nie chcę kupować, ceny są kosmicznie wysokie, a mogę się wstrzymać.
Co o takim zestawie myślicie? Znajomy kupił właśnie tą płytę główną z procesorem i układem graficznym i bardzo chwali, mówi, że nawet Fallout 3 chodzi mu płynnie na wysokich delatach na fullhd, mi wystarczy jak pociągnie na razie Wiedźmina (jedynkę), a jak przestanie wystarczać, to po prostu bym dokupił zewnętrzną kartę graficzną Cena jaka mi wychodzi za taki zestaw to ok 1100zł i mniej więcej tego chciałbym się trzymać.
A ja się zapytam do czego ma być ten zestaw: głównie do gier? obróbki multimediów? cad’a/modelowania itp? W jakim celu 100Hz monitor?
Pomijając kwestię częstotliwości odświeżania monitora, jeśli zestaw ma być dobrze zbalansowany, bądź jak kto woli uniwersalny i nie interesuje cię podkręcanie (przynajmniej procesora), to możesz się zainteresować takim zestawem:
Jeśli podkręcanie jest istotne to mamy dwa wyjścia - 2500K + płyta na chipsecie P67 kosztem karty graficznej - co niezależnie od tego jak mocno zostanie podkręcony procesor odbije się bardzo źle na wydajności gier, albo złożenie zestawu na Phenomie II X4 z odblokowanym mnożnikiem i do tego jeszcze mocniejsza karta graficzna, co zwykle powinno dać w grach jeszcze lepszą wydajność od obu zestawów na intelach.
Więcej dywagacji będzie możliwych jak określisz konkretnie do czego ma być ten komputer.
Fajny zestaw, jak tam to wcisnąłeś, ale i5-2320 + tańsza płyta główna zrobiła trochę miejsca na lepszą grafikę
Ale mam kilka pytań :
Nie lepiej by było wziąć nieco droższego OCZ Stealthxstream 2 500W, Fractal Design Integra 500W? Może to dlatego, że zwracam uwagę na szczegóły, ale srebrna obudowa nie za bardzo wpasuje się w czarne wnętrze Brutusa, a brak oplotów to również sprawa estetyczna, lepiej wygląda i wiązka się nie rozwala
Nie lepiej płytę główną od kogoś bardziej popularnego? MSI, ASUS, AsRock coś się znajdzie, a szybciej znajdzie pomoc, bo więcej ludzi to ma niż Foxconna
Forton może ładny nie jest, ale ma większą sprawność od zasilaczy które wymieniłeś, podczas gdy oploty i kolor obudowy nie mają faktycznego znaczenia dla pracy zasilacza.
Ten foxconn jest zdecydowanie najtańszym modelem na chipsecie H67, co oznacza że nie tracimy funkcjonalności względem P67, a mamy dobrą cenę. Dodatkowo foxconn może nie jest popularny ale robi od dość dawna porządne płyty główne.
Drożej tak, ale nie lepiej. Z 6850 w dobrej cenie może troszkę ciekawym chłodzeniem wyróżnia się Gigabyte, ale wciąż nie wydaje mi się to warte dopłaty względem vertex’a który ma całkiem dobre chłodzenie.
Monitor będzie wyłącznie do gier, w szczególności do multiplayer, a dokładnie Counter-Strike. Komputer nie będzie podkręcany w żadnym stopniu, więc i5/i3 mogłoby się znajdować w zestawie. Zestaw mógłby być tak za około 2k, aby monitor nie kupić jakiś pierwszy lepszy i wyłożyć na niego około 1000zł. To 100Hz to moim zdaniem minimum, a 120 drogo chodzą? Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Na moje oko może być, ale zmień procesor na Phenom II X4 955 BE i zasilacz sobie możesz wziąć albo Fractal Design Integra 500W, albo OCZ Modxstream 500W z odpinanymi kablami?
Składam komputer, do 2300 zł (ostateczna cena). Używany będzie do gier głównie, tych nowszych oczywiście. Potrzebne są wszystkie “bebechy” poza zasilaczem (Chieftec CFT 650W 14CS) i obudową (duże ATX). Prosiłbym o propozycje zestawów.
Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć jak uwidocznić II dysk twardy?
Pierwszy dysk z systemem podłączony jest pod sata III i wszystko działa sprawnie.
Dysk nr2 jest podłączony pod sata II w biosie jest widoczny ale nie moge go uwidocznić w systemie…
Żadna zworka na dysku nie jest opisana więc nie wiem czy jest konieczność ustawiania tego dysku w trybie slave, z tego co wiem kolejność podłączenia do prortów sata wymusza ustawienie master/slave. :?: