Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Procesor: Intel Core i3-2130 /3.4GHz, 3MB, LGA 1155, BOX/ 549 zł

Płyta główna: Asus P8H67-V Rev.3.0 /intel H67/ 410 zł

Pamięć RAM: Geil 4GB (2x2GB) 1333MHz CL7 Value Plus 140 zł

Wentylator: SilentiumPC Spartan HE923 69 zł

Druga pamięć RAM: - -

Dysk twardy: Western Digital Green 500GB 7200rpm 32MB cache SATAII 399 zł

Drugi dysk twardy: - -

Kieszeń HDD: - -

Karta graficzna: Asus Radeon HD6770 DirectCu 1GB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI 435 zł

Karta dźwiekowa: - -

Głośniki: - -

Napęd FDD: - -

Nagrywarka DVD: LG GH24LS70 SATA LightScribe (black) 99 zł

Karta sieciowa: - -

Tuner TV: - -

Klawiatura: - -

Mysz: - -

Podkładka pod mysz: - -

Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (bez zasilacza) 139 zł

Zasilacz: OCZ StealthXStream2 600W 265 zł

Listwa zasilajaca: - -

Monitor: - -

Drukarka: - -

Kabel do drukarki: - -

Skaner: - -

System Operacyjny: - -

Oprogramowanie: - -

Oprogramowanie: -

Wyszło 2500 zł + monitor nie znam się zostawiłem Ci 500 zł na zakup monitora

ESc.pl

Mateusz62 , twój zestaw, nie obraź się ale to porażka. W tej cenie i3+taka grafika+taki mocny zasilacz. I jeszcze dysk z serii Green, gdzie Blue jest szybsze i kosztuje 15zł więcej?

Procesor: Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 835 zł

Płyta główna: AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67/ 399 zł

Pamięć RAM: Corsair 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 XMS3 115 zł

Karta graficzna: Asus Radeon HD6850 DirectCu 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP 620 zł

Zasilacz: Fractal Design Integra 500W 199 zł

2307zł zakładając, że masz dysk twardy jakiś, żeby przeczekać te wysokie ceny nim opadną, mocny procek, fajna główna, RAM jak RAM, fajna grafika (w tej cenie), obudowa świetna w tej cenie, zasilacz OK (można wymienić więcej, np. OCZ Modxstream 500W z odpinanymi kablami za 245zł). Jeśli nie masz dysku, przykro mi - ale coś obkroić, albo płytę główną i pozbawić możliwości podkręcania, albo grafikę i wybrać słabszy model HD6770 (a byłoby szkoda), albo zgromadzić więcej środków (ok. 2700zł na skrzynię + ~500 zł na jakichś monitor) i brać :wink:

tylko że jak nie ma gość dysku twardego i musi wydać ponad 400 zł na dysk a nadal się kręcić w tej samej cenie to jak utniesz swój zestaw nic lepszego odemnie nie zrobisz. Fakt za mocy zasilacz dałem i płytę główną można by ciekawszą wymyśleć :smiley: nic po za tym

2307zł mi wyszło, daję grafikę to co ty, wrzucam dysk i mam 2500zł oraz i5, nadal nic lepszego ;)?

najtańsze i5 a dysk z jaką pojemność dałeś :slight_smile:

Och, masz

Procesor: Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 835 zł

Płyta główna: AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67/ 399 zł

Pamięć RAM: Corsair 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 XMS3 115 zł

Dysk twardy: Western Digital Blue 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII 415 zł

Karta graficzna: Asus Radeon HD6770 DirectCu 1GB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI 435 zł

Zasilacz: Fractal Design Integra 500W 199 zł

2537zł, 37zł więcej niż u ciebie ale o wiele wydajniejszy procesor. Pasi ;)?

Cześć wszystkim. Potrzebuję porady dotyczącej komputera. Chciałbym kupić komputer jak najtaniej, ale na tyle porządny, żebym mógł go potem rozbudować lepszymi podzespołami jak przyjdzie potrzeba i będą fundusze. Mam już na oku pewien typ. Mam do Was prośbę o zweryfikowanie, czy to będzie dobre :wink:

Chciałbym kupić zestaw: płyta główna + procesor + układ graficzny w procesorze na tej aukcji na Allegro: http://allegro.pl/quad-fusion-a6-3650-m … 64731.html

Do tego RAM 4GB, pewnie GoodRam, to będzie ok 100zł. Najwygodniej byłoby mi kupować wszystko u jednego sprzedawcy, wiec znalazłem też taką obudowę http://allegro.pl/obudowa-modecom-logic … 08021.html

Brakuje mi jeszcze jakiegoś napędu, myszy i klawiatury, dysku na razie nie chcę kupować, ceny są kosmicznie wysokie, a mogę się wstrzymać.

Co o takim zestawie myślicie? Znajomy kupił właśnie tą płytę główną z procesorem i układem graficznym i bardzo chwali, mówi, że nawet Fallout 3 chodzi mu płynnie na wysokich delatach na fullhd, mi wystarczy jak pociągnie na razie Wiedźmina (jedynkę), a jak przestanie wystarczać, to po prostu bym dokupił zewnętrzną kartę graficzną :wink: Cena jaka mi wychodzi za taki zestaw to ok 1100zł i mniej więcej tego chciałbym się trzymać.

Z góry dzięki za pomoc.

A ja się zapytam do czego ma być ten zestaw: głównie do gier? obróbki multimediów? cad’a/modelowania itp? W jakim celu 100Hz monitor?

Pomijając kwestię częstotliwości odświeżania monitora, jeśli zestaw ma być dobrze zbalansowany, bądź jak kto woli uniwersalny i nie interesuje cię podkręcanie (przynajmniej procesora), to możesz się zainteresować takim zestawem:

Geil

Geil DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz Enhance CORSA CL9 161.00 zł

SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410 134.00 zł

Forton FSP (FSP500-60APN 85+) 500W 80+ BRONZE OEM 189.00 zł

Samsung nagrywarka DVD SH-222AB czarna OEM	75.00 zł	

Seagate Barracuda 500GB SATA3 (ST500DM002) 349.00 zł	

Benq 21.5" GL2240	481.00 zł

Intel Core i5 2320 LGA1155 BOX	734.00 zł

Foxconn H67M-V B3 Intel H67 LGA1155 (PCIE/DZW/VGA/GLAN/SATA/DDR3) 263.00 zł

Vertex3D ATI HD6850 X-Edition 1GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express 588.00 zł

Razem: 2974.00 zł (techplanet).

Jeśli podkręcanie jest istotne to mamy dwa wyjścia - 2500K + płyta na chipsecie P67 kosztem karty graficznej - co niezależnie od tego jak mocno zostanie podkręcony procesor odbije się bardzo źle na wydajności gier, albo złożenie zestawu na Phenomie II X4 z odblokowanym mnożnikiem i do tego jeszcze mocniejsza karta graficzna, co zwykle powinno dać w grach jeszcze lepszą wydajność od obu zestawów na intelach.

Więcej dywagacji będzie możliwych jak określisz konkretnie do czego ma być ten komputer.

Fajny zestaw, jak tam to wcisnąłeś, ale i5-2320 + tańsza płyta główna zrobiła trochę miejsca na lepszą grafikę :slight_smile:

Ale mam kilka pytań :

1. Nie lepiej by było wziąć nieco droższego OCZ Stealthxstream 2 500W, Fractal Design Integra 500W? Może to dlatego, że zwracam uwagę na szczegóły, ale srebrna obudowa nie za bardzo wpasuje się w czarne wnętrze Brutusa, a brak oplotów to również sprawa estetyczna, lepiej wygląda i wiązka się nie rozwala :slight_smile:

2. Nie lepiej płytę główną od kogoś bardziej popularnego? MSI, ASUS, AsRock coś się znajdzie, a szybciej znajdzie pomoc, bo więcej ludzi to ma niż Foxconna :slight_smile:

3. Grafika - nie lepiej wersję od ASUS-a?

Forton może ładny nie jest, ale ma większą sprawność od zasilaczy które wymieniłeś, podczas gdy oploty i kolor obudowy nie mają faktycznego znaczenia dla pracy zasilacza.

Ten foxconn jest zdecydowanie najtańszym modelem na chipsecie H67, co oznacza że nie tracimy funkcjonalności względem P67, a mamy dobrą cenę. Dodatkowo foxconn może nie jest popularny ale robi od dość dawna porządne płyty główne.

Drożej tak, ale nie lepiej. Z 6850 w dobrej cenie może troszkę ciekawym chłodzeniem wyróżnia się Gigabyte, ale wciąż nie wydaje mi się to warte dopłaty względem vertex’a który ma całkiem dobre chłodzenie.

Tak, ale lepiej wygląda a wszystkie wymienione zasilacze nie są złe i nie spalą sprzętu.

Nie chodziło mi o to, że jest zły nigdzie tego nie stwierdziłem, tylko napisałem, że mniej popularny i trzeba będzie dłużej czekać na pomoc.

Różnica nie jest ogromna, a jednak Asus jest w mojej opinii lepszy.

Monitor będzie wyłącznie do gier, w szczególności do multiplayer, a dokładnie Counter-Strike. Komputer nie będzie podkręcany w żadnym stopniu, więc i5/i3 mogłoby się znajdować w zestawie. Zestaw mógłby być tak za około 2k, aby monitor nie kupić jakiś pierwszy lepszy i wyłożyć na niego około 1000zł. To 100Hz to moim zdaniem minimum, a 120 drogo chodzą? Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Witam,

Proszę o zweryfikowanie i ew. skorygowanie zestawu przeze mnie złożonego. Kwota jaką dysponuję to 2060zł.

Głównie interesuje mnie czy zasilacz pociągnie w.w zestaw

http://proline.pl/?id=konfigurator&0:AMD+II+X4+645+AM3;1:GIGA+GA-880GM-USB3;3:KHX1600C9D3K2%2F4GX;4:ASUS+HD6770+1GBD5DC;5:WD+WD5000AAKX;6:I-BOX+2101;7:CRS+CMPSU-500CXV2EU;8:LG+GH-22NS50+B+O

Z góry dzięki.

Na moje oko może być, ale zmień procesor na Phenom II X4 955 BE i zasilacz sobie możesz wziąć albo Fractal Design Integra 500W, albo OCZ Modxstream 500W z odpinanymi kablami?

Cześć,

Zamierzam kupić taki zestaw komputerowy http://kdo.pl/sc/1frd2i51pa0pgz,komputer , pieniędzy jest przeznaczone na to około 1800 zł :slight_smile: Co o tym myślicie?

Dziwny ten sklep - router po kliknięciu pokazuje niecałe 80zł, a w koszyku 150zł.

Na twoim miejscu zobaczyłbym co ciekawego będzie na platformie AM3

W koszyku są 2 rutery :wink: Jeden odbiera drugi nadaje :slight_smile:

Składam komputer, do 2300 zł (ostateczna cena). Używany będzie do gier głównie, tych nowszych oczywiście. Potrzebne są wszystkie “bebechy” poza zasilaczem (Chieftec CFT 650W 14CS) i obudową (duże ATX). Prosiłbym o propozycje zestawów.

Mam mały problem z dyskiem twardym

Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć jak uwidocznić II dysk twardy?

Pierwszy dysk z systemem podłączony jest pod sata III i wszystko działa sprawnie.

Dysk nr2 jest podłączony pod sata II w biosie jest widoczny ale nie moge go uwidocznić w systemie…

Żadna zworka na dysku nie jest opisana więc nie wiem czy jest konieczność ustawiania tego dysku w trybie slave, z tego co wiem kolejność podłączenia do prortów sata wymusza ustawienie master/slave. :?:

Witam, potrzebuje pomocy w ostatecznej konfiguracji nowego PC:

Posiadam:

1. Intel Core i7 2600k

2. Z68 Extreme4 Gen3

3. 2x WD750GB 64MB Cache WD7502AAEX

4. SSD OCZ Agility 120GB

Zamierzam kupić:

1. Obudowa: CoolerMaster HAF 912 Plus Black

2. Chłodzenie Procesora: SilentiumPC Fortis HE1225 (mam nadzieje ze starczy do podkręcenia 4,5-5Ghz)

Co do pamięci i zasilacza nie mam pojęcia dlatego proszę o pomoc, chciałbym aby zasilacz był modularny.

Grafikę zakupie po premierze ATI Radeon 79xx