Wybór komputera - Zestawy komputerowe

lotnikoss , na chwilę obecną nie podam Ci konfiguracji ale radzę zrezygnować z SSD, budżet i tak jest mały, a dyski talerzowe są drogie. Najtańszy SSD 60GB kosztuje około 300zł, koszt HDD 500GB to kolejne ~350zł.

Raczej wolę 60 ssd i 250gb sata, nie potrzebuje duzego storagu.

ktos ma jakies propozycje?

i5 czy x6? lub x4 phenoma?

@lotnikoss

Przy tym budżecie intel nie ma sensu, za bardzo musiałbyś oszczędzać na pozostałych komponentach i w sumie mimo mocniejszego procesora wyszedłby słabszy komputer.

Przykładowy zestaw z esc:

250GB hdd kosztują praktycznie tyle samo co 500GB, a mimo iż nie potrzebujesz dużo miejsca na dane to podejrzewam że te 60GB byłoby nie wystarczające, więc na ssd przyjdzie pora później.

Co do powyższego zestawu, ma 4rdzeniowy procesor z odblokowanym mnożnikiem dla łatwego potencjału, a dodatkowo jest on oparty o 6rdzeniowy układ thuban, co daje potencjalną szansę na odblokowanie jeszcze 2 rdzeni.

Monitor może nie najtańszy ale przynajmniej nie jest na matrycy tn, tylko va. Nie jest to jakaś super matryca va, ale mimo to robi znaczącą różnicę na plus.

Witam :slight_smile: chciałbym zapytać forumowiczów co by mi ciekawego złożyli tak do kwoty 1400 zł :slight_smile: nie mam jakiś szczególnych wymagań :slight_smile: czekam na najciekawszą propozycję :slight_smile: pozdro :slight_smile:

Co z tego, że SSD jest małe, skoro jeśli jest dobrze znacznie przyspiesza pracę komputera, wiadomo że są małe i drogie, ale kopa dają porządnego :stuck_out_tongue:

Siemka co powiecie o tym zestawie czy wszystko będzie ok, czy do tego zestawu da się podłączyć starą nagrywarkę LG GH22NP20

Zestaw.

Procesor: AMD Phenom II X4 960T Black Edit /3.0GHz, 95W, BOX, AM3/ 

Płyta główna: MSI 870S-C45 (FX) /AMD 870, AM3+/ 

Pamięć RAM: G.Skill 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 RipjawsX 

Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 

Karta graficzna: MSI GeForce GTX 560 Ti TwinFrozr II/OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI 

Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (bez zasilacza)

Zasilacz: Corsair 500W [CMPSU-500CXV2EU] 

System Operacyjny: Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL SP1

Jest OK :wink:

Nagrywarkę również tam wciśniesz :slight_smile:

@sla17

Prawda, ale z wolnym hdd można normalnie pracować, a ze zbyt małym ssd mimo iż komputer będzie chodził szybko zaraz będzie problem z dostępnym miejscem. Dlatego w tym konkretnym przypadku sugeruję aby na ssd dozbierać i dorzucić do komputera później.

@mirek.zmc1989

Jeśli konieczna jest większa pojemność pamięci masowej, to w cenie tego ssd można kupić 500GB caviara aakx. Grafika zupełnie niepotrzebnie ma aż tyle pamięci, ale nie mogłem znaleźć żadnej sensownie tańszej wersji z 1GB GDDR5.

Dodane 06.12.2011 (Wt) 20:29

@Pon.Lok

Płyta główna wg specyfikacji nie ma złącza IDE więc nie da się podłączyć tej nagrywarki tak po prostu.

Mariosti* , w sumie, to ja sam mam tak zamiar zrobić :wink:

BTW: co do tej nagrywarki to fakt, nie sugerowałem się manualem od LG tylko bzdurami, które były wypisane w jednym sklepie. Rzeczywiście się nie da tak łatwo, trzeba by było kupić adapter, jednak trochę to drogie i różne cyrki z tym są, zadziała czy nie - taka loteryjka trochę. Lepiej dołożyć i wziąć najtańszy napęd : http://www.proline.pl/?p=SH-222AB%2FBEBE

A ja mam takie graty:

Phenom II X4 955

Goodram 2x2GB 1333

Samsung HD502HJ

XFX Core 550W

Samsung SH-223C

Możecie polecić jakąś płytę ze zintegrowaną grafiką? Maksymalnie do 450 zł.

Mariosti* to co polecasz zrobić z tą nagrywarką :LG GH22NP20 da się jakoś ją podłączyć do tej płyty: MSI 870S-C45 (FX) /AMD 870, AM3+/ . Szczerze mówiąc nie chce kupować nowej nagrywarki żal mi kasy ;/.

Witaj, Dzieki.

A mam pytanie, X4 phenom czy x6 phenom, cena to i tak 600 zł. Może ktoś polecić płyte, ogladalem plytki Asusa z usb3, do 450 zl.

Asus Radeon HD6770 DirectCu 1GB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI 435zł

Dobre to?

a co powiecie o tym konfigu jn.

Intel Core i5-2400 /3.1GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

779 zł

Płyta główna:

Asus P8H67-M EVO Rev.3.0 /intel H67/

479 zł

GoodRam 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9

199 zł

Dysk twardy:

Western Digital Blue 500GB 7200rpm 16MB cache SATA600

339 zł

Karta graficzna:

Gigabyte GeForce GT 220 OC 1024MB DDR3 /128bit/ DVI/HDMI

215 zł

Głośniki:

Logitech Z-313 Black (2.1)

139 zł

Nagrywarka DVD:

LG GH24LS70 SATA LightScribe (black)

99 zł

Obudowa:

SilentiumPC Brutus 310 Pure Black (bez zasilacza)

130 zł

Zasilacz:

Corsair 500W [CMPSU-500CXV2EU]

245 zł

Monitor:

LG E2441V-BN (16:9, 5ms, HDMI, LED)

699 zł

Logitech Wireless Desktop MK320 

140 zł

99 zł

Zrobilem gafe, szukam takiej plyty glownej ale bez grafiki zintegrowanej. Ma cos na oku?

Witam!

Mam już bardzo stary komputer - taki, że już mu ciężko serfować po necie. Wszystko w zwolnionym tempie… Dobry mam tylko monitor LG FLATRON W2252TQ. Niestety albo i stety, technika poszła do przodu a ja już przestałem się tym interesować. Chcę w najbliższym czasie kupić nowy sprzęt, aby dobrze, sprawnie serfować po internecie, używać programów i nieraz zagrać w jakąś gierkę. Co byście polecili? Mogą być bardzo rozbieżne ceny, od najtańszych do tych droższych.

Pozdrawiam

Rozbieżność… trochę ciężko tak strzelać, można skrobnąć coś za 1500zł, a można strzelić zestaw za 6-7 tysięcy.

Może zadam kilka pytań, które pomogą naprowadzić, co złożyć :

1. Jakich programów używasz? Jakiś specjalistycznych (np. do renderowania video) czy standardowych typu Office, komunikator?

2. “nieraz zagrać w jakąś gierkę” - to znaczy? Masz ma myśli bardziej zaawansowane graficznie tytuły (np. COD:MW3, NFS: The Run, Battlefield 3) czy stare i proste gierki typu Tetris, Mario? Masz jakieś specjalne wymagania co do detali, na których gierki mają “biegać”?

3. Średnio Cię interesuje hałas, jaki wydziela komputer czy też jesteś przewrażliwiony na tym punkcie i chcesz możliwie jak najcichszy zestaw?

4. Planujesz podkręcać procesor, czy też nie?

5. Chcesz samą jednostkę, czy z klawiaturami, głośnikami, drukarkami? Masz jakieś specjalne wymagania co do jakiś podzespołów (np. czy chcesz system operacyjny, czy chcesz dysk SSD, czy chcesz obudowę tanią, drogą, czy zależy ci na modularnym okablowaniu zasilacza)

I najważniejsze - podaj jakiś zakres w jaki celować, w każdej cenie się coś znajdzie - oczywiście bez szaleństw, wiadomo że 2000zł nie będzie wydajnego Intela i5, fajnej grafiki, dużego dysku twardego i jeszcze SSD :smiley:

Dzięki za takie przyłożenie się do sprawy :slight_smile:

1. Standardowe programy

2. Mam na myśli maxymalnie gry sprzed dwóch lat :wink: I oby PES i FM śmigał

3. Nie musi być, aż najcichszy

4. Nie planuje, bo się nie znam…

5. Sama jednostka, bez systemu, obudowa tania - żeby była :wink:

Cena to chyba jednak bliżej tysiąca. Może być przedział 1000 - 2000zł :slight_smile: Będę wdzięczny za pomoc :slight_smile:

Polecam 960T, bo ma odblokowany mnożnik i jest szansa na odblokowanie dodatkowych 2 rdzeni. 4 z możliwością podkręcenia to w gruncie rzeczy jest i tak nadto dla ciebie, więc nawet jeśli się nie odblokują to będziesz zadowolony z procesora, a kosztuje niecałe 500zł.

HD6770 to rebrendowane HD5770, a więc całkiem przyzwoita średniej klasy grafika, w porównaniu do tego GF’a 220 którego “palnąłeś” jest jakieś 8 razy wydajniejsza.

Grafika zintegrowana jest z procesorem, nie z płytą główną. Jako większy błąd zauważyłbym że zestaw ten to prawie 3600zł, a na dodatek oszczędziłeś w nim 100zł na monitorze, rezygnując z matrycy *VA, na rzecz TN co będzie pierwszą rzeczą którą zobaczysz…

Jak zdecydujesz się jakie chcesz podzespoły i za jaką sumaryczną kwotę to daj znać. Co do i5 które zasugerowałeś to nie jest to zbyt ciekawy model, bo od podkręconego 960T wydajniejszy nie będzie(podczas gdy inteli bez literki “K” na końcu nie podkręcisz), a intel ci nie odda 300zł różnicy, na samym procesorze.

Procesor:AMD Athlon II X3 455 /3.3GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/

Płyta główna:Gigabyte GA-880GMA-USB3 Rev.3.1 /AMD 880G, DDR3, AM3+/ł

Pamięć RAM:Goodram DDR3 4096MB 1333MHz CL9.0

Nagrywarka DVD: Samsung SH-223

Zasilacz: Fractal Design Integra 400W

Karta graficzna : ASUS Radeon HD6770 1GB GDDR5 PCI-E (EAH6770/2DI/1GD5)

Obudowa : SilentiumPC Brutus 410 Pure Black

Nie wyjdzie koło tysiąca z nowych części jakbym się nie starał, bardziej w stronę 200zł. Może kilka słów :

1. Moim zdaniem dwurdzeniowej wersji nie opłaca się brać. X3 jest jednak wydajniejsze :smiley: Gdybyś chciał na dłuższy czas, można by dopłacić do Phenoma II X4 955, jednak tutaj rośnie cena.

2. Płyta główna - ta jest bardzo fajna, nie trzeba będzie kombinować z niczym. Można wziąć tańsze (które aż takie złe też nie są) albo najtańsze - tutaj często np. dla procesora jest okrojona sekcja zasilania, mniej złączy, co może się zemścić w przyszłości.

3. RAM - jak RAM, no co się tutaj rozpisywać :smiley:

4. Nagrywarka - jeżeli nie posiadasz swojej i jest Ci potrzebna (ja zrezygnowałem, nie mam i nie żałuję) trzeba kupić :smiley:

5. Zasilacz jak najbardziej OK, można wziąć 500W na zapas - żeby przy wymianie jakiegoś komponentu nie mnożyć wydatków, różnica w cenie to kilkanaście złotych.

6. Grafika - aż za mocna chyba na twoje wymagania, ale spokojnie pograsz we wszystkie gry, jakie wyszły - na pewno nie na Full detalach, ale całkiem komfortowo. Można by wziąć coś tańszego, ale oszczędzić te 100-130 zł i brać słabszą grafikę - tutaj wybór należy co ciebie.

7. Obudowa jak obudowa, mam i polecam :wink:

Wiem, wiem - nie ma dysku. Jeśli masz swój to świetnie, jeśli nie - kolejne 350zł z portfela musi wyskoczyć, ceny ostro skoczyły w górę, kiedyś były dyski po 150zł, 160zł (sam kupiłem mojego WD za 200, a teraz jest po ok. 500).

Za całość, jak podałem na samej górze wyniesie ok. 1600zł - dużo, bo ceny skoczyły i mogą znowu skoczyć - kupować jak najprędzej, bo obserwując to co się dzieje z cenami… :stuck_out_tongue:

Hej,

Zastanawiam się nad kupnem nowego pc. Dotychczas pracowałem na sprzęcie lenovo, ale z racji że jednak do prac graficznych klasyczny blaszak nadaje się lepiej, zdecydowałem się właśnie na takie rozwiązanie. Z wymagających programów użytkuję tylko dwa - photoshopa cs5 i flasha. Nie są to jakieś mega skomplikowane projekty ( retusz foto, webdesign, rysowanie tabletem… ).

Budżet to 1900 zł ( tylko stacja; monitor jest ). Szczerze to nie mam pojęcia czy inwestować w amd czy intela. generalnie z tego co wiem, karty graficzne ATI radzą sobie lepiej z obróbką grafiki niż nvidia ale mogę mieć przestarzałe info. Obudowa klasyczna, bez wodotrysków ( wiem, o itx czy mATX mogę zapomnieć w tym przedziale ). Dysk to 320gb choć 500gb też nie pogardzę.

dzięki za pomoc!

Byłem w sklepie, operuje budżetem ok 2500 zł, zależy mi żeby za tą cenę dostać najlepszy dostępny PC (w tej cenie :D)

Oferta sklepu:

Procesor: Athlon II 631 2.6 GHZ 4MB FM1 AD631XWNGXBOX

Płyta: Giganyte GA-A75M-S2v FM1 AMD A75 2DDR3 USB3 Max

Pamięć: Kingston DDR3 HyberX Blue 2GB/1600 CL9-9-9-27 sztuk 2

Grafika: Gigabyte Radeon HD6870 OC 1GB DDR5 PX 256 Bit

Najbardziej zastanawia mnie procesor, uciągnie nowe gry ? (np bf3 >30 fps niekoniecznie na ultra,max) Czy można go porównać do i3/i5 intela ? Czy za tą cenę się opłaca czy nie ?

No dobra, to jaki monitor polecasz?

Będzie to tak,

Procesor:

Intel Core i5-2400 /3.1GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

779 zł

Płyta główna:

Asus P8H67-M EVO Rev.3.0 /intel H67/

479 zł

Pamięć RAM:

G.Skill 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 RipjawsX

199 z

Dysk twardy:

Western Digital Blue 500GB 7200rpm 16MB cache SATA600

339 zł

Nagrywarka DVD:

99 zł

Obudowa:

SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (bez zasilacza)

139 zł

Zasilacz:

Corsair 500W [CMPSU-500CXV2EU]

245 zł

Monitor:

LG E2441V-BN (16:9, 5ms, HDMI, LED)

699 zł

Logitech Wireless Desktop MK320 140 zl

3118

Wedlug testow owy procesor ma duza przewage na athlonami. -> http://pclab.pl/art44564.html

Czekam na odpowiedz.

Dzieki.