Wybór komputera - Zestawy komputerowe

a jaki to dysk ?

narazie nie mam go w domu, jutro bede mial to napisze dokladnie jaki to jest dysk:)

Witam Szanownych Forumowiczów po długim okresie nieobecności :wink:

Składam komputer dla znajomego do 1700zł, wyszperałem coś takiego:

Co o tym sądzicie, może macie jakieś propozycje?

Zastanowiłbym się nad obudową - mam i wiatraki na froncie i u góry wyją strasznie, wiatrak od PSU tez wyje i jeszcze otwór jest przesunięty, że połowa powietrza nie wylatuje tak, jak powinna…

Procesor - wymień na Phenoma X4 955, grafikę podmień na HD6770 i weź mocniejszą zasiłkę, bo 350W może być ciutkę za mało :slight_smile:

A mógłbyś polecić obudowę w tej cenie? Bo jak patrzyłem ta jest chyba najtańsza z markowych.

Co do procesora i grafiki, no to niestety nie w tym budżecie, po zalaniu w Tajwanie HDD 500GB > 340zł (sic!), a kolega ma tylko przestarzały dysk 90GB w zapasie.

Dzięki, pozdrawiam :wink:

Widzę, że i tak znowu części skoczyły w górę, co to się dzieje :stuck_out_tongue: Fakt, nie da się nic wyczarować, co to się dzieje z tymi dyskami :stuck_out_tongue:

"Witam, szukam procesora, w miarę wydajnego, i dobrego jak na pieniądze, które moge wydać. Gram dość dużo, ale nie w te najnowsze “next-genowe” gry, raczej w te z przed roku czy dwóch. Na procesor mogę przeznaczyć max. 450 zł. Wiem, że to nie dużo, ale tak jak pisałem, nie potrzebuje jakiegoś kombajnu.

Posiadam karte graficzną Invidia GeForce 9600 GT i płytę główną ASRock G31-VS2.

Aha, i szukam jeszcze zasilacza do 150 zł, pod te podzespoły jakie podałem wyżej + pod procek, który mi zaproponujecie."

Ponawiam

http://allegro.pl/intel-q9450-12mb-l2-c … tabsAnchor

Spróbuj licytować :wink:

Zasilacz :

http://www.proline.pl/?p=AER+VP-450+450W

Albo Forton, Chieftec .

Dzięki za odpowiedź, co do procka… niestety dopiero po świętach będę miał jakieś fundusze, więc w tym momencie nie dam rady wygrać aukcji.

A mam takie pytanko (nie znam się zbytnio na komputerach, dlatego też tutaj piszę), czy do mojej płyty głównej, którą podałem kilka postów wyżej nie wszedł by żaden procek AMD?

Nie ma takiej opcji, chyba, że wepchniesz go tam na siłę i pobijesz młotkiem :stuck_out_tongue:

tu masz listę obsługiwanych procesorów: http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=G31M-VS2

Witam

Jestem w trakcie poszukiwania komputera do oszałamiających 400zł :slight_smile:

Aktualnie piszę ze znajomymi aplikację i doszliśmy do wniosku, że przydałby nam się jakiś serwer. Podstawowym kryterium jest oczywiście cena (jej nie przekraczamy, najlepiej również z dostawą). Choć na softwarze znam się dobrze, to już w hardwarze pozostałem na etapie komputerów typu p4 celeron 1,5 GHz. Jako, że cena jest mała, ba - bardzo mała nie oczekujemy wiele.

Na serwerze prawdopodobnie będzie :

• zainstalowany jakiś Windows Server 2003 z Msdn, bo prawdopodobnie 2008 r2 wprowadziłby niepotrzebne zużycie zasobów :slight_smile:

• baza danych + MsSql Server 2008 Express, mała baza danych - ok 1Gb, niewielkie obciążenie bazy - nie więcej niż 50 użytkowników na raz. Sama baza ma ograniczenia : (wykorzystanie tylko 1 procesora i max 1 gb ramu)

• hostowanie 2 serwisów WCF - zdalny dostęp do bazy, również - nie będzie to hiper obciążające

• server svn + teamcity

• ustawienie jakiś zdalnych katalogów itd

• pewnie jakiś antywir + firewall + aplikacja do backupów

• dostęp tylko przez pulpit zdalny

• serwer będzie na łączu o zmiennym ip, napiszemy małą aplikację do reconnectów w nocy + aplikacja od no-ip.com (bardzo lekka)

Jako, że będzie to serwer testowy, troszkę taki śmietnik :stuck_out_tongue: nie oczekujemy kokosów i zrozumiemy jeśli coś go na chwilę przymuli. W domu walają mi się gdzieś kości ramu (2 x 512 667 mhz) + dysk 500 Gb 7200 obr.

Pod względem miejsca - też raczej nie będzie kłopotu. W komputerze dysk ok. 80 Gb byłby wystarczający. System + oprogramowanie to raczej nie więcej niż 20 GB, do tego z 3x10 Gb na foldery z danymi + 30gb wolnego. Jeśli my porzebowalibyśmy więcej miejsca to już pliki lądowałby na dysku 500 gb, który służyłby również do backupów (powiedzmy do 3 dni wstecz).

Zastanawiam się również, czy byłby jakikolwiek sens (pod względem wydajnościowym - na pewno nie) postawienia tam systemu na np. virtualce, czy komputer by to uciągnął ?

Oczywiście w poszukiwaniu udałem się na stronę, zaczynającą się od A (nie wiem czy można wrzucać do niej linki - więc wolę nie :))

W tym przedziale cenowym można znaleźć m.in takie zestawy :

PROCESOR : Intel® Pentium 4 3,0Ghz

PAMIĘĆ RAM: 2GB

DYSK TWARDY: 80GB SATA

MODEL: DELL Optiplex™ GX520 DESKTOP

CENA : 359,99 zł

PROCESOR : Procesor Intel Pentium D 3000/4MB/800 s775

CHIPSET PŁYTY : INTEL 945

PAMIĘĆ RAM : 2GB

DYSK TWARDY : 80 GB SATA

MODEL : HP DC7600

CENA : 359

PROCESOR : Intel® Pentium™ D 945 Processor 3.4 GHz, 2x 2MB L2 cache = 4MB CACHE, 800MHz FSB;

CHIPSET PŁYTY : Q965

PAMIĘĆ RAM: 1024 MB ( 1GB ) 533 lub 667 MHz

DYSK TWARDY: 1 x 80 GB - standard ( SATA ) - 7200 rpm 3.0 Gb/s NCQ

MODEL: HP Compaq dc7700 Business

CENA : 365 zł

Wszystkie to gotowe zestawy, z wyprzedaży firmowych.

Osobiście skłaniałbym się pewnie pod 3 zestaw + dorzucić mu te 2 kości ramu + jeszcze jakąs 1GB. Dość śmieszne pytanie, ale ten np. Pentium 3,4 Ghz to 2x 1,7 ? Czy uważacie w ogóle, że ten sprzęt uciągnie opisany zestaw oprogramowania ?

Pozdrawiam

Nie znam się na serwerach, ale w kwestii hardware’u mogę coś pomóc. Pentium D to dwurdzeniowa architektura (2x 3,4GHz w pierwszym zestawie lub 2x 3GHz w drugim zestawie), ale te z kolei ciągną najwięcej prądu. Skłaniałbym się ku drugiemu zestawowi, bo ma najwięcej RAMu (co przy serwerze jest chyba dosyć ważne?) i przy okazji wspomniany procek. Sprawdź też jakie mają zasilacze, bo może z tego wyniknąć również bomba zegarowa :wink:

No i oczywiście nie wiem czy ma sens tworzenie serwera z takiego sprzętu, ale to już Ci podpowiedzą bardziej obeznani w tym temacie :slight_smile:

Pozdrawiam.

Co do powyższych zestawów, to ja bym sobie odpuścił na rzecz składaczka :>

A mianowicie:

Pentium E5200 w umiarkowanej cenie (licytacje lub fora, można tanio wyrwać. Można taniej kupić Pentiuma E2xxx ale mają one mniej cache, jednak czy E5200 czy E2xxx [wszystkie świetnie się kręcą, nawet na boxowym chłodzeniu, mają malutki pobór mocy no i przebijają wszelakie Pentiumy D czy 4] ). Do tego płytka na G41 z obsługą DDR3 + mały dysk + fortron :slight_smile:

z laptopa pozostal mi dysk fujitsu mhz2250bh czy moglbym go bezproblemowo podlaczyc do “nowego” komputera i dzialac na nim?? bo chcialbym uniknac zakupu dysku

Owszem Brutusy 310/410 to współczesne minimum wśród praktycznych i solidnych obudów a jak wentylatory będą za głosne, to zawsze je można wymienić :wink:

Nie, same wentylatory nie są aż tak złe - to kratka na froncie/tyle/u góry jest skopana i ona robi niepotrzebny hałas :slight_smile: Po zatem 130 za obudowę + 60zł na wentylatorki (mam tutaj na myśli Enermax UCTB12 TB Silence) robi 190zł więc tak tanio już nie jest, lepiej wtedy wziąć po prostu inną obudowę :wink:

Jeśli już to znaczenie ma tylko ta kratka z przodu (jest minimalnie mniejsza niż wentylator i dlatego zalecam albo redukcję jego prędkości albo silicon pinsy) a ta z tyłu i na górze nie ma żadnego znaczenia :wink:

Silikonowe kołki nic nie dają, po prostu trzeba się pogodzić z tym, że przednia kratka jest po prostu skopana i jedynym bezkompromisowym rozwiązaniem jest jej wycięcie. U góry na 12V szumu co nie miara, na 5V jest trochę lepiej ale nie tak, jak być powinno.

Chce zakupić nowy komputer,z jakim procesorem wybrać?intel i3 czy core 2duo.

Do ok.1200zł

i3, podaj kwotę do jakiej chcesz złożyć to się wykombinuje coś.