Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Ja zawsze wszystkie wentylatory biorę na 5-7 V :wink:

Też się staram, ale póki co muszę jechać na 12V, dopóki sobie nie kupię czegoś do regulacji obrotów (ale wpierw jakaś grafika :D)

Witam serdecznie,

mój znajomy chce zmodernizować komputer tak aby mógł pograć w Skyrim’a na średnich detalach i żeby nie miał problemów z nowszymi grami w ciągu dwóch lat.

Jego obecny sprzęt to:

CPU: AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ 2,21 Ghz

RAM: 2 GB

GPU: CeForce 8600 GT 256 MB RAM

Mobo: MSI K9N Neo V3

Zasilacz: feel-350 ATX

Budżet: bliżej nie określony :wink:

Chodzi tylko o to żeby jak najmniejszym kosztem pograć w Skyrim’a.

Awykonalne, trzeba go złożyć od podstaw - cienki zasilacz, stary procesor oraz płyta główna, grafika również nie pierwszych lotów…

Proponuję jednak określić budżet, ale poniżej 1500 raczej się nie zejdzie - przynajmniej nie przed świętami…

Hej. Zwracam się z prośbą o wycenę tego PC

Płyta Główna: Soltec SL-75FRN2-RL

Procesor: AMD: ATHLON XP 2500+

Karta graficzna: Radeon 9200SE 128MB

Pamięć RAM: Kingston DDR 256MB

Napęd: Combo Lite-on LTC-48161H

Dysk twardy: Barracuda 40GB ST340014A

Obudowa: ATX 300W

Osoba chcą to sprzedać wystawiła cenę 300PLN, komputer ma służyć osobie która nie zbyt często z niego korzysta głównie do oglądania filmów/muzyki/internet. Czy warto za 300zł to zakupić?

Moim zdaniem nie, sam swojego czasu chciałem sprzedać Semprona 3000+, Radeona 9200, 1GB RAM, napęd DVD i całą resztę za 200zł, ale spaliłem drugi komputer lipnym zasilaczem, a jeden z komputerów potrzebny mi jest :smiley:

Nie dałbym za ten komputer więcej niż… 80-120 złotych?

Witma. Mam do sprzedania 6 komputerów . Od najtańszych zestawów po bardziej wypasione z monitorem EIZO FLEXI SCAN .Nawet do 10 x taniej niż w sklepie .WWa

Wzruszyłem się, ja posiadam 14 ikon na pulpicie oraz 3 widgety na pulpicie? Tylko co kto kogo, jak chcesz je sprzedać to jest odpowiedni dział na forum :wink:

Witam, do kiedy ten PC będzie dźwigał najnowsze gry? Co i kiedy wymienić?

Płyta główna: M4N68T-MV2

Ram: 6gb DDR3 Elixir

Grafika: Asus eah5670hd 1gb ddr3 znana również jako Radeon 5670hd 1gb ddr3

Procesor: AMD Phenom II X4 840 (4 rdzenie po 3,2Mgh)

Zasilacz: MODECOM Feel 400ATX 120mm FAN

Dodam że Skyrim chodzi na Ultra bez lagów, a Wiedźmin 2 z tego co wiem na Wysokich

GHz?

Zmień po świętach.

Na jaki? W jakiej cenie ? Wszystko działa i jest gwarancja więc jest sens zmieniać?

Ta

Chwilowo. Ile masz kasy na nowy?

Co chwilowo?

Szczerze to nic nie mam, bo spłacam tego PC. Ale może zostanie coś po wypłacie

Chwilowo działa. Zasilacz to tykająca bomba.

Jest gwarancja 2 lata, i kompa kupowałem w salonie więc włozyli by “tykającą bombe”?

A co z grafika/procesorem/ramem?

Fakt, zasilacz jeden z gorszych jaki może być (ale nie najgorszy, póki co Tracer jest wśród szrotów na miejscu 1 :D). Ogólnie bałbym się odpalać na nim komputer (teraz, kiedyś to sam się pukałem w czoło i się dziwiłem, czego oni chcą od mojej zasiłki, aż nie spaliłem dzięki takiemu czemuś jednego komputera :D), nie mówiąc już o OC, wymianie części na lepsze (np. karty graficznej) :wink:

Najtańszy dobry i nowy zasilacz kosztuje w granicach 110zł (np. Aerocool VP-450). Jednak wiadomo, ze warto dopłacić do tych 200zł i mieć zasiłkę na dłuższy czas z małym zapasem mocy, by bez problemu robić OC, zmieniać podzespoły czy co kto tam robi.

Procesor jest OK, RAM - firmy nie znam, ale jak działa to jest OK. Do gier karta graficzna nie jest za dobra, warto kupić nową - ale jeśli kupować to w styczniu po premierze i dostawie układów HD7xxx, bo głupotą jest kupować grafikę przed premierą wydajniejszych o nawet 30-40%, które ceną odbiegać aż tak nie powinny.

Do jakiego roku będa mi chodzić najnowsze gry jeśli nie wymienie grafiki? Wiem że podanie danych jest stosunkowo nie możliwe bo co inna gra to inna optymalizacja ale w przybliżeniu

Gdyby to był HD6770 to myślę, że jeszcze by na jakiś okres starczył ale HD5670/HD6670 nie jest zbyt wydaje i jeszcze jakiś okres pociągnie gry (1,5 roku?) jednak nie licz na atrakcje graficzne.

Jak odkładać to na to ? http://allegro.pl/gigabyte-radeon-hd-67 … 92517.html