Witam chciałem kupić komputer max do 2300zł. Co byście polecali? (procesor, karta graficzna, płyta główna, ramy, dysk, obudowa, zasilacz). Chciałbym na nim odpalić jakieś świeże gry, nie denerwując się przy tym małą wydajnością. Złożyłem swój zestaw (2500 ), co o nim myślicie? Da się zejść trochę a wydajność pozostawić lub nawet zdobyć większą? Prosiłbym o linki z proline.
na co ci aż 16GB ramu ? :razz: nigdy tyle nie wykorzystasz w grach zmarnujesz pieniążki tylko, reszta jak wyżej xfx 450 ,procesor Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition 3.4GHz ,i karta graficzna HD7850 będzie taniej bo zmieścisz się w 2300zł a zarazem wydajniej w grach tak jak chciałeś pamięci zawsze można dołożyć bo są niedrogie więc 4GB na początek powinno wystarczyc
Dysk SSD i napęd z BR dokupię w późniejszym terminie (może cena dysków SSD trochę spadnie )
PS: ewentualnie można zamienić Z77A G43 na Z77MA G45 , tyle że różnice są niewielkie (ilość PCI, PCIe, USB), a jak mnie przekonałeś - zamiast potem bawić się w Cross’a , kupię od razu lepszą kartę (więc jedno PCIe wystarczy, z drugiej strony na PCI i tak nie zamierzam nic podpinać)… Różnica natomiast jest we wtykach zasilających (G43 ATX12V 8P , G45 ATX12V 4P). Nie wiem jaki to ma wpływ na zasilanie, ale w specyfikacji XFX’a odnalazłem, że ma on wtyczkę ATX 12V 4+4-pin , co wskazuje że może on zasilać i jedną i drugą płytę. Nie znam się za bardzo na tym, więc kolejny raz proszę o pomoc - A G43 czy MA G45?
Procesor możesz wziąć Intel Core I5 2500K 3.3GHz tańszy i nawet lepiej nadaje się do podkręcania (niższe temperatury).
Z tych dwóch MSI Z77A G43 jest lepsza (lepsze jakościowo komponenty “Military Class III”), a to że ma ATX 12V 8pin to nawet lepiej jeśli chcesz podkręcać.
Ukłon dla tych co mają płyty ze złączem 4pin (łatwiej podłączyć).
Jak będziesz brał się za podkręcanie to dobre chłodzenie do procesora to podstawa.
Jeśli będziesz używał BOXowego chłodzenia i nie będziesz na razie kręcił to nie musisz zmieniać pasty.
A możesz mi jeszcze coś powiedzieć o ASRock P67 PRO3 (B3)? Bo cenowo też jest trochę tańsza a widzę że dużo osób ją wybiera… Generalnie znów to samo pytanie, Twoim zdaniem: Z77A G43 czy P67 PRO3? (będzie zapewne pod polecony procesor 2500K )
Mam okazję całość nabyć za 5 200 zł z uwagi na zniżki w hurtowni które mi przysługują. Nie wiem natomiast jaką obudowę wybrać. Jaka do tego obudowa była by w porządku? Nie zależy mi na bajerach. Wręcz przeciwnie ma być skromna bo i tak będzie schowana pod biurkiem. Zestaw ten ma być z myślą o podkręcaniu lecz dopiero po ok roku tak aby od razu po zakupie nie robić sobie większego WOW tylko zostawić smaczki na później.
Procek jest tam sam, dysk wybrałem ten sam, ram też. Fortrony uważam za dobrą firmę i dlatego go włożyłem (a cena jest dość przyjazna). Najważniejszą rzeczą będzie tu grafika… Koleś któremu składam kompa uparł się na GF i radeon jednak nie wchodzi w grę. A pytanie do tego… Czy zestaw który podałem spełni wymagania klienta pod względem BF3 itp.?