Według testów A6-3650 ma podobną lub lepszą wydajność od i3 2120 w dziedzinach z zakresu Twoich potrzeb, a zdecydowanie ma o wiele lepszy układ graficzny.
Mariosti* Zdecyduj się, bo najpierw piszesz, że wsadzałbyś intela od 3 tys, a teraz nagle do komputera za 1300 wsadzasz I3… wachlujesz jak chorągiew na wietrze. Np do takich zastosować lepszy będzie phenom x4 955 BE/
Panowie przymierzam się do kupna jakiejś stacjonarki ponieważ mój poczciwy PeCet 12’sto letni z prockiem 1,2MhZ przeżył Paviliona 2’letniego aczkolwiek ciężko na tym PC nawet przeglądać strony internetowe.
Do czego będzie służył komputer ?
Przede wszystkim do przeglądania stron, słuchania muzyki, z racji tego ze nie gram w gry ale czasami może się zdarzyć że pograłbym w jakieś najnowsze GTA, NFS. Nie oczekuję super grafiki w tym kompie, tylko żeby dało się pograć w w/w gry aktualne oraz ich następców.
Intel Core i5 2500k
ASRock P67 Pro3 B3
8GB Ramu CL7,8 czy 9 ? da się odczuć różnice w szybkości ?
Zasilacz
Obudowa
Karta Graficzna
Ram
Dysk
Model płyty głównej jest dosyć często polecany więc go dodałem z biegu. Nie zamierzam podkręcać procesora oraz nie potrzebuje super grafiki. Karta graficzna wystarczy mi z kategorii średniaka tak aby działało to co napisałem wyżej. Dodatkowo jeszcze potrzebuję jakiś monitor 22-24’ do 650zł. Dodam, że chcę aby ten PC przeżył dłużej niż Pavilion. Co do dysków SSD, to opłaca się wrzucić 64GB dysk na samy system z jakimis grami ? i później dokupić zwykły dysk 3,5’ 500GB czy też kupić sobie zwykły 3,5’ a po pewnym czasie gdy SSD stanieją dokupić właśnie SSD pod rozruch. Razem z procesorem jest dołączony wentylator, czy wystarczy standardowym ? Proszę o jakieś sugestie oraz żeby składać w jednym sklepie jeśli jest to możliwe.
Cena za całość z monitorem do 3~ tysięcy +/- 200zł więcej max.
No tak ,tylko wytłumacz to zasilaczowi żeby podczas obciążenia też brał tyle co w idle. Nie wiem czy zauważyłeś -mobo /procek/gpu są do kręcenia Taki zestaw w full stresie pod jakimś benchmarkiem będzie potrzebować ok 450W, podczas grania ok 400W , dorzuć do tego OC ,chłodzenie , jakieś dyski… producenci oraz na guru3d zalecają 550W.
I znakomicie tym zadaniom sprosta ,przecież praca biurowa nie wymaga Bóg wie czego , w Blenderze/3DSMax/CS4/PaintNet nie wypada wcale źle przecież to są 4 fizyczne rdzenie! A zdecydowanym plusem jest układ graficzny - DX11/OpenGL 4.1/DirectCompute/OpenCL CPU+GPU vs DX 10.1/OpenGL 3.0/OpenCL- CPU, moim zdaniem zdecydowanie lepszym do ww zastosowań będzie procek od AMD a po OC wypada bardzo dobrze i przebija wydajnością A8 3850 ,więc nie jest źle .Jest to tani zestaw i nie ma co oczekiwać nie wiadomo jakich cudów,jak na te pieniądze byłby w całości i w ogólnych zastosowaniach OK. Ale w cale się nie upieram , to tylko jedna z propozycji.
[EDIT]
Zapomniałem dodać że HD 2000 Z I3 ponoć daje strasznie brzydki obraz.
szymonp51 , ja bym brał chyba 7850, jest mniej prądożerna o ok 100W mniej niż 570 GTX,ma niższe temperatury co jest zadatkiem przy OC, jest tańsza, DirectX 11.1/OpenGL 4.2 vs GTX 570 DirectX 11.0/OpenGL 4.1, po OC daje rade i w grach ma podobne wyniki do 570.
W tym komputerze za 1.5k karta graficzna nie miała znaczenia bo nie był to zestaw do gier, a z kolei wskazany został excel i programy do obróbki grafiki gdzie jak wiadomo doskonale z recenzji tych procesorów że nawet topowe procesory amd nie radzą sobie w nich z tanimi intelami bo programy takie są optymalizowane pod procesory intela. To bardzo proste, trzeba tylko coś wiedzieć na tematy tych procesorów.
Większość kart 7850 ma 2GB GDDR5 , i taką bym brał, przy i5 2500K i przy tym chipie te 2GB mogą się przydać , jest to szybki zestaw , który da rade rozdzielczości FullHD - a w takim wypadku pamięć się przyda. Polowałbym na wersje od MSI
W którym miejscu został wskazany EXCEL ?
Chyba z zupełnie innych źródeł czerpiemy wiadomości…