Do gier i danych wystarczy HDD. Terabajtowy kosztuje 170 PLN. Drogo? Wczoraj wieczorem tyle na mieście wydałem piwo 13 zyla
Zagraj sobie w takie Kingdom Come na dysku ssd a potem na hdd to zobaczysz przepaść . I doczytywanie się gier na ssd jest 10 razy szybsze niż hdd sprawdź sobie to się przekonasz .
No to wiadomo jak się jedzenie na party jakieś to zaraz hajsu nie ma .
Jasne, tylko nikt ni każe Ci grać we wszystkie gry jednocześnie, na 240 1 no 2 jak nie mutanty, to zmieścisz, a reszta czeka grzecznie na HDD
Mam postanowione że na dysku systemowym gier nie instaluje także jakbym kupił to na system 120gb i jeszcze jeden 250gb na gry i tyle . Save trzymam na dysku hdd w osobnym folderze . Praktycznie wszystkie gry nie wymagają ponownej instalacji kwestia tego żeby były sterowniki żeby je uruchomić .
Tylko nie każ nam wybierać tej 120-tki!
Tak właśnie robię ale teraz to nawet ciężko 2 gry zmieścić na ssd jak niektóre zajmują ponad 100gb.
A róbcie sobie jak uważacie ja tylko piszę jak jest kupcie se 1000gb dysk ssd albo mi na urodziny
Nikt nie odpowiedział mi na to pytanie więc zadaje je jeszcze raz i psu idę dać jeść .
Jeśli jak gram w AC Origins i zdarzają się często spadki fps jest np : 52fps i nagle 30 i tak się często robi i bardzo nie przyjemnie się wtedy gra bo to wygląda tak jakby grę ścinało , muliło wtedy mniejsza z tym,
Czy to może być spowodowane tym że zmieniłem tą prędkość ramu z 1333mhz na 1600mhz ? Nie pamiętam żeby wcześniej się tak robiło no nic najlepiej będzie jak to przestawię z powrotem i zobaczę jak będzie .
ctr+alt+del->mendadżer->wydajność z wykresami->gra+spadek->alt+tab->print screen -> wklejasz
Dodatkowo HW monitor czy inny by sprawdzić peak temperatur.
A spadki może powodować dodatkowo 100rzeczy, brak pamięci w karcie graficznej lub… brak miejsca na plik wymiany w Windowsie, jak będziesz w menadżerze zobacz ile system woła a ile mu dajesz;>
Brak miejsca na plik wymiany w windows ? Chodzi o tą wirtualną pamięć ram którą dysk zabiera ? Jeśli tak to jest ustawione 16gb. Właśnie niekiedy tak jest że pamięć karty podczas gry przekracza 3,5gb to może w tym tkwi problem także nie wiem czy zmieniać z powrotem te ramy na 1333mhz z 1600mhz. Narazie uruchomię grę i wrzucę screeny z menadżer i hwmonitor z temperaturami.
Wchodzę na forum, 21 nowych wpisów w temacie… never ending story.
Nagłe spadki FPS to prawdopodobnie problem z GPU. Tak właśnie siedziało, gdy gra zajmowała te 0,5 GB wolniejszej pamięci.
Co do dzielenia dysku na partycje to ma to sens gdy siądzie Ci system i nie chce Ci się tego ratować. Robisz format, instalujesz system i heja. Pozbywasz się całego nagromadzonego syfu bez wywalania masy danych. Gdy masz zainstalowane kilka gier to odpada Ci ponowne pobieranie tego. Robisz weryfikację i możesz znowu grać. Ok, jak masz więcej dysków to trochę traci to sens, ale większość ludzi ma jeden dysk, góra 2 jeżeli dorzucamy do tego SSD na system.
Screeny o które prosiłeś :
Jeszcze zmniejszę jakieś ustawienie które obciąża kartę i zobaczę czy jak będzie cały czas poniżej 3,5gb zużycia pamięci karty to czy problem dalej będzie występował.
Prawdopodobnie, na starym procku karta miała wakacje, na tym ma zapiernicz i zaczyna jej brakować vram - obniż jakieś 3rzędne drobiazgi-detale i jej pomoże to.
Zmniejszę jakieś ustawienie co obciąża kartę i zobaczę czy to dla tego się tak dzieje. Właśnie dlatego mam podzielone dysk bo jak przyjdzie mi robić format i instalować windowsa na nowo to formatuję tylko ten systemowy a resztę zostawiam tak jak jest .
Wrzuciłem te screeny o które prosiłeś mówią Ci coś ? Co do karty to zmniejszę ustawienia i zobaczę jak będzie spróbuje też zmniejszyć pierw te mhz na ramie na takie jak było wcześniej 1333mhz .
Nividia Geforce Experience czy jest potrzeba żeby było to zainstalowane ?
Windows 7 nie ma wszystkich, tam w monitorze by było, ale widać, nie temperatury, nie procek - jakość tekstur zapycha pewnie pamięć karty i przy wejściu do miasta “potyka się”. 4 GB to niewiele, dlatego 1660/2060 z 6 GB nie są zbyt opłacalne
Każdy dodatkowy “optymalziator”= mniej zasobów dla glównegoz adania, gry.
Mam sterownik dźwięku nividia , physyx nivida , sterownik grafiki a geforce experience usunąłem.
Czyli dobrze że usunąłem ten geforce experience ? Windows 7 nie ma wszystkich ?
Ramy też na pewno tego nie powodują ?
No to zmniejszę tak ustawienia żeby nie przekraczała pamięć karty 3,5gb i zobaczę jak będzie.
ona nie ma 4 gb?
tak czy inaczej przy napełnieniu pod90% mogą być spadki.
Jak działa to ok, sterownik a oprogramowanie producenta to 2 inne tematy.
Wątpliwe, dostałbyś BSOD